Σκουρλέτης: Δρομολογείται το φράγμα Μεσοχώρας – Εγκαταλείπεται το σχέδιο εκτροπής του Αχελώου

Την εγκατάλειψη του σχεδίου εκτροπής του Αχελώου και την δρομολόγηση της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού φράγματος της Μεσοχώρας ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σε αυτοδιοικητικούς φορείς της περιοχής, με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, η κυβέρνηση δεν συζητά το ενδεχόμενο εκτροπής του Αχελώου, το οποίο χαρακτήρισε ως «χίμαιρα» που λειτούργησε επί χρόνια ανασταλτικά για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, καθώς στέρησε από την Θεσσαλία πολλά μικρότερα έργα ζωτικής σημασίας, που θα διατηρούσαν και θα αξιοποιούσαν τους υφιστάμενους υδατικούς πόρους της. Ανέφερε επίσης ότι το φράγμα της Μεσοχώρας θα λειτουργήσει ανεξάρτητα από την εκτροπή.

Ήδη δρομολογείται η σύσταση επιτροπής, από κοινού με τη ΔΕΗ, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με την λειτουργία του φράγματος προκειμένου να εξασφαλιστεί η βέλτιστη λύση για τους κατοίκους και για το θέμα της μεταφοράς του οικισμού.

Παύση της άδειας για τους παραγωγούς ηλ. ενέργειας που δεν καταβάλουν τα τέλη

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (http://www.ypen.gr) η απόφαση του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, με την οποία προσδιορίζεται το ύψος του τέλους διατήρησης δικαιώματος κατοχής άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για το έτος 2015 για τις μονάδες ανανεώσιμων πηγών και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας.

Η απόφαση αφορά 832 επενδύσεις και θα οριστικοποιηθεί σε 15 ημέρες, διάστημα στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις για διόρθωση σφαλμάτων.

Όπως επισημαίνεται, η υποχρέωση καταβολής ετήσιου τέλους διατήρησης Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, εξασφαλίζει τη δυνατότητα υλοποίησης ώριμων έργων, ενώ αποθαρρύνει τη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου για έργα που κατέχουν άδειες, αλλά δεν υλοποιούνται εντός των προθεσμιών που έχουν τεθεί.

Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής του σχετικού τέλους, προβλέπεται η αυτοδίκαιη παύση ισχύος της άδειας παραγωγής, ενώ οι μέχρι σήμερα κάτοχοι των αδειών παραγωγής δεν επιτρέπεται να επανυποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση άδειας παραγωγής, δεσμεύοντας την ίδια θέση ή τμήμα αυτής, πριν την παρέλευση έτους.