Αντίθετη η μείζονα Αντιπολίτευση του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας με τον προϋπολογισμό του 2016

Καταψηφίστηκε από ολόκληρη την αντιπολίτευση 
      Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία χθες Τρίτη ο προϋπολογισμός του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας για το 2016. Οι προτάσεις της Δημοτικής Αρχής δεν βρήκαν σύμφωνους τους συμβούλους ολόκληρης της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου οι οποίοι καταψήφισαν τον προϋπολογισμό. 
       Ιδιαίτερα σκληρή κριτική έγινε από τον Θανάση Κασόλα στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, όπου και συζητήθηκε ο προϋπολογισμός.
     Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Θανάσης Κασόλας, (ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ευθύμιος Φερεντίνος απουσίαζε δικαιολογημένα αφού υπηρετεί σαν εκπαιδευτικός σε δημόσιο σχολείο εκτός νομού) στην εισήγησή του ανέφερε τους λόγους για τους οποίους η παράταξή του «Ανοικτός Δήμος» καταψηφίζει τον προϋπολογισμό, εξαπολύοντας επίθεση στη δημοτική αρχή λέγοντας:
     «Είναι ένας προϋπολογισμός φτωχός και σε όραμα και σε υλοποίηση και χωρίς αναπτυξιακό προγραμματισμό και η δημοτική αρχή μέχρι τώρα υλοποιούσε πολιτική, δαπανηρή με έργα βιτρίνας, κοινωνική πολιτική προσχηματική, ρηχή πολιτιστική πολιτική και επιλεκτική. Eχει καθυστερήσει υπερβολικά η έγκριση του απο το Δ.Σ. με αποτέλεσμα να μένουν  απλήρωτες  οι υποχρεώσεις του δήμου και σε άλλους δήμους εκτελούνται κανονικά οι προϋπολογισμοί αυτή την στιγμή» και καταλήγοντας επισήμανε: «Το μόνο το οποίο είστε άριστοι είναι οι απευθείας αναθέσεις σε ημετέρους που το κάνετε μεγάλη επιτυχία για μικροέργα και μικροσυντηρήσεις».
Αναλυτικά ολόκληρη η εισήγησή του Θανάση Κασόλα:
θέση μείζονος αντιπολίτευσης ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ για τον ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2016
         Είναι ένας προϋπολογισμός φτωχός και σε όραμα και σε υλοποίηση και χωρίς  αναπτυξιακό προγραμματισμό και η δημοτική αρχή μέχρι τώρα υλοποιούσε πολιτική, δαπανηρή με έργα βιτρίνας, κοινωνική πολιτική προσχηματική, ρηχή πολιτιστική πολιτική και επιλεκτική. Eχει καθυστερήσει υπερβολικά η έγκριση του από το Δ.Σ. με αποτελέσμα να μένουν απλήρωτες  οι υποχρεώσεις του δήμου και σε άλλους δήμους εκτελούνται κανονικά οι προϋπολογισμοί αυτή την στιγμή.           Είναι ένας προϋπολογισμός αναθέσεων καθώς δεν υπάρχει ούτε μια δημοπρασία. Ο περσινός προϋπολογισμός σας δεν εκτελέστηκε ούτε σε ποσοστό 50% και ο φετινός είναι μια κακή αντιγραφή του προηγούμενου και μια έκθεση ιδεών.
    Απουσιάζει η ουσιαστική κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική πολιτική για τον δήμο.
      Ένα μεγάλο μέρος της δημοτικής αρχής λειτουργεί με προχειρότητα καθώς η σύνταξη του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού δεν στηρίζεται στις προτάσεις των τοπικών κοινοτήτων και δεν ελήφθησαν σε μεγάλο μέρος υπόψη………..
 

       Η δημοτική αρχή στα περίπου δυο χρόνια της έχει αφήσει πολλά έργα μισοτελειωμένα και μη λειτουργικά (δεύτερη είσοδο Μοναστηρακίου, είσοδοι Βόνιτσας, έργο  ΛΑΙΣ) όπως ΕΣΠΑ, έργα της προηγούμενηςδημοτικής αρχής και γενικώς έχει χάσει χρηματοδοτήσεις δράσεων που  αναφερόταν στη διαχείριση των αποβλήτων της πρόσκλησης του ΕΣΠΑ.
       Έχει οδηγηθεί σε λανθασμένες και βιαστικές επιλογές όπως το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων το οποίο κατά την άποψη μας είναι μη λειτουργικό και βιαστικό και πανάκριβο για τους δημότες που αν τελικά εφαρμοστεί θα οδηγήσει ξανά σε αύξηση των ανταποδοτικών τελών όπως έχουμε ξανά προειδοποιήσει, αλλά τελικά πιστεύουμε ότι δεν θα εγκριθεί.
     Η προσπάθεια δικαιολόγησης της αδράνειας μέσω της απόδοσης ευθυνών στα μειωμένα έσοδα από το κράτος ΔΕΝ μπορεί να σταθεί ως δικαιολογία γιατί αυτό ήταν γνωστό απο το 2010.
       Δεσμευτήκατε για τη συντήρηση των δικτύων και υποδομών του Δήμου δηλ. συντηρήσεις, οδοστρωμάτων – δρόμων, κοινοχρήστων χώρων με στόχο  “να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης και τις γύρω περιοχής” μέσα στηνΒόνιτσα υπάρχουν τεράστιες λακκούβες και σε πολλά τμήματα του επαρχιακού δικτύου.              Η  εικόνα της Βόνιτσας και των άλλων χωριών ομοίως είναι όσον αφορά την καθαριότητα των κοινοχρήστων χώρων είναι σε κατάσταση τραγική.
      Το 2015 δεν υλοποιήσατε τίποτα από αυτά που υποσχεθήκατε (ΣΦΑΓΕΙΑ ΚΑΤΟΥΝΑΣ, ΛΟΥΤΡΑ ΤΡΥΦΟΥ, ΜΑΡΙΝΑ ΠΛΑΓΙΑΣ (προεκλογική υπόσχεση), ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΤΟΥΝΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙ, ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ο δε προϋπολογισμός του 2016 διέπεται από την ίδια φιλοσοφία (αναθέσεις και έργα βιτρίνας) γι’ αυτό και δεν θα είναι αποτελεσματικός πόσο μάλλον χωρίς ίχνος αναπτυξιακού προγραμματισμού και δεν θα εκτελεστεί.
      Στην σημαντικότερη προεκλογική σας υπόσχεση στους κατοίκους του πρώην δήμου ΜΕΔΕΩΝΟΣ για το άνοιγμα των σφαγείων ΚΑΤΟΥΝΑΣ δεν υπάρχει κωδικός για το έργο ούτε ένα ευρώ, τα λεφτά έχουν κατανεμηθεί σε άλλους κωδικούς.
        Επίσης δεν συμβασιοποιήσατε έτοιμα δημοπρατημένα έργα που σας είχε παραδώσει η προηγούμενη δημοτική αρχή όπως η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και της πλατείας, με κίνδυνο να χαθούν σημαντικοί πόροι ΕΣΠΑ για την περιοχή μας χωρίς να κάνουμε τις Κασσάνδρες αλλά ασκώντας εποικοδομητική αντιπολίτευση με την ελπίδα να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ), στερείται πόρους από εντάξεις νέων έργων, ενώ το είχατε ήδη σίγουρο και ενταγμένο.
      Στο κομμάτι των έργων υστερείται πάρα πολύ και αναρωτηθείτε τι φταίει ας ελπίσουμε  οι δημότες να μην πληρώσουν  συνολικά προβλήματα του συνδυασμού σας γιατί στο τέλος αυτοί πληρώνουν το μάρμαρο.
      Στον τομέα της τουριστικής προβολής του δήμου έχουν γίνει ελάχιστα ως μηδαμινά πράγματα εκτός από ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις ιδιωτών, γεγονός που θα έπρεπε να αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της περιοχής μας.
         Στον τομέα του αθλητισμού και του πολιτισμού και της κοινωνικής πολιτικής δεν έχετε ασχοληθεί ουσιαστικά καθόλου λες και δεν σας ενδιαφέρει αυτό το κομμάτι και αγνοείτε και συστηματικά τους δημότες που αναμένουν τα αποτελέσματα της πολιτικής σας σε αυτούς τους πολύ σημαντικούς 3  τομείς, εκτός από ένα πολύ μικρό κομμάτι που υλοποιεί το κέντρο μέριμνας.
    Το μόνο το οποίο είστε άριστοι είναι οι απευθείας αναθέσεις σε ημετέρους που το κάνετε μεγάλη επιτυχία για μικροέργα και μικροσυντηρήσεις.
Για όλους αυτούς τους λογούς καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό.