Πάτρα: Κρατούμενοι σε ρόλο φούρναρη στον Άγιο Στέφανο – Παράγουν 700 κιλά ψωμί την ημέρα

Κρατούμενοι, αλλά και αρτεργάτες φροντίζουν για τις καθημερινές ανάγκες σε ψωμί – οι οποίες είναι μεγάλες,  στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πατρών. Στο σωφρονιστικό ίδρυμα της Πάτρας υπάρχει αρτοποιητική μονάδα, που παράγει σε καθημερινή βάση 700 κιλά ψωμί για τους κρατουμένους. Δεν αποκλείεται όμως η παραγωγή να αυξηθεί και να διευρυνθεί, με οικονομικά οφέλη για το Δημόσιο.

Οι φούρνοι των φυλακών, που λειτουργούν σε έξι προς το παρόν φυλακές, αποτελούν προτεραιότητα της νέας οικονομικής σωφρονιστικής πολιτικής του υπουργείου.

Όπως έγραψε η «Καθημερινή» ο μεγαλύτερος από αυτούς, είναι ο φούρνος του Κορυδαλλού, που είναι γνωστός ως ΚΑΥΦ, δηλαδή Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών, προμηθεύει σε καθημερινή βάση ψωμί νοσοκομεία του ΕΣΥ και πολλά ιδρύματα στο λεκανοπέδιο. Στεγάζεται δίπλα από τις φυλακές, απασχολεί πάνω από εκατό κρατουμένους και η ημερήσια παραγωγή του πλησιάζει τους δύο τόνους την ημέρα, για την ακρίβεια 1.865 κιλά.

Αρτοποιεία, εκτός από τον Κορυδαλλό και τον άγιο Στέφανο, διαθέτουν επίσης  οι φυλακές στην Αγιά Χανίων, στην Κασσαβέτεια έξω από τον Βόλο, αλλά και η αγροτική φυλακή της Τύρινθας. Στόχος είναι να παράγουν ψωμί και αρτοσκευάσματα καλύπτοντας τις ανάγκες τους και πουλώντας «έξω» σε ιδρύματα και νοσοκομεία.

Η οικονομική στενότητα και τα λίγα κονδύλια που διατίθενται για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των φυλακών τον οδήγησαν –για πρώτη φορά– σε εκπόνηση σχεδίων για ενίσχυση της αυτοχρηματοδότησης του σωφρονιστικού συστήματος.

Προς αυτή την κατεύθυνση οι φούρνοι αποτελούν σημαντικό εργαλείο, και η προσπάθεια του υπουργείου κατατείνει στην αύξηση της παραγωγικότητάς τους και στη δημιουργία και άλλων αρτοποιητικών μονάδων σε άλλες φυλακές.

Εκτός από τα αρτοποιεία, το υπουργείο προωθεί λειτουργία και ραφείων σε φυλακές, όπως στις γυναικείες στη Θήβα, αλλά και αλλού, για την παραγωγή στολών για το σωφρονιστικό προσωπικό, την αστυνομία και τον στρατό.

tempo24.gr