Σκληρό ροκ για τα Πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου

Με υπόγεια μέσα αποδεκατίζουν τα τμήματα του Αγρινίου μετακινώντας καθηγητές

Πρύτανης στη «Σ»: «Δεν σχολιάζω δηλώσεις με ψηφοθηρικά και πολιτικά χαρακτηριστικά»

Στα άκρα οδηγούνται

οι σχέσεις μεταξύ του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου και της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνας Κυριαζοπούλου, με φόντο τα τμήματα του ιδρύματος στο Αγρίνιο. Το σήριαλ της κόντρας μεταξύ των δύο πλευρών κρατάει από παλιά, καθώς από την πρώτη στιγμή η κ. Κυριαζοπούλου δεν έκρυψε την επιθυμίας της για μεταφορά των τριών τμημάτων από το Αγρίνιο στην Πάτρα, λόγω οικονομικής στενότητας. Τότε είχαν προκληθεί σοβαρές αντιδράσεις στην περιοχή, ενώ για το λόγο αυτό μάλιστα η Δημοτική Αρχή είχε προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα και θα παρεμβαίνει όταν κρίνεται σκόπιμο. Έτσι λοιπόν αυτές τις μέρες άνοιξε νέος κύκλος αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο πλευρές, μετά τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε η Δημοτική Αρχή Αγρινίου -οι οποίες μάλιστα γνωστοποιήθηκαν μέσω επιστολής στον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη- με βάση τις οποίες το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εγκριθεί τρεις μετακινήσεις καθηγητών, ενώ άλλες πέντε βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης, γεγονός που συνεπάγεται με αποδυνάμωση των τμημάτων. Εκτός των άλλων ο Δήμαρχος Αγρινίου κάνει λόγο για νέες μεθοδεύσεις και υπόγειες ενέργειες από την πλευρά της Πρυτάνεως και της Συγκλήτου του ιδρύματος, που στόχο έχουν την έμμεση κατάργηση ή μετακίνηση των τμημάτων. Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι προ μηνών όπως είχε αποκαλύψει η «Σ» δεν τίθεται κανένα θέμα μετακίνησης των τμημάτων, όπως είχαν υποστηρίξει συνεργάτες της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου.

Η «Σ» επικοινώνησε

με την Πρύτανη Βενετσάνα Κυριαζοπούλου για να τοποθετηθεί επί της παρέμβασης Παπαναστασίου, η ίδια ωστόσο δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα. Αρκέστηκε όμως να πει ότι «δεν πρόκειται να κάνω κανένα σχόλιο για τον κ. Παπαναστασίου. Πρόκειται για προσωπικές δηλώσεις, οι οποίες γίνονται για καθαρά ψηφοθηρικούς και πολιτικούς λόγους. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά. Εγώ από την πλευρά μου δεν μπαίνω στην διαδικασία αυτή».

Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, όχι μόνο μοιάζει αδύνατο να γεφυρωθεί, αλλά κάθε φορά μεγαλώνει, χωρίς ουδείς να γνωρίζει ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτού. Πάντως μέσα στη βδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή αγώνα, κατόπιν ενημέρωσης του Δημάρχου Αγρινίου με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις.           

Παρέμβαση και από

Κώστα Καραγκούνη για τα Πανεπιστημιακά τμήματα στο Αγρίνιο

Στο μεταξύ ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό κατέθεσε για το θέμα και ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των τμημάτων στο Αγρίνιο. χαρακτηριστικά ο κ. Καραγκούνης ανέφερε:

«Με μια σειρά αποφάσεων που αφορούν τα Πανεπιστημιακά Τμήματα στο Αγρίνιο, εξελίσσεται, πλέον, ένα σχέδιο αποδυνάμωσής τους και κατά συνέπεια έμμεσης κατάργησής τους ή μετακίνησής τους.

Συγκεκριμένα, έχουν ήδη υλοποιηθεί (δημοσιευθεί σε ΦΕΚ) οι μετακινήσεις τριών καθηγητών από το Αγρίνιο, ενώ σχεδιάζονται πέντε επιπλέον μετακινήσεις που έχουν εγκριθεί από τις Γενικές Συνελεύσεις και πέντε ακόμη που είναι σε διαδικασία έγκρισης.

Καθίσταται προφανές, ότι γίνονται κινήσεις διάλυσης, ουσιαστικά, των Πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου, με δεδομένο ότι οι μετακινήσεις δεν γίνονται μόνο προς το Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά και σε όποιο Πανεπιστήμιο επιθυμεί το κάθε Μέλος ΔΕΠ.

Κατόπιν τούτου

ο Υπουργός ερωτάται:

1) Ποιές είναι οι πραγματικές  προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας αναφορικά με τη λειτουργία των εν λόγω  Πανεπιστημιακών Τμημάτων στο Αγρίνιο, με δεδομένες τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όχι μόνο για συνέχιση λειτουργίας των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στο Αγρίνιο αλλά και για περαιτέρω ανάπτυξή τους.

2) Θα ακυρωθούν οι μετακινήσεις των τριών καθηγητών που έχουν ήδη υπογραφεί καθώς και οι σχεδιαζόμενες λοιπές μετακινήσεις;»

aggelopoulos