Μπλόκα αγροτών: Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες της Νίκαιας – «Δεν θα κάνουμε κουβεντολόι με τον Τσίπρα (ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ)

Ούτε βήμα πίσω δεν κάνουν οι αγρότες, όπως διεφάνη από το αποτέλεσμα της σύσκεψης που έκαναν σήμερα Τρίτη (26.01.2016) στη Νίκαια οι εκπρόσωποι από 30 μπλόκα. Αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με τους αποκλεισμούς δρόμων να γίνονται από δίωροι, εξάωροι.

Παράλληλα, όπως διεμήνυσε και ο πρόεδρος του συντονισμού της Νίκαιας, Βαγγέλης Μπούτας, δεν πρόκειται να συναντήσουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει τόσο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο όσο και τις προτάσεις της για το φορολογικό.

«Δεν θα κάνουμε κουβεντολόι» είπε ο Βαγγέλης Μπούτας βγαίνοντας από τη σύσκεψη των εκπροσώπων των μπλόκων, σημειώνοντας πως προϋπόθεση για να ανταποκριθούν οι αγρότες στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για διάλογο είναι αυτός να γίνει από μηδενική βάση!

Ανάμεσα στις προτάσεις που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στη Νίκαια ήταν και αυτή για επ’ αόριστον αποκλεισμούς δρόμους, αλλά οι αγρότες δεν θέλουν να στρέψουν την κοινωνία απέναντί τους.

Στη Θεσσαλονίκη, η σύσκεψη των εκπροσώπων των μπλόκων τελείωσε λίγη ώρα μετά από εκείνη της Νίκαιας και οι αποφάσεις ήταν πάνω κάτω οι ίδιες. Αφενός οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με επέκταση του χρόνου των μπλόκων (12:00 με 14:00 και 18:00 με 21:00) σύμφωνα με την ΕΡΤ αλλά και άρνηση να συναντήσουν τον πρωθυπουργό αν δεν αποσυρθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης σε ασφαλιστικό και φορολογικό.

Χωρισμένοι στα δυο

Εκείνο που προκαλεί, πάντως, εντύπωση είναι πως οι αγρότες είναι χωρισμένοι στα δυο, αφού οι αγρότες της Νίκαιας επέλεξαν να μην μεταβούν στη Θεσσαλονίκη για να μετάσχουν στη σύσκεψη της Σίνδου μαζί με τους αγρότες από τα Τέμπη κι άλλα μπλόκα. Αυτή ήταν η πρώτη ένδειξη της… «διχόνοιας». Η δεύτερη ήρθε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στη Θεσσαλονίκη όταν επικράτησε ένταση και τελικά η αποχώρηση του μπλοκ των Τεμπών.

Οι αγρότες είχαν δώσει ραντεβού στο συνεδριακό κέντρο της Σίνδου στις 12:00 το πρωί της Τρίτης (26.01.2016) για να αποφασίσουν πως θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και αν θα συναντήσουν τον πρωθυπουργό μετά την πρόσκληση για διάλογο που τους απηύθυνε το περασμένο Σάββατο (23.01.2016).

Όταν όμως στη Σίνδο έφτασαν περισσότεροι αγρότες απ’ όσους αρχικά είχαν προκληθεί, προκλήθηκε ένταση, εκνευρισμός και προβλήματα επί της διαδικασίας. Εμφανίστηκαν επίσης και αγρότες που δεν συμμετέχουν στα μπλόκα αλλά ήθελαν να μπουν στο συνεδριακό κέντρο για να πάρουν μέρος στη συνεδρίαση.

Δείτε σε video τη στιγμή της έντασης…

Τελικά, αποφασίστηκε να μπουν στη συνεδρίαση περισσότερα από δυο άτομα από κάθε μπλόκο, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί, με την προϋπόθεση πως θα μιλούσαν μόνο οι εκπρόσωποι των μπλόκων.

Αυτή δεν ήταν η μοναδική στιγμή έντασης. Ακολούθησε κι άλλη με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν οι εκπρόσωπο του μπλόκου των Τεμπών, διαμαρτυρόμενοι για τη διαδικασία και την απαγόρευση της δυνατότητας να προεδρεύσουν. Αποχωρώντας, ο εκπρόσωπος των αγροτών από τα Τέμπη, Παναγιώτης Καλογιάννης, τόνισε: «Μας χαρακτήρισαν αγροτοπατέρες, οι εργατοπατέρες δεν έχουν θέση εδώ. Σε αυτούς που το παίζουν αγροτοπατέρες τους χαρίζουμε τη διαδικασία», είπε.

Και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει, από την πλευρά τους τουλάχιστον, καμία πρόθεση να συναντήσουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο και ο διάλογος δεν γίνει από μηδενική βάση.

«Όσο δεν παίρνει πίσω τα νομοσχέδια που λέμε πως μας κλείνουν τα σπίτια και δεν συζητάμε από το μηδέν και δεν σταματάνε οι υπουργοί να τορπιλίζουν το διάλογο που πάει να γίνει, δεν πάμε πουθενά», τόνισε.

Με πληροφορίες και από thousandnews.gr, thestival.gr