Κενές δεσμεύσεις για τα Πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου

Η Αναπληρώτρια Υπουργός καθησυχάζει τους τοπικούς φορείς, την ώρα που τα τμήματα αδειάζουν από καθηγητές!

Ζητούμενο η οργανωμένη και ενιαία αντίδραση από τους φορείς της περιοχής

Σειρά παρεμβάσεων

από Βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας προκάλεσαν οι πληροφορίες περί σχεδίου αποδυνάμωσης των Πανεπιστημιακών τμημάτων της Πάτρας που λειτουργούν στο Αγρίνιο μέσω μετακινήσεων καθηγητών με αποφάσεις της Συγκλήτου του ιδρύματος. Όλα ξεκίνησαν από την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο επιστολής που απέστειλε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου στον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, κάνοντας εκτός των άλλων λόγο για υπόγειες ενέργειες από την πλευρά της Πρυτάνεως Βενετσάνας Κυριαζοπούλου, που στόχο έχουν την αποδυνάμωση ή ακόμα και την κατάργηση των τμημάτων στο Αγρίνιο.

Απαντήσεις για το θέμα

ζήτησε μέσω ερώτησης και ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης, ενώ σειρά πρωτοβουλιών για το θέμα έλαβε και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος.

Ο κ. Βαρεμένος προχώρησε σε διάβημα στον Υπουργό Παιδείας, ενώ επικοινώνησε και με την αρμόδια για το θέμα, αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, απ’ την οποία μάλιστα βγήκε η είδηση. Πιο συγκεκριμένα η κ. Αναγνωστοπούλου διαβεβαίωσε τον Αιτωλοακαρνάνα Βουλευτή του Κυβερνώντος κόμματος ότι δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής της χωροθέτησης πανεπιστημίων και πανεπιστημιακών τμημάτων, κάτι που αποτελεί πάγια θέση της Κυβέρνησης.

Αυτό εξάλλου είχε αποκαλύψει η «Σ» από τον περασμένο Οκτώβριο όταν είχε φιλοξενήσει την θέση της κ. Αναγνωστοπούλου, η οποία είχε ξεκαθαρίσει μέσω συνεργατών της ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα μεταφοράς ή κατάργησης των τμημάτων του Αγρινίου. Η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας μάλιστα δεσμεύτηκε στον Γιώργο Βαρεμένο ότι τα παραπάνω θα μεταφέρει προσεχώς στην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών.

Εδώ όμως τίθεται

το εξής ερώτημα. Πως από τη μία – και μάλιστα με επίσημο τρόπο το Υπουργείο – διαβεβαιώνει ότι τα τμήματα θα παραμείνουν ως έχουν στο Αγρίνιο, χωρίς όμως να υπάρχουν καθηγητές, μιας και ήδη έχουν μετακινηθεί τρεις, ενώ προς έγκριση βαίνει η μετακίνηση άλλων πέντε; Άρα επί της ουσίας μιλάμε για κενές… δεσμεύσεις από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας σε περίπτωση κατά την οποία δεν ανακόψει το κύμα φυγής των εκπαιδευτικών.

Το θέμα μοιάζει περίπλοκο καθώς φαίνεται ότι ουδείς μπορεί να γνωρίζει την τύχη των τμημάτων από την στιγμή που φαίνεται ότι στην παρούσα φάση λειτουργούν στην κυριολεξία στον αυτόματο πιλότο. Το θέμα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος μέχρι το τέλος της εβδομάδας, στην επιτροπή αγώνα για τα τμήματα που έχει συστήσει ο Δήμος Αγρινίου. Δεν αποκλείεται μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες να ληφθούν αποφάσεις με χαρακτήρα αντίδρασης από τους τοπικούς φορείς.       

aggelopoulos