Στους δρόμους οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας

Σε διάταξη μάχης οι αγρότες σε Αγγελόκαστρο, Κατοχή και Νεοχώρι

Σε πλήρη ετοιμότητα

είναι οι αγρότες της Αιτ/νιας. Από χθες άρχισαν σταδιακά να παρατάσσουν τα τρακτέρ τους κατά μήκος των δρόμων. Την αρχή έκαναν οι αγρότες του Αγγελοκάστρου, οι οποίοι έβγαλαν περίπου 30 τρακτέρ στον δρόμο και αναμένουν τις αποφάσεις των συνελεύσεων του Αγρινίου και της Κατοχής για να συμμετάσχουν σε ότι αποφασιστεί.

«Βρισκόμαστε σε αναμονή και περιμένουμε να συντονιστούμε με τους υπόλοιπους αγρότες της περιοχής του Αγρινίου και του κάμπου του Μεσολογγίου.  Ο αγώνας μας θα διαρκέσει μέχρι το τέλος και είμαστε αποφασισμένοι να συμμετάσχουμε σε κάθε κινητοποίηση που θα υπάρξει στην Αιτ/νια και όχι μόνο» δήλωσε ο Νίκος Μπούτιβας, ένας από τους αγρότες που παρέταξαν το τρακτέρ τους στο Αγγελόκαστρο. Αγρότες και από άλλα χωριά, τόσο της περιοχής του Αγρινίου, όσο και της περιοχής του Μεσολογγίου έχουν ξεκινήσει τις διεργασίες για να συμμετέχουν στην κινητοποίηση που θα γίνει μαζικά από τον αγροτικό κόσμο της Αιτωλοακαρνανίας.

Στα νέα μέτρα που επιβάλλονται, μέσω της νέας ΚΑΠ και του 3ου μνημονίου, στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους περιλαμβάνονται μέτρα όπως:

1) Μείωση των επιδοτήσεων, με τη νέα ΚΑΠ, μέχρι και 60%, συνολικά, έως το τέλος του 2019 και νέες περικοπές στην αγροτική παραγωγή.

2) Φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 26% και με προκαταβολή 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά.

3)Αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

4) Κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο και μεγάλη αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος.

5) ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, στάβλους και χωράφια.

6) Τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ και κατάργηση του πενιχρού επιδόματος στους υπερήλικες που δεν είχαν πληρώσει εισφορές.

Στο αντίποδα, η μεγάλη αγροτική τοπική και πανελλαδική κινητοποίηση που προετοιμάζεται έχει ως διεκδικητικό πλαίσιο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν αγρότες της Αιτ/νιας, τα εξής:


1 κουτσουπιάς_

1)Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015 – 2020 της Ε.Ε., να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις – σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

2)Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.

3)Κατάργηση των χαρατσιών ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ, πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στις ζωοτροφές, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

4)Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρό μεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

5)Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

6) Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.

7) Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

8) Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

9) Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.

10) Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νίτρο ρύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.ά.

11) Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης.

12) Να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία» και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.

13) Να ληφθεί απόφαση για το ΤΟΕΒ Νεοχωρίου – Κατοχής.

14) Να μειωθεί το τιμολόγιο της ΔΕΗ στους αγρότες.

Στο μεταξύ χθες το

απόγευμα η Ένωση Αγρινίου διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση για τους παραγωγούς, τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους, όπως και τους εκπροσώπους των θεσμικών και παραγωγικών φορέων της ευρύτερης περιοχής με θέμα το ασφαλιστικό σχέδιο Κατρούγκαλου και τις ολέθριες επιπτώσεις που αυτό θα έχει τόσο στο εισόδημα των αγροτών, όσο και στην ίδια την παραγωγική διαδικασία.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Θωμάς Κουτσουπιάς δήλωσε στη «Σ» πως «τα μέτρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να ψηφίσει και να περάσει είναι εξοντωτικά για την γεωργία και τον αγροτικό κόσμο. Μέτρα τα οποία δεν επιτρέπουν σε κανένα να μείνει στην παραγωγή, να συνεχίσει να καλλιεργεί και να εκτρέφει. Θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση η οποία θα πρέπει να δώσει στην κυβέρνηση το μήνυμα ότι δεν μπορεί να περάσουν τα μέτρα, γιατί δεν είναι υλοποιήσιμα.

Οι αγρότες πρέπει να αποφασίσουν την μορφή και τον τρόπο του αγώνα και εμείς θα είμαστε αρωγοί στον αγώνα αυτό, γιατί είναι δίκαιος. Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους παραγωγούς ώστε να γνωρίζουν τις τους περιμένει, χωρίς να προτείνουμε ημερομηνία και τρόπο για την κινητοποίηση. Ωστόσο θα είμαστε στο πλευρό τους σε ότι και αν αποφασίσουν».

Από την πλευρά του

ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών του Δήμου Αγρινίου Ηλίας Δρακόπουλος, δήλωσε πως «βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολο σημείο. Εδώ και πολλά χρόνια ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, αφού πλέον δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτά που μας ζητάνε. Ή θα γίνουμε μετανάστες ή όσα ζητάνε θα τα πάρουν πίσω και θα βρουν αλλού τη λύση. Το πρόβλημα δεν το δημιούργησαν οι αγρότες, αλλά οι ίδιοι οι πολιτικοί εδώ και χρόνια, γι’ αυτό και θα πρέπει να το λύσουν μόνοι τους. Να πάμε στο εξωτερικό ή όπου άλλου θέλουν, να βρούνε την λύση για τον Έλληνα φορολογούμενο, εργαζόμενο και αγρότη. Θα κινητοποιηθούμε συντεταγμένα όλοι οι αγρότες και καλούμε τους εργαζόμενους να ταχθούν μαζί μας και να μην μπουν στην παγίδα να εναντιωθούν σ’ εμάς που θα κλείσουμε τους δρόμους. Ότι είναι να γίνει, θα γίνει για όλους τους Έλληνες».    

xondros1