Παλλαϊκός ξεσηκωμός για την υγεία

Στους δρόμους κάτοικοι και φορείς σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι

Παλλαϊκό ξεσηκωμό έχουν

σημάνει οι τοπικοί φορείς ενόψει του αυριανού συλλαλητηρίου για την υγεία, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στην πλατεία Δημοκρατίας. Δύο ώρες αργότερα αντίστοιχη κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί και στο Μεσολόγγι στην πλατεία Μπότσαρη.

Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, καθώς κατά κοινή ομολογία, οι δομές υγείας στην Αιτωλοακαρνανία προεξάρχοντος των νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου παραπαίουν, ενώ υποτυπωδώς λειτουργούν τόσο τα κέντρα υγείας όσο και τα περιφερειακά ιατρεία.

Η υπομονή των φορέων εξαντλήθηκε, καθώς οι Κυβερνητικές δεσμεύσεις για στελέχωση των κλινικών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων έχουν πέσει στο κενό. Για το λόγο αυτό αύριο πραγματοποιείται Παναιτωλοακαρνανικό συλλαλητήριο με την συμμετοχή φορέων, σωματείων, συλλόγων και επαγγελματιών να είναι καθολική.

Αγρίνιο και Μεσολόγγι

αύριο βάζουν «λουκέτο» για το αυτονόητο, που αυτό δεν είναι άλλο από την δημόσια, δωρεάν και αξιοπρεπή παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Την ίδια στιγμή η καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Αγρινίου έχει ενισχυθεί με έναν μόλις επικουρικό γιατρό, παραμένοντας ακέφαλη καθώς εδώ και ένα χρόνο και πλέον δεν έχει προκηρυχθεί θέση Διευθυντή στην κλινική.

Οι πρόσφατες παραιτήσεις γιατρών έχουν δημιουργήσει δυσαναπλήρωτα κενά με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η απρόσκοπτη λειτουργία και άλλων κλινικών, όπως αυτή της καρδιολογικής, της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και του Τεχνητού Νεφρού.

Ο οργανισμός, που στελέχωνε το παλιό νοσοκομείο Αγρινίου και εξυπηρετούσε εκατόν είκοσι κρεβάτια, μεταφέρθηκε, ως είχε, στο νέο δευτεροβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μιας υλικοτεχνικής υποδομής, της οποίας το δυναμικό είναι διακόσια εξήντα κρεβάτια.

Στο νοσοκομείο

Μεσολογγίου αντίστοιχα έχει κλείσει η Παιδιατρική κλινική, η Καρδιολογική λειτουργεί μόνο 10 μέρες το μηνά ενώ η μονάδα Τεχνητού Νεφρού από καθημερινή λειτουργία, πήγε στις 3 μέρες την εβδομάδα.

Η Παθολογική κλινική λειτουργεί εξ’ ολοκλήρου με γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας αφήνοντας περίπου 8 κενές μέρες από ενεργή εφημερία. Το Αναισθησιολογικό καλύπτει 15 μέρες με ενεργή εφημερία, ενώ Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα εργαστήρια(π.χ. μικροβιολογικό –φαρμακείο χωρίς πλήρη κάλυψη το μήνα). Για να καλυφτούν οι εφημερίες και στα δυο Νοσοκομεία μετακινούνται εργαζόμενοι από το ΠΕΔΥ μεταφέροντας τα προβλήματα στα Κέντρα Υγείας.

Να σημειωθεί ότι εκατόν πενήντα εργαζόμενοι έχουν εγκαταλείψει τα τελευταία πέντε χρόνια το σύστημα χωρίς να αναπληρωθούν.

Όλες οι δημοτικές και

ιδιωτικές υπηρεσίες αύριο θα παραμείνουν κλειστές, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο.

aggelopoulos