Η Αιτωλοακαρνανία έστειλε ηχηρό μήνυμα – Λαοθάλασσα για την υγεία

Και τώρα τι θα πράξει το Υπουργείο Υγείας και η 6η ΥΠΕ;

Καταγγελία «βόμβα» από τον Γ. Παπαναστασίου για την στάση της Διοίκησης του νοσοκομείου Αγρινίου τις ώρες του συλλαλητηρίου

Το μήνυμα εστάλη!

Μετά από δεκαετίες οι πολίτες της Αιτ/νιας έστειλαν ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως η υγεία τους ενώνει, την απαιτούν και δεν επαιτούν και διεκδικούν την στελέχωση των νοσοκομείων του Αγρινίου και του Μεσολογγίου. Στην εποχή της εικόνας τα συλλαλητήρια των δύο πόλεων κέρδισαν το στοίχημα δημιουργώντας λαοθάλασσες. Οι Αγρινιώτες και οι Μεσολογγίτες ένωσαν τις δυνάμεις τους και τις φωνές τους προκαλώντας την μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων ετών! Όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στις πλατείες του Αγρινίου και του Μεσολογγίου και πέραν των Δήμων, των φορέων και των συλλόγων παρέστησαν εκατοντάδες απλοί πολίτες!

Ο Δήμαρχος Αγρινίου

στην ομιλία του προχώρησε σε καταγγελία που τουλάχιστον προκαλεί αίσθηση και καταδεικνύει το κλίμα στο νοσοκομείο Αγρινίου. Σύμφωνα με αυτή η Διοίκηση του νοσοκομείου απείλησε τους εργαζόμενους πως αν συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο θα χάσουν το μεροκάματό τους!    

Την αρχή του συλλαλητηρίου στο Αγρίνιο έκανε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως «δεν είναι δυνατόν να τρέμει κανείς να νοσηλευτεί στα δύο νοσοκομεία του νομού. Φτάσαμε στο σημείο να φοβόμαστε. Επισκεφθήκαμε τους αρμόδιους στα γραφεία τους και αδιαφόρησαν. Θυσιάζονται οι γιατροί και το προσωπικό των νοσοκομείων».

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου τόνισε πως «η σημερινή ανταπόκριση του κόσμου είναι λαϊκή οργή. Μας εμπαίζουν διαχρονικά όλες οι Κυβερνήσεις που πέρασαν. Αν ισχύει αυτό που πληροφορήθηκα πριν ανέβω στο βήμα, ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου θα κόψει το μεροκάματο στους υπαλλήλους αν έρθουν στο συλλαλητήριο θα το καταγγείλουμε. Μόνο υποσχέσεις δεχτήκαμε και τίποτα άλλο. Αξίζουν πολλά μπράβο στους εργαζόμενους και τους γιατρούς των νοσοκομείων. Δεν επαιτούμε, αλλά απαιτούμε την υγεία μας».

Η Αντιπεριφερειάρχης

Αιτ/νιας Χριστίνα Σταρακά επεσήμανε πως «το παρόν είναι βροντερό. Η δημόσια υγεία αφορά όλους τους πολίτες και κυρίως τους ανασφάλιστους και τους οικονομικά αδύναμους. Είμαι ευχαριστημένη που είμαστε όλοι εδώ και η φωνή μας θα ακουστεί σε όλη την Ελλάδα. Στείλαμε ηχηρό μήνυμα ότι είμαστε μια αγαπημένη και οργανωμένη κοινωνία και δεν είμαστε τα εύκολα θύματα του λαϊκισμού. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και γι’ αυτό φτάσαμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα».

Από την ΠΟΕΔΗΝ ο Τάσος Αντωνόπουλος υποστήριξε πως «το Αγρίνιο με το συλλαλητήριο αυτό κάνει την πρωτοπορία. Εδώ ο λαός είναι ενωμένος και φωνάζει όχι στον λαϊκισμό. Πάμε κόντρα στη λαίλαπα που προέρχεται από την Ε.Ε. Από τους 65.000 εργαζόμενους που ήμασταν πριν 5 χρόνια έφυγαν 22.000 χωρίς να αντικατασταθεί κανείς. Θα κάνουμε υγειονομικό κίνημα για τους πολίτες από τους πολίτες».

Ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Αιτ/νιας Θανάσης Γαλατάς τόνισε ότι «οι Κυβερνήσεις με τις υποσχέσεις τους διαιωνίζουν την υπολειτουργία των δύο νοσοκομείων της Αιτ/νιας. Το μήνυμα είναι να δοθεί λύση εδώ και τώρα. Το αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν ήταν η υποβάθμιση της παιδεία, της υγείας και της απασχόλησης και γι’ αυτό αποχώρησαν 7.500 γιατροί».

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Παναγιώτης Μπεσίνης επισήμανε πως «είμαστε όλοι εδώ και κυρίως είναι εδώ οι πολίτες. Διεκδικούμε δημόσια υγεία, δεν επαιτούμε, αλλά απαιτούμε την στελέχωση των νοσοκομείων. Κάνουμε αγώνα για τα δημόσια αγαθά, την φοροληστεία, την ανεργία, το ξεπούλημα των εμπόρων, των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών».

Ο Πρόεδρος των Επαγγελματοβιοτεχνών Αιτ/νιας Γιώργος Πολύζος σημείωσε μεταξύ άλλων πως «μόνο τρόμο προκαλεί η πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνία μας τα τελευταία χρόνια. Η μόνη δύναμη που μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση είναι η κοινωνία και η αυτοοργάνωσή της. Υπερασπιζόμαστε το αγαθό της υγείας».

Ο Πρόεδρος των

Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτ/νιας Κων/νος Μώκος εκτός του ότι περιέγραψε με αριθμούς και με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση είπε μεταξύ άλλων πως «Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει από την μεταφορά του νοσοκομείου από το παλαιό κτίριο στο καινούριο. Από 120 κλίνες βρεθήκαμε ξαφνικά στις 200 με το παλιό όμως οργανόγραμμα. Δεν λειτουργούν καινούρια μηχανήματα και είναι κλειστά τμήματα. Είναι απαραίτητη η άμεση πρόσληψη γιατρών σε όλες τις βαθμίδες. Δεν πρέπει να κλείσει καμία νοσηλευτική μονάδα και κανένα Κέντρο Υγείας».

Ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγρινίου κ. Παπασπύρος τόνισε με

ταξύ άλλων πως «διεκδικούμε όλοι δωρεάν πρόσβαση στην υγεία και αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου Αγρινίου. Θέλουμε την ενίσχυση σε όλους τους τομείς των νοσοκομείων διότι δεν αντέχουμε άλλο».

Ο εκπρόσωπος του Κινήματος «Δικαίωμα στη Ζωή» Γιώργος Υφαντής επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «έχουμε πραγματοποιήσει μηχανοκίνητη πορεία για τα νοσοκομείο Αγρινίου και του Μεσολογγίου. Θέλουμε την δύναμη των ψυχών όλων μας.

Ο νομός ήταν πάντα παραμελημένος από την κεντρική εξουσία. Που είναι το κράτος για την υγεία μας; Τα χρήματα που προορίζονταν για την υγεία, την ασφάλιση και πολλά άλλα ταΐζουν το αδυσώπητο τέρας σε βάρος του λαού».

Στο Μεσολόγγι,

ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος που βρέθηκε και στην συγκέντρωση του Αγρινίου, όπως επίσης και ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Γιάννης Λουκόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «κινδυνεύουν ζωές. Είναι ντροπή το 2016 να συνεχίζουν όλες οι Κυβερνήσεις να μας δουλεύουν κανονικά και να φτάσουμε σε σημείο να διεκδικούμε το αυτονόητο. Διεκδικούμε προσωπικό και γιατρούς για τα δύο νοσοκομεία καθώς επίσης και την άμεση αποσύνδεση των δύο ιδρυμάτων. Είναι ήρωες οι γιατροί και το προσωπικό. Σήμερα δώσαμε την απάντηση που έπρεπε.

Η «χρυσή ευκαιρία» των βουλευτών του νομού, που απουσιάζουν σήμερα, για να ενδιαφερθούν για τους πολίτες του νομού που τους εκλέγει, είναι τώρα».    

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις με αυτές του Αγρινίου και του Μεσολογγίου πραγματοποιήθηκαν στην Κατούνα και στην Βόνιτσα!

xondros1