«Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» και στο Αγρίνιο

Για δεύτερη φορά οι επιστήμονες του Ιδρύματος Ωνάση δίδαξαν με ένα πρωτότυπο τρόπο τα παιδιά με αυτισμό

Με επιτυχία

πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, στο κτίριο της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου, η διεξαγωγή του βιωματικό μουσικού εργαστηρίου «η μουσική αγαπάει τον αυτισμό». Το εργαστήριο συνδιοργανώνεται από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και την ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου, με την συνδρομή της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας Παιδιού & Εφήβου Αιτωλοακαρνανίας (ΕΨΥΠΕΑ). Αποτελούνταν από μια σειρά μουσικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Έννοιες της μουσικής όπως η ταχύτητα, η παύση, ο ρυθμός, το ηχόχρωμα, αποτελούν τα βασικά συστατικά του εργαστηρίου και οι συμμετέχοντες (τα παιδιά αλλά και οι γονείς τους) κλήθηκαν να πρωταγωνιστήσουν και να αναλάβουν τον ρόλο του παιδιού και του γονέα ταυτόχρονα.

Ιδιαίτερης βαρύτητας είναι το γεγονός ότι οι δύο δομές της Αιτωλοακαρνανίας, η ΕΛΕΠΑΠ που εδρεύει στο Αγρίνιο και η ΕΨΥΠΕΑ που εδρεύει στο Μεσολόγγι, εργάζονται με γνώμονα τη βελτίωση του εκάστοτε παιδιού και συνεργάζονται ανέκαθεν με τον πλέον αρμονικό τρόπο. Η στήριξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες και κυρίως των παιδιών της περιοχής, έχει βρει πρόσφορο έδαφος, σε αντίθεση με άλλους νομούς της Ελλάδας που αντίστοιχες δομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Η Υπεύθυνη του Εργαστηρίου από το Ίδρυμα Ωνάση και Μουσικολόγος Χριστίνα Παναγιωτάκου σημείωσε ότι «επισκεφτήκαμε με μεγάλη χαρά το Αγρίνιο. Είχαν ευκαιρία οι γονείς να δουν πράγματα που δεν είχαν ξαναδεί. Ο στόχος μας παραμένει ο πολιτισμός και η μουσική. Η ιδέα προέκυψε από την ανάγκη και από την έλλειψη που υπάρχει στον τομέα της αισθητικής αγωγής για τα παιδιά που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα.

Η δημιουργία μιας

μουσικής δραστηριότητας, όπου τα παιδιά και οι γονείς μπορούν να διασκεδάσουν μαζί σε ένα ασφαλές περιβάλλον, να απολαύσουν τη μουσική και το παιχνίδι μέσω αυτής. Ο στόχος μας είναι να περνάμε όλοι όμορφα μέσα από μια σειρά δομημένων μουσικών δραστηριοτήτων και τα παιδιά μαζί με τους γονείς, να ανακαλύπτουν δεξιότητες. Επιπλέον, το εργαστήριο λειτουργεί συχνά ως αφορμή, προκειμένου οι γονείς να εντάξουν τη μουσική στη ζωή των παιδιών τους με έναν πιο δημιουργικό τρόπο, πέρα από τη μουσική ακρόαση. Όλες οι «εντολές» που δίδονται στα παιδιά γίνονται τραγουδιστά, και κάθε παιδί συμμετέχει και εκφράζεται ελεύθερα με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο».

Η Υπεύθυνη της

ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου Αλεξάνδρα Κοσμά σημείωσε πως «η εκδήλωση είναι για τα παιδιά με αυτισμό. Η στέγη Ωνάση εδώ και 5 χρόνια επισκέπτεται επιλεγμένες πόλεις στην Ελλάδα και παρουσιάζει το μουσικό αυτό εργαστήρι.

Το Αγρίνιο φέτος δέχτηκε για δεύτερη χρονιά το εργαστήρι του Ιδρύματος Ωνάση, ώστε τα παιδιά της πόλης και της ευρύτερης περιοχής να πραγματοποιήσουν με την επιστημονική ομάδα ένα μουσικό ταξίδι. Αρχικά ενημερώθηκαν οι γονείς για την δράση και έπειτα πραγματοποιήθηκε το ταξίδι με μουσικά όργανα και με παιχνίδι. Υπάρχουν δύο ηλικιακές ομάδες. Η πρώτη για τα παιδιά από 5 έως 7 ετών και η δεύτερη από 7 έως 11 ετών. Το κλειστό αυτό εργαστήρι απασχόλησε αρχικά στην πρώτη ομάδα 10 παιδιά και στη δεύτερη 8»

Ο Διοικητικός και Υπεύθυνος στο κέντρο ημέρας για παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλοακαρνανίας ΕΨΥΠΕΑ Γεράσιμος Τουλιάτος, επισήμανε πως «παρέχουμε υπηρεσίες σε παιδιά προσχολικής ηλικίας με αναπτυξιακές διαταραχές, συνεπώς και για τον αυτισμό. Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα με μεγάλη χαρά και συμμετέχουμε στο βιωματικό δρώμενο, εκεί όπου γονέας και παιδί συμμετέχουν σε μια πρωτότυπη εκδήλωση που πρωταγωνιστεί η μουσική. Το κέντρο ημέρας είναι ειδικευμένο και μάλιστα το μοναδικό στη Δυτική Ελλάδα. Η παρέμβαση πιστεύουμε ότι είναι σημαντική να γίνεται σε μικρή ηλικία και μέσω της εργασίας μας επιδιώκουμε την εξομάλυνση της κατάστασης του παιδιού και την πρόληψη της αναπηρίας του. Οι υπηρεσίες του ΕΨΥΠΕΑ χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο και οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν».   

xondros1