Υπό βροχή το απεργιακό μήνυμα στο Αγρίνιο

Έρημη πόλη χθες το Αγρίνιο. Από το πρωί καφετέριες και εμπορικά ήταν κλειστά

Παρά τις αντίξοες καιρικές

συνθήκες, χθες το Αγρίνιο κινήθηκε στους απεργιακούς ρυθμούς στέλνοντας μήνυμα κατά του εκτρώματος, όπως ειπώθηκε ουκ ολίγες φορές, που θα κατατείθονταν προς ψήφιση στη βουλή! Χθες, πραγματοποιήθηκαν δύο απεργιακές συγκεντρώσεις, μέσω των οποίων οι Αγρινιώτες και οι Αγρινιώτισσες εναντιώθηκαν στο σχέδιο νόμου, ενώ συνάμα συμμετείχαν και στην γενική πανελλαδική απεργία.

Η πρώτη χρονικά

απεργιακή συγκέντρωση, που ήταν προγραμματισμένη για τις 10.30,  ήταν αυτή του ΠΑΜΕ στην πλατεία Δημοκρατίας στην οποία οι συμμετέχοντες πρόλαβαν να πραγματοποιήσουν και πορεία, ενώ η δεύτερη χρονικά, στις 11.00, ήταν αυτή του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και των υπόλοιπων φορέων και συλλόγων της πόλης που διεξήχθη υπό βροχή στην πλατεία Ειρήνης.

Πέραν των δύο αυτών απεργιακών συγκεντρώσεων ο Εμπορικός Σύλλογος του Αγρινίου από τις 8.30 το πρωί ήταν στις επάλξεις, δίνοντας το απεργιακό στίγμα της ημέρας! Οι έμποροι αποφάσισαν να παραστούν από νωρίς το πρωί στον εμπορικό πεζόδρομο της πόλης για να ενισχύσουν στην γενική απεργιακή κινητοποίηση της ημέρας και να μεταδώσουν το δικό τους μήνυμα και με άλλον ένα τρόπο πλην του καθολικού κλεισίματος των καταστημάτων τους!

Κινητοποίηση Εμπορικού Συλλόγου      

Τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου χθες το πρωί επέλεξαν ένα διαφορετικό τρόπο να προπαγανδίσουν και να ενημερώσουν για την συμμετοχή τους στην χθεσινή πανελλαδική απεργία! Από τις 8.30 το πρωί εγκατέστησαν μικροφωνική στον πεζόδρομο καλώντας μετά μουσικής τα μέλη του να συμμετάσχουν σε όποια από τις δύο απεργιακές συγκεντρώσεις επιθυμούσαν. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Παναγιώτης Μπεσίνης επισήμανε πως «ο μικροί έμποροι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις δίνουν το στίγμα τους και περνάνε ένα μήνυμα με την καθολική συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία.

Με μια φωνή όλοι

μαζί λέμε να πάρουν πίσω το έκτρωμα, την ταφόπλακα της κοινωνικής ασφάλισης, την ταφόπλακα των μικρών εμπόρων, των επαγγελματιών, των επιστημόνων και του λαού. Αυτό δεν είναι μήνυμα για να πέσει στο κενό ή δεν είναι τουφεκιά στον αέρα, αλλά είναι μήνυμα που μέχρι να γίνει πραγματικότητα ο λαός και οι έμποροι θα είναι στο δρόμο».

Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Στην πλατεία Δημοκρατίας πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ την απεργιακή συγκέντρωση με ομιλητή τον Γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου Κώστα Μαργιώλη, ο οποίος εκτός των διεκδικήσεων και της συνέχισης του αγώνα του ΠΑΜΕ μέχρι και την ανάκληση του σχεδίου νόμου αναφέρθηκε και στις επιδιώξεις της συγκυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, λειτουργεί υπό τις εντολές της Ε.Ε, του Δ.Ν.Τ και του κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Μαργιώλης είπε πως «προωθούν νέα μείωση στις συντάξεις με καθιέρωση εθνικής σύνταξης τα 384 ευρώ, αύξηση των ορίων ηλικίας για όλους στα 67 χρόνια για πλήρη και εθνική σύνταξη, νέα μείωση των μισθών μέσω της αύξησης των εισφορών των εργαζομένων, νέες ενοποιήσεις ταμείων με στόχο την περεταίρω συρρίκνωση των παροχών υγείας, πρόνοιας, καθώς επίσης την εξομοίωσή τους προς τα κάτω, την κατάργηση του ΕΚΑΣ και των εφάπαξ που απέμειναν. Μετά την ομιλία του κ. Μαργιώλη και καιρού επιτρέποντος, οι παραβρισκόμενοι ξεκίνησαν αμέσως πορεία στους δρόμους του κέντρου».

Συγκέντρωση ΑΔΕΔΥ

και λοιπών φορέων

και συλλόγων

Με αντίπαλο τον καιρό και κόντρα σ αυτόν, οι συγκεντρωμένοι στο συλλαλητήριο του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, άλλων φορέων, συλλόγων και συλλογικοτήτων της πόλης ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.00 το συλλαλητήριο στην πλατεία Ειρήνης προσαρμοζόμενο φυσικά στα καιρικά φαινόμενα. Μίλησαν έξι εκπρόσωποι από τους φορείς που συμμετείχαν, παρουσιάζοντας ο καθένας τα προβλήματα που έχουν προκύψει ή διαιωνίζονται στον κλάδο τους, αρχής γενομένης από τον Πρόεδρο της Β ΕΛΜΕ Αιτ/νιας Γιώργο Καραμητσόπουλο. Στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο Αντιπρόεδρος των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγρινίου Βαγγέλης Παπασπύρου,  Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Αιτ/νιας Φίλιππος Τσούνης, η Γραμματέας του κινήματος «Δικαίωμα στην Ζωή» Ελένη Σκανδάλου και έκλεισε την συγκέντρωση με χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Θανάσης Γαλατάς.

Ο κ. Γαλατάς τόνισε πως

«οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την πραγματοποίηση μαζικής κινητοποίησης, πλην όμως η αναγκαιότητα είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό να συναντήσουν την συντονισμένη αντίσταση του κόσμου της εργασίας. Όπως πριν λίγες μέρες ο λαός της Αιτ/νιας με ένα δίκαιο ως προς τα αιτήματά του, μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο είπε ως εδώ για την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας θα πρέπει από τώρα και στο εξής να αντιδράσουμε στις προτάσεις της κυβέρνησης οι οποίες κατεδαφίζουν την κοινωνική ασφάλιση.

Οι προτάσεις αυτές

σε συνδυασμό με τα φορολογικά μέτρα οδηγούν στην εξαθλίωση των εργαζομένων, στην λεηλασία των συντάξεων και τον αφανισμό μεγάλων κλάδων των εργαζομένων, όπως είναι οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Επομένως, με συλλογικούς αγώνες ενωτικούς και μαζικούς πρέπει να σταματήσουμε τις μνημονικές πολιτικές και να τις ανατρέψουμε. Χρειάζεται συντονισμένος αγώνας και κλιμάκωση των δράσεων το επόμενο διάστημα για να αποτρέψουμε την εφαρμογή των αντιλαϊκών μνημονικών πολιτικών».

xondros1