Αγρότες: Κινητοποιήσεις με δόσεις…

Σήμερα στις 12 η κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτ/νιας και αύριο στις 11.00 στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου οι αγρότες από το Αγρίνιο, το Ξηρόμερο και των χωριών της παραχελωίτιδας

Μετά την χθεσινή

συνεδρίαση των αγροτών στα γραφεία της «Ένωσης Αγρινίου» αποφασίστηκε τα τρακτέρ να παραταχθούν την Παρασκευή στις 11 το πρωί στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου. Ωστόσο, όπως από χθες έγραψε η «Σ», σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην περιοχή της Ερμίτσας θα παραταχθούν τα τρακτέρ των αγροτών που αποφάσισαν να λάβουν μέρος στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας. Στην σύσκεψη των αγροτών στα γραφεία της «Ένωσης Αγρινίου» διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή, παρά μόνο η αγωνιστική διεκδίκηση αποτροπής των ολέθριων, όπως χαρακτηρίστηκαν, επιλογών, που με μαθηματική ακρίβεια απομακρύνουν τους παραγωγούς από τις καλλιέργειές τους, αφού η ενασχόληση με την παραγωγή καθίσταται πλέον ασύμφορη.

Οι διεκδικήσεις των αγροτών είναι:

1) Ένα δίκαιο και αναλογικό φορολογικό σύστημα, με συντελεστή που δεν θα υπερβαίνει το 13% για τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, στον οποίο συντελεστή θα πρέπει να συνυπολογίζονται οι δαπάνες του κόστους παραγωγής, έτσι όπως η λογική επιτάσσει και όπως ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, θα πρέπει επιτέλους να υπολογιστεί η προσωπική εργασία του αγρότη και των μελών της οικογένειάς του, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το αφορολόγητο ενισχύσεων και αποζημιώσεων, αλλά και την κατάργηση των τεκμηρίων.

2)Παραμονή του ΟΓΑ στο σημερινό καθεστώς της τριμερούς χρηματοδότησης, χωρίς καμία αλλαγή ως προς το σκέλος των εισφορών που καταβάλουν οι παραγωγοί. Διεκδικούμε ακόμη αναβάθμιση των υπηρεσιών του Οργανισμού, είτε αυτός συνεχίσει να λειτουργεί αυτόνομα είτε υπό τη σκέπη οποιουδήποτε σχήματος. Σημειώνουμε, δε, ότι στην Αιτωλοακαρνανία, ο ΟΓΑ είναι ανύπαρκτος ως Ταμείο. Και μας καλούν να τον χρυσοπληρώσουμε!

3)Διαχωρισμό και κατοχύρωση του αγροτικού επαγγέλματος. Οι αγρότες δεν είμαστε ούτε ελεύθεροι επαγγελματίες ούτε επιτηδευματίες και αυτό θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό απ’ τους εκάστοτε κυβερνώντες και νομοθετικά να υπάρξει ο απαραίτητος διαχωρισμός.

4)Αγροτική ανάπτυξη

στην πράξη και όχι με αόριστες, ανέξοδες κατά κανόνα εξαγγελίες. Σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία πρέπει επιτέλους να προχωρήσουν τα στοιχειώδη έστω έργα υποδομής (αρδευτικό, οδοποιία, εξηλεκτρισμός κτλ), να ενισχυθεί η αγροτική επιχειρηματικότητα και να διορθωθούν οι γραφειοκρατικές στρεβλώσεις που ανακόπτουν κάθε προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών παραγωγής.

Την απόφαση για την

αυριανή κινητοποίηση στο Κεφαλόβρυσο έλαβαν ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Τάκης Μολώνης, ο Αντιπρόεδρος της Α.Σ «Ένωσης Αγρινίου» Γιάννης Καλλίμορφος, ο Πρόεδρος των Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Αγρινίου Ηλίας Δρακόπουλος, το μέλος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Τάκης Κουμάσης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας Παναγιώτης Καλλογιάννη ο Πρόεδρος του συνεταιρισμού Κεχρινιάς Θωμάς Καραγκούνης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αγγελοκάστρου Νίκος Μπούτιβας, ο Πρόεδρος των Νέων Αγροτών Αιτ/νιας Γρηγόρης Μετάνοιας, ο εκπρόσωπος της Παραχελωίτιδας Ανδρέας Κότσαλος, ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξηρομέρου – Αστακού Θεόδωρος Γρίνος και ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελισσοκόμων Αιτ/νιας Θεόδωρος Λιαροκάπης.

xondros1