Μήνυμα του Αντιδημάρχου Υγείας Κώστα Καλαντζή για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

Ο καρκίνος και η λευχαιμία είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στα παιδιά μετά από τα ατυχήματα. Είναι όμως η πρώτη αιτία θνησιμότητας στα παιδιά λόγω ασθένειας. Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία.

Ο καρκίνος αναπτύσσεται όταν σ’ ένα κύτταρο του οργανισμού δημιουργηθούν βλάβες στο DNA του, με αποτέλεσμα αυτό να αρχίζει να πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα. Ο ανώμαλος πολλαπλασιασμός του κυττάρου αυτού οδηγεί στη γένεση του καρκίνου. Στη συνέχεια μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη ή όργανα του σώματος. Προκαλεί βλάβες στον οργανισμό και απειλεί τη ζωή του παιδιού.

Οι αιτίες που προκαλούν το καρκίνο στα παιδιά δεν είναι γνωστές. Μόνο ένα ποσοστό λιγότερο από 5% οφείλεται στην κληρονομικότητα. Οι καρκίνοι των παιδιών είναι διαφορετικοί από αυτούς των ενηλίκων. Στα παιδιά όμως τα ποσοστά ίασης μετά από ορθή θεραπεία είναι διπλάσια από ότι στους ενήλικες.

Η έγκαιρη διάγνωση και η ορθή αντιμετώπιση αυξάνουν κατά πολύ τις πιθανότητες ίασης. Στις ανεπτυγμένες χώρες το ποσοστό των παιδιών που θεραπεύονται από καρκίνο και λευχαιμία μπορεί να ανέλθει στο 75%. Είναι σημαντικό οι γονείς και όλοι όσοι έχουν υπό την ευθύνη τους παιδιά, να γνωρίζουν τα σημεία και συμπτώματα που μπορούν να συνοδεύουν την εκδήλωση παιδικού καρκίνου ή λευχαιμίας. Τέτοια συμπτώματα μπορεί να είναι: ανεξήγητος παρατεταμένος πυρετός, απώλεια της συνήθους ενεργητικότητας του παιδιού, συχνοί πονοκέφαλοι που μπορεί να συνοδεύονται από εμετούς (ιδιαίτερα το πρωί), εμφάνιση προβλημάτων στην ισορροπία, διπλωπία και υπερβολική ή γρήγορη απώλεια βάρους του παιδιού.

Η ύπαρξη τέτοιων σημείων και συμπτωμάτων δεν δείχνει αναγκαστικά ότι το παιδί έχει κάποια μορφή καρκίνου αλλά επιβάλλει να γίνουν οι εξετάσεις που θα αποκλείσουν ή όχι, ένα τέτοιο ενδεχόμενο.