Νέες μεθοδεύσεις και υπόγειες… ενέργειες για τα Πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου

Ανοίγει κύκλος νέας αντιπαράθεσης με την Πρύτανη Βενετσάνα Κυριαζοπούλου

Νέες μεθοδεύσεις και υπόγειες… ενέργειες για τα Πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου

Καταγγελίες και επιστολή του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου στον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη

 

 

Νέες μεθοδεύσεις και υπόγειες ενέργειες από την πλευρά της Πρυτάνεως και της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών εναντίον των τριών σχολών στο Αγρίνιο καταγγέλλει με επιστολή του στον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου. Όπως όλα δείχνουν ανοίγει νέος κύκλος αντιπαράθεσης με την Πρύτανη, η οποία φαίνεται ότι δια της πλαγίας οδού και σύμφωνα πάντα με τα καταγγελλόμενα να βάλει λουκέτο στις σχολές του Αγρινίου. Και όλα αυτά μάλιστα, μετά την προ μηνών αποκάλυψη της «Σ» (13 Οκτωβρίου 2015) σύμφωνα με την οποία τότε, συνεργάτες της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου ξεκαθάριζαν με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν τίθεται τουλάχιστον μέσα στο τρέχον έτος, ζήτημα μετακίνησης ή κατάργησης των τμημάτων. Τότε μάλιστα σκληρή γλώσσα κατά της Πρυτάνεως είχε χρησιμοποιήσει και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της παραμονής των τμημάτων στο Αγρίνιο. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Γιώργου Παπαναστασίου, το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει μετακινήσεις τριών καθηγητών, πέντε επιπλέον μετακινήσεις έχουν εγκριθεί από τις Γενικές Συνελεύσεις και πέντε ακόμη είναι σε διαδικασία έγκρισης! Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που τα προαναφερθέντα υλοποιηθούν καθίσταται αδύνατη η λειτουργία των τμημάτων στην περιοχή.

Αναλυτικά η επιστολή του Δημάρχου Αγρινίου:

«Κύριε Υπουργέ,

Το τελευταίο διάστημα πληροφορούμαι έκπληκτος, ότι μετά την αποτυχία μετακίνησης – κατάργησης των Πανεπιστημιακών τμημάτων Αγρινίου μέσω Πρυτανικών – Συγκλητικών αποφάσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, εξελίσσεται, πλέον, ένα σχέδιο αποδυνάμωσής τους  και κατά συνέπεια έμμεσης κατάργησής τους ή μετακίνησής τους.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα έλαβαν χώρα μια σειρά ενέργειες, οι οποίες γίνονται ξεκάθαρα προς την κατεύθυνση της διάλυσης των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου.

Έχουν ήδη υλοποιηθεί (δημοσιευθεί σε ΦΕΚ) οι μετακινήσεις τριών καθηγητών, πέντε επιπλέον μετακινήσεις έχουν εγκριθεί από τις Γενικές Συνελεύσεις και πέντε ακόμη είναι σε διαδικασία έγκρισης.

Κύριε Υπουργέ,

Καθίσταται προφανές, ότι γίνονται κινήσεις διάλυσης, ουσιαστικά, των Πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου, με δεδομένο ότι οι μετακινήσεις δεν γίνονται μόνο προς το Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά και σε όποιο Πανεπιστήμιο επιθυμεί το κάθε Μέλος ΔΕΠ.

Ως Δήμαρχος δεν θα ανεχτώ άλλες μεθοδεύσεις. Όλοι εμείς που ζούμε σε αυτό τον τόπο δεν θα ανεχτούμε άλλον εμπαιγμό, δεν διανοούμαστε το Αγρίνιο να στερηθεί των τριών Πανεπιστημιακών τμημάτων, που ήδη λειτουργούν.

Η περιοχή μας απέδειξε ότι μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη Πανεπιστημίου, η παρουσία του οποίου, έχει πολλαπλά οφέλη οικονομικής, πνευματικής και πολιτιστικής ανάπτυξης για την κοινωνία.

Όπως καταλαβαίνετε, μετά από αυτές τις «υπόγειες» ενέργειες, οι οποίες έχουν διαδραματιστεί πολλές φορές στο παρελθόν, αλλάζοντας κάθε φορά μορφή, καθίσταται πιο επιτακτική και πιο επίκαιρη από ποτέ, η ανάγκη, που αποτελεί και πάγιο αίτημά μας, για επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο, το οποίο  εντελώς λανθασμένα είχε καταργηθεί με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ».

Κύριε Υπουργέ,

Καλώ όλους τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για αυτές τις άνευ προηγουμένου συντονισμένες μεθοδεύσεις  και περιμένω να ορίσετε το συντομότερο δυνατό μία συνάντηση εργασίας, προκειμένου να συζητήσουμε εκτενώς τα ζητήματα που έχουν προκύψει, με δεδομένη την βούλησή της κυβέρνησης, όπως έχει εκφραστεί στο παρελθόν, για συνέχιση λειτουργίας των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στο Αγρίνιο και περαιτέρω ανάπτυξή τους».

Νίκος Αγγελόπουλος