Πρωτάθλημα και υποδομές (Ηχητικό)

Μετά την μεγάλη επιτυχία του Ιωνικού στην Πρέβεζα για το πρωτάθλημα Βόλλευ Γυναικών και την προσπάθεια ανόδου στην Α2 Εθνική, η αθλητική εκπομπή «Πρώτοι στη μπάλα» του «Δυτικά 92,8»  ήλθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εκ Πατρών  προπονήτρια της ομάδας του Αγρινίου,  Ελένη Λεγάτου. Αναφέρθηκε με ρεαλιστικό  και ταυτόχρονα αισιόδοξο τρόπο στα δεδομένα της ομάδας, «υποσχέθηκε» την μέγιστη προσπάθεια από την ίδια και τις αθλήτριες, αλλά παράλληλα αναφέρθηκε εκτενώς στις προθέσεις για τις μικρές ηλικίες, πριν καν της τεθεί σχετική ερώτηση.
 
Η αποτίμηση για τα επίπεδα απόδοσης στο ντέρμπι της Πρέβεζας μετά τον ενάμισι μήνα που βρίσκεται στον πάγκο του Ιωνικού:
«Δεν θα έλεγα ότι φτάσαμε στο σημείο που θέλω, όμως κάναμε μια πάρα πολύ καλή αρχή, γιατί ή αλήθεια είναι πως ήμασταν με την πλάτη στον τοίχο από τη στιγμή που χάσαμε στον πρώτο γύρο. Δεν θέλαμε σε καμία περίπτωση να κάνει η Πρέβεζα το 2-0. Θεωρώ πλέον έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας να διορθώσουμε κάποια πράγματα και να έχουμε την ομάδα που ονειρευόμαστε και εγώ και η Διοίκηση»
60b0aa87-70d1-4ee8-befe-9bd1bd9a7dfd
 
Για την ευκολία επικράτησης στο δεύτερο και τρίτο σετ, δηλαδή αν τα παράτησαν οι γηπεδούχες, ή πήρε ψυχολογία ο Ιωνικός:
«Και τα δυο, όμως και στο πρώτο σετ είχαμε διαφορά 7 πόντων, 10-17, όμως λίγο η κερκίδα αλλά και η απόδοση της Πρέβεζας που είναι μια πάρα πολύ καλή ομάδα, με κάποια λάθη δικά μας και πολύ καλές ενέργειες των γηπεδούχων τις έφεραν μπροστά. Κι εκεί όμως δείξαμε ανωτερότητα, γιατί όταν χάνεις 24-23 και θέλει ένα πόντο για το σετ, χρειάζεται  και ψυχή  και θράσος να πάρεις το σετ. Μετά ήταν όλα πιο εύκολα…».
 
Ο Φιλαθλητικός στον πρωτο γύρο ήταν πιο ομάδα, πιο ομοιογενής και ρωτήθηκε αν ο Ιωνικός έχει ξεπεράσει  αυτό το μειονέκτημα:
«Απλά κάναμε το 1-1,  πήραμε το πλεονέκτημα και ουσιαστικά τώρα ξεκινάμε. Δεν μπορούσαμε να διορθώσουμε πολλά σε ενάμισι μήνα, κάναμε μόνο 2-3 πράγματα, δεν γίνονταν όλα μαζί. Τώρα ξεκινάμε να βελτιώσουμε κάποιους παράγοντες   κι ένας απ’ αυτούς ήταν η ομοιογένεια, καθώς έχουμε  αθλήτριες που κάνουν προπονήσεις στην Πάτρα και  κάποιες απ’ το Αγρίνιο έχουν πολλές υποχρεώσεις. Προσπαθούμε με προπονήσεις και στην Πάτρα και στο Αγρίνιο να φτιάξουμε αυτή την ομοιογένεια. Πολύ σημαντικό, όμως, ότι οι αθλήτριές μου έχουν μεγάλη θέληση κι αυτό είναι όπλο για κάθε προπονητή. Οι ομάδες γίνονται μέσα στο γήπεδο, εκεί γίνεται η προσπάθεια και χρειάζεται και λίγο παραπάνω από πριν».
 
Για το διάστημα έως το Μάρτιο που θα γίνουν τα κρίσιμα play offs με το Φιλαθλητικό:  
«Πρέπει να είμαστε σοβαρές όλο αυτό το διάστημα πρέπει να διορθώσουμε αρκετά πράγματα και ατέλειες. Υπάρχει ένα μειονέκτημα όταν δεν παίζεις με ομάδες επιπέδου κι αυτό σ’ αφήνει πίσω, γι’ αυτό έχουμε προγραμματισμό να κάνουμε κάποια φιλικά στην Πάτρα,  ώστε να είμαστε σε αγωνιστική εγρήγορση  μέχρι να παίξουμε τα play offs».
 
Η αντιμετώπιση της συνέχειας μετά τη νίκη:
«Στον αθλητισμό δεν μπορείς να μένεις σε ένα αποτέλεσμα. Όταν  μίλησα με την Διοίκηση του Ιωνικού σε καμία περίπτωση δεν είχα μοναδικό σκοπό τη νίκη στη Πρέβεζα. Είπαμε ξεκινάμε μια προσπάθεια να φτιάξουμε μια ομάδα που θα την ευχαριστιόμαστε κι αν μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα. Αν φτάνει  αυτό που έχουμε φτιάξει,  έχει καλώς. Στο διάστημα που είμαι εγώ κάναμε 1-2 πράγματα που αρκούσαν να κερδίσουμε αυτό το παιγνίδι. Είχαμε άγχος όμως είπαμε δεν πάμε  να κάνουμε κάτι παραπάνω απ’ αυτό που μπορούμε, η πραγματικότητα είναι ότι έφτασε, αλλά…  δεν σταματάμε εκεί. Και το ξαναλέω ο Φιλαθλητικός είναι πάρα πολύ καλή ομάδα, έχει κάποια στοιχεία που την χαρακτηρίζουν και εμείς παίξαμε πάρα πολύ καλά ώστε να μην αφήσουμε αυτά τα στοιχεία να την βοηθήσουν ως ομάδα».

 
Για το αν η ψυχολογία είναι πλέον υπέρ του Ιωνικού:
«Το Βόλλεϋ είναι ένα κατ’ εξοχήν άθλημα ψυχολογίας, πολύ περισσότερο στον γυναικείο αθλητισμό. Έχουμε πλέον αβαντάζ στο ότι μας δίνεται  η δυνατότητα να δουλέψουμε πιο προσηλωμένοι σ’ αυτό που θέλουμε, να παρουσιαστούμε πολύ καλές στα play offs κι ευτυχώς έχουμε πλέον περισσότερο χρόνο, γιατί η αλήθεια είναι ότι πριν αυτό το παιγνίδι  δεν είχαμε χρόνο. Δεν γίνεται να φτιάξεις πολλά πράγματα σε 40 ημέρες».
 
Η Διοίκηση ήταν ορεξάτη και με ενθουσιασμό από το καλοκαίρι και οι αθλήτριες αυτό έδειχναν. Η  δική της αποτίμηση:
«Είναι σημαντικό και δύσκολο και σπάνιο να έχεις στη Διοίκηση ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το Βόλλεϋ.  Το λέω γιατί έχω σχετική πείρα. Μ’ έχει εντυπωσιάσει που βλέπω ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να πάνε μπροστά την ομάδα, με όποιες θυσίες. Χρειάζονται και τα κίνητρα των αθλητριών. Τα κίνητρα της   Διοίκησης, των αθλητριών και τα δικά μου είναι κοινά. Ξεκινώντας όμως από τη Διοίκηση. Είναι πρώτη φορά που αναλαμβάνω ομάδα ενώ έχει αρχίσει  η σεζόν, προτιμώ τις ομάδες να τις χτίζω εγώ, αλλά με την  επιμονή κυρίως του κ. Βέτσα, είδα πόσο ήθελε να έρθω.  Έκαμψε όλες τις αντιστάσεις, γιατί είχα   και επαγγελματικές υποχρεώσεις την Πάτρα αλλά είπα αξίζει γι’ αυτόν τον άνθρωπο και προφανώς και τους υπόλοιπους, να κάνουμε μια προσπάθεια. Μου έχει λείψει στις ομάδες της  Πάτρας να είναι οι διοικούντες ψυχή και σώμα στην ομάδα».
 
Έφυγε από την προηγούμενη ομάδα επειδή έκρινε πως αδικούνταν αθλήτριες που είχαν προσφέρει:
«Έτσι είναι, πρέπει να τιμάς αυτούς που προσφέρουν να σέβεσαι την προσπάθεια κι εγώ αυτό έκανα, αυτό έχω μάθει στο  Βόλλεϋ και δεν το αλλάζω».
 
Οι διαθέσεις για την επόμενη σεζόν:
 «Έχουμε συζητήσει κι έχουμε πει με τον Απόστολο (Βέτσα) να δώσουμε μεγάλη βάση στις υποδομές. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχαμε το χρόνο να οργανώσουμε  κάποια πράγματα, όμως η βάση  είναι οι υποδομές και πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος εκεί για να υπάρχει συνέχεια. Δεν είναι το θέμα να ανεβεί η ομάδα για ένα χρόνο και να γυρίσει πίσω στα ίδια και χειρότερα… Στις ομάδες που δούλεψα έδινα μεγάλη βάση στον τομέα  των υποδομών. Ξέρω υπάρχει πρόβλημα με το γήπεδο αλλά με θέληση όλα διορθώνονται κι όλα γίνονται».
 
Η άποψή της   για τις υποδομές, σήμερα:  
«Δεν έχω δει πάρα πολλά στις υποδομές. Από την έλευσή μου και μετά είχαν υποχρεώσεις οι κορασίδες και δεν τις είδα στην ομάδα. Υπάρχουν  σίγουρα πολλά κορίτσια στις παγκορασίδες, συνεργάζομαι  με την Καίτη Λογκιτζίδου η οποία είναι προπονήτρια και θα ξεκινήσουμε από την αρχή να πάρουν κάποιες σωστές βάσεις.  Η Καίτη πέρα από καλή αθλήτρια είναι παιδί του Ιωνικού και σημαντική για την ομάδα».
 
Για την νεοαποκτηθείσα Θωμαΐδα Ζυγούρη:  
«Είναι από τα Γιάννενα,  την ξέρω από τον Απόλλωνα (Πάτρας) που δουλέψαμε μαζί και μας βοήθησε πολύ στην υποδοχή στο αγώνα με την Πρέβεζα».  
 
Ο επίλογος που της ζητήθηκε προς το φίλαθλο κόσμο:  
«Αυτό που έχω να πω απ’ τη  πλευρά τη δική μου  και των αθλητριών είναι ότι θα κάνουμε τα πάντα,  ώστε να έχουμε καλά αποτελέσματα. Θέλουμε οπωσδήποτε τον κόσμο μαζί μας, θέλουμε να δουν τι κάνουμε στις μικρές  ηλικίες και να φέρουμε κι άλλα παιδιά στο γήπεδο. Δεν θα τους απογοητεύσουμε είναι σίγουρο. Έχουμε όρεξη κι εγώ και οι αθλήτριές μου να πετύχουμε αυτό που θέσαμε ως στόχο. Θέλω να ευχαριστήσω και τους χορηγούς της ομάδας, είναι σημαντικός παράγοντας στις δύσκολες εποχές  που διανύουμε και δεν θα τους απογοητεύσουμε ούτε αυτούς. Θα κάνουμε τα πάντα να πετύχουμε το στόχο μας.
papaioannou