Με τεφτέρια λειτουργεί η αγορά του Αγρινίου

Η οικονομική δυσπραγία των πολιτών προκαλεί πονο  κέφαλο σε φαρμακοποιούς και γιατρούς της περιοχής οι οποίοι πολλές φορές π  ληρώνονται με πεσκέσια!

Αναπτύσσεται σιγά- σιγά

στην ελληνική κοινωνία η λεγόμενη ανταλλακτική οικονομία, η οποία σε χωριά και μικρές κοινωνίες «πρωτοπορεί»! Από τις αρχές του προηγούμενου έτους τα πεσκέσια άρχισαν να επανέρχονται στον κλάδο των φαρμακοποιών, αλλά και στον ιατρικό κλάδο, ακόμη και στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ τα τεφτέρια αποτελούν πλέον καθημερινότητα, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στους επαγγελματίες, ωστόσο από την άλλη θεωρείται φυσιολογικό λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των πολιτών.

Οι φαρμακοποιοί της Αιτωλοακαρνανίας, εκτός του γεγονότος ότι «δουλεύουν» από την αρχή σχεδόν της κρίσης με τεφτέρι, στο οποίο παλιότερα καταχωρούνταν χρέος που στο σύνολό του δεν ξεπερνούσε στις χειρότερες των περιπτώσεων τα 200 ευρώ, πλέον, λόγω της ισχνής οικονομικής θέσης που έχει περιέλθει η κοινωνία και κυρίως οι συνταξιούχοι, το τεφτέρι πολλαπλασιάστηκε, ενώ δειλά – δειλά έχουν κάνει την εμφάνισή τους ακόμα και τα πεσκέσια!

Ασθενείς που μετρούν

δεκαετίες ως πελάτες σε φαρμακεία και ασθενείς σε ιατρεία του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής και η κρίση τους έχει «τσακίσει», αναγκάζονται να βάζουν «φέσι», πληρώνοντας όταν διευκολύνονται! Πλέον, το χρέος που καταχωρείται στα τεφτέρια φτάνει ακόμα και τα 3.000 ευρώ μόνο σε ένα φαρμακείο! Στο ίδιο μήκος κύματος, σε μικρότερο βαθμό ωστόσο, σχεδόν σε κάθε φαρμακείο της υπαίθρου εμφανίζεται και το πεσκέσι, το οποίο συνήθως περιλαμβάνει αυγά, πορτοκάλια, οπωροκηπευτικά κ.α προϊόντα.

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσολογγίου Πέτρος Πετρόπουλος επισήμανε μιλώντας στη «Σ» πως «το τεφτέρι για τους μακροχρόνιους πελάτες των φαρμακείων αγγίζει το 30% την στιγμή που οι πελάτες μας που είναι συνταξιούχοι ανέρχονται στο 70%. Τα πεσκέσια υπάρχουν, σε ένα ποσοστό της τάξεως του 10%».

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στον ιατρικό κλάδο, κυρίως σε καθαρά αγροτικές περιοχές του νομού, όπου οι κατά κανόνα συνταξιούχοι αγρότες και κάτοικοι της περιοχής πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Βαγγέλης Παπαθανασόπουλος ανέφερε στη «Σ» πως «Όλοι κανονικά πληρώνουν την συμμετοχή τους, αλλά τα τεφτέρια είναι αμέτρητα». Έτερος φαρμακοποιός του Αγρινίου, ο Περικλής Γερμανός σημείωσε πως «τα τεφτέρια συνεχώς αυξάνονται και πολλαπλασιάζονται, ενώ το συνολικό χρέος που έχει μπορεί να έχει ένα φαρμακείο του Αγρινίου στο τεφτέρι του μπορεί να ξεπερνά ακόμα και τις 3.000 ευρώ».

Και όλα αυτά βέβαια την ώρα που ακόμη η κοινωνία δεν έχει βιώσει στο πετσί της τις αρνητικές συνέπειες του νέου ασφαλιστικού – φορολογικού, που αναμένεται να αλλάξει άρδην τον τρόπο ζωής των Ελλήνων.

xondros1