Πάτρα: Τελετή έναρξης Καρναβαλιού, αλλά και διαδηλώσεις!

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ Ο ΤΕΛΑΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΕΣ
Μέσα σε κλίμα έντονων κινητοποιήσεων θα ξεκινήσουν οι εορταστικές εκδηλώσεις για το Καρναβάλι 2016.

Ενώ στην Πάτρα σήμερα, από το πρωί, ο Τελάλης θα γυρίζει στις συνοικίες, διαλαλώντας πως το «καρναβάλι έφθασε» , στην πλατεία Γεωργίου εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι θα διαδηλώνουν κατά του επερχόμενου ασφαλιστικού νομοσχεδίου !

Ενώ στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου με παρατεταγμένα τα τρακτέρ οι αγρότες θα προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς του δρόμου.

Συγκεκριμένα σήμερα στις 10.30 το πρωϊ το ΠΑΜΕ και τα σωματεία που το στηρίζουν πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας , στην πλατεία Γεωργίου. Απαιτώντας : «Να σταματήσουμε το νέο έγκλημα διαρκείας που εξελίσσεται στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα μας. Η ασφάλιση έχει κατακτηθεί με αγώνες θυσίες και αίμα από την εργατική τάξη. Δεν θα  τους αφήσουμε να την διαλύσουν! Σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε κλάδο! Στους χώρους νεολαίας, στις γειτονιές! Οργανώνουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα με στόχο: Να μην περάσει το νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα!».

Βγαίνει ο Τελάλης: Ακούσατε, ακούσατε !

Κι ενώ όλα αυτά α εξελίσσονται στην κεντρική πλατεία το Καρναβάλι θα βάζει μπροστά τις… μηχανές του με δράσεις που θα αρχίσουν από τις 10 το πρωί με το μουσικό άρμα και τον τελάλη να δίνουν γιορτινή ατμόσφαιρα διαλαλώντας το χαρούμενο μήνυμα της έναρξης, στη διαδρομή: Πετρωτό-Πατρών Κλάους-Κουκούλι-Γεν. Νοσοκομείο Αγ. Ανδρέας-Μαρούδα-Γούναρη-Μπουκαούρη-Γερμανού, Αρχαίο Ωδείο.

Στις 11.30 το πρωί με αφετηρία το Ρωμαϊκό Ωδείο θα ξεκινήσει η πομπή του τελάλη και της συνοδείας του (μεταμφιεσμένων καρναβαλιστών και μελών της Γνωμοδοτικής Επιτροπής) με κατεύθυνση το Δημαρχείο της Πάτρας, που θα αναστατώσει ευχάριστα τους δρόμους της πόλης ακολουθώντας τη διαδρομή: Αρχαίο Ωδείο-Γερμανού-Αγ. Νικολάου-Κορίνθου-Κολοκοτρώνη-Μαιζώνος-Πλατεία Γεωργίου, Μαιζώνος-Δημαρχείο.

Εκεί στις 12 περίπου το μεσημέρι θα γίνει σε κλίμα γενικής ευθυμίας η παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στο Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη υπό τους αποκριάτικους παιανισμούς της Μπάντας του Δήμου και μέσω ρίψεων σοκολατών από τους συλλόγους των σοκολατοριχτών: «Σοκολατορίχτες», «Σοκολατομαχίες», «Σοκολατοδρομίες», «Σοκολατομανίες» και «Σοκολατοπαίκτες», που θα μας δώσουν την πρώτη φετινή δόση του παραδοσιακού γλυκού εθίμου. Το λάβαρο του Πατρινού Καρναβαλιού 2016 θα εγκατασταθεί από τον Δήμαρχο στο Δημαρχείο σηματοδοτώντας εμβληματικά τη μεγάλη γιορτή της καρναβαλικής πρωτεύουσας, παραμένοντας εκεί μέχρι το τέλος των εκδηλώσεων, στις 13 Μαρτίου.

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» καλεί τους καρναβαλιστές να μεταμφιεστούν και να φορέσουν τον καλύτερο καρναβαλικό εαυτό τους και να προσέλθουν στις 11.30πμ στο Αρχαίο Ωδείο για να διαλαλήσουμε όλοι μαζί το μήνυμα της χαράς στην πόλη μας στην πρώτη μας αυτή πομπή της χρονιάς..

ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΗΧΟ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

Το ραντεβού θα ανανεωθεί για τις 9 το βράδυ στην πλατεία Γεωργίου Α΄, την πλατεία του Πατρινού Καρναβαλιού, που θα μεταμορφωθεί σε πεδίο διασκέδασης, ευρηματικών και πρωτότυπων καλλιτεχνικών δρωμένων.

Τίτλος του προγράμματος, του οποίου την μουσική επιμέλεια υπογράφει ο Νίκος Τουλιάτος, θα είναι «Τα Κρουστά της Ειρήνης στην Τελετή Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού» και συμμετέχουν 106 μουσικοί, χορευτές, τραγουδιστές (καταξιωμένοι επαγγελματίες υψηλού καλλιτεχνικού βεληνεκούς αλλά και ερασιτέχνες), όπου θα δώσουν μια θεαματική και δυναμική μουσική διάσταση στην τελετή έναρξης. Έντονο θα είναι το πατρινό χρώμα, αφού συμμετέχουν πολλοί μουσικοί από την πόλη μας.

Συμμετέχουν:

-Η ομάδα κρουστών των Ολυμπιακών αγώνων ΗΧΟΔΡΑΣΗ
Κυριακή Τσακιρίδου
Βασίλης Παπανικολάκης
Γιώργος Χιντιράκης
Νίκος Τουλιάτος
-Η ομάδα Αφρικάνικων Κρουστών&Χορού Λευτέρης Γρηγορίου & τα Κρουστά της Τάκη
συμμετέχουν 10 μουσικοί
-Η ομάδα Βραζιλιάνικων κρουστών Bloco Swingueira
Υπεύθυνος: Άγγελος Πολυχρόνου. Συμμετέχουν 10 μουσικοί
– Tο Κουβανέζικο γκρουπ Havana Tropical
Seidel Borges Τραγούδι
Yussef Beato Τυμπάλες, Φωνή
Javier Rico Gongas, Φωνή
Adam Androu Πιάνο
– Ομάδα Κρουστών με βαρέλια Croussis
συμμετέχουν 60 άτομα από την δραματική σχολή Δήλος, από την δραματική σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και από την σχολή ντραμς του Βαγγέλη Γκούμα «Δίηχο».
Μουσικοί σολίστ
1. Σοφία Ανδριανού Τραγούδι
2. Δημήτρης Καραγιάννης Σαξόφωνο
3. Στέλιος Γενεράλης Κρουστά
4. Αλίκη Μπουλταδάκη (πρώην αθλήτρια της Ρυθμικής Γυμναστικής-μέλος της Εθνικής Ελλάδος Ρυθμικής Γυμναστικής) Χορός
5. Μαρουτσέλα Γασπαράτου μέτζο σοπράνο Τραγούδι
6. Φανή Τσαϊλάκη (από την Πάτρα) Τραγούδι
7. Έλενα Φέντκο Πιάνο
8. Μαρία Καραμάνη (από την Πάτρα) Τραγούδι
9. Νάντια Ανθοπούλου (από την Πάτρα) Τραγούδι
10. Άρης Αργυρόπουλος (από την Πάτρα) Πνευστά
11. Νίκος Πλέγας (από την Πάτρα) Πιάνο
12. Γιώργος Ρίζος Κιθάρα
Συμμετέχουν επίσης
1. Ζωή Τηγανούρια Ακορντεόν
2. Simone Mongelli Κρουστά
3. Βαγγέλης Γκούμας (από την Πάτρα) Κρουστά
Συνολικά 106 μουσικοί, χορευτές, τραγουδιστές από 6 χώρες επί σκηνής.
Μουσική επιμέλεια προγράμματος τελετής έναρξης: Νίκος Τουλιάτος.
Ηχολήπτης, υπεύθυνος σχεδιασμού Αλέξανδρος Σκρεμύδας.

Στην τελετή έναρξης μέσω ενός ταξιδιού από φωνές, κίνηση, τραγούδια και παραδοσιακά κρουστά θα ενωθούν η Ελλάδα, η Αφρική, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Κούβα και η Ιταλία για να καταλήξουν με την ομάδα κρουστών των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 της Αθήνας στο άνοιγμα του Πατρινού Καρναβαλιού για το 2016 από τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» Νίκο Χρυσοβιτσάνο και τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, στο πλαίσιο του τελετουργικού, θα κηρύξει την επίσημη έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2016. Με τη δέουσα «καρναβαλική» επισημότητα και μέσω σοκολατοπόλεμου από τους πέντε συλλόγους των σοκολατοριχτών, η χαρμόσυνη είδηση της έναρξης του Καρναβαλιού θα στείλει μήνυμα αισιοδοξίας σε όλη την Ελλάδα. Μήνυμα ειρήνης, ελπίδας και χαράς από τον κορυφαίο στο είδος του θεσμό της χώρας.

Αμέσως μετά, με τον ήχο των κρουστών που παράγουν οι ομάδες κρουστών συμπληρωμένες από την ομάδαCroussis των 60 βαρελιών θα ξεκινήσει η συναυλία με τραγούδια από όλο τον κόσμο και τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών, που θα μας ξεσηκώσουν με τους κεφάτους και εξωστρεφείς ρυθμούς τους. Για πρώτη φορά θα συμπράξουν μουσικοί από 5 χώρες με κορυφαίους Έλληνες μουσικούς και με την σύμπραξη 10 Πατρινών μουσικών και 60 σπουδαστών ηθοποιών και μουσικών σε ένα ταξίδι στον κόσμο με τα κρουστά και τις φωνές της ειρήνης.

Το πάρτυ και το καρναβαλικό κέφι θα διαρκέσουν μέχρι αργά τη νύχτα με τους djs Στέλιο Αποστολόπουλο,Gogos, Luigi και Sarantis, που θα αναλάβουν τη διασκέδαση στην πλατεία.

Παρουσιάστρια της Τελετής Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού θα είναι η Νατάσα Τραγουστή.

tempo24.gr