Συνέντευξη του Σπύρου Μολώνη, γενικού γραμματέα ομοσπονδίας κτηνοτρόφων Ν. Αιτωλοακαρνανίας

Οι συνεντεύξεις του agrotes.eu, φιλοξενούν σήμερα τον Σπύρο Μολώνη από το Αγρίνιο ο οποίος είναι Γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας κτηνοτρόφων Νομού Αιτωλοακαρνανίας και μέλος της Συντονιστικής επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας.

Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση μας μιλάει για τις άμεσες κινήσεις της ομοσπονδίας για τα καυτά θέματα, φορολογικό και ασφαλιστικό που έρχονται και δεν διστάζει να τα βάλει ακόμη και με τις παλιές καραβάνες του χώρου, αποσκοπώντας βέβαια μόνο στο καλό και τον κοινό αγώνα των αγροτών.

Ποιοι απαρτίζουν την Ομοσπονδίας κτηνοτρόφων Νομού Αιτωλοακαρνανίας;

Η Ομοσπονδία κτηνοτρόφων Ν. Αιτωλοακαρνανίας απαρτίζεται από 19 συλλόγους οι οποίοι τα τελευταία χρόνια δυναμικά με κινητοποιήσεις προσπαθούν να προασπίσουν τα συμφέροντα τους.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο αγώνας Αιτωλοακαρνανία;

Πριν μια εβδομάδα ακριβώς έγινε ένα συμβούλιο με πρωτεργάτη την Ομοσπονδία κτηνοτρόφων νομού Αιτωλοακαρνανίας δημιουργήθηκε ένα συντονιστικό όργανο που απαρτίζεται από γεωργούς, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσοκόμους.

Το συντονιστικό αυτό όργανο θα προσπαθήσει να μαζέψει τον κόσμο ώστε να τους κατεβάσει σε μια μεγάλη κινητοποίηση στις 20 Ιανουαρίου.

Καταλαβαίνουμε όλοι βέβαια ότι το ασφαλιστικό θα φέρει τεράστιες αλλαγές στον αγροτικό κόσμο.

Γι’ αυτό τον λόγο οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα καλούνται στην Κυψέλη Αγρινίου, στο κέντρο “Αγραφιώτης”, στην οποία θα αποφασιστούν σε ποιο κομβικό σημείο θα γίνουν οι κινητοποιήσεις.

Πιστεύεις ότι η εποχή των μπλόκων έχει περάσει; Μήπως πρέπει να βρεθούν νέες μορφές αγώνα;

Η εποχή των μπλόκων φυσικά και δεν έχει περάσει και όπως είπε κι ένας συνάδερφος το πρωί στην τηλεόραση ότι “πρέπει να χυθεί αίμα”, είμαι κατά της άποψης αυτής, δεν είναι δυνατόν ότι το 2016 να χυθεί αίμα. Πάντα οι κινητοποιήσεις που γίνονται από τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα θα πρέπει αν γίνονται κάτω από ειρηνικές συνθήκες.

Όλα δείχνουν ότι αυτά τα δύο όργανα θα πορευτούν μαζί στις κινητοποιήσεις την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου.

Αν περάσει το φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών πως τα βλέπεις τα πράγματα;

Αν το ασφαλιστικό ψηφιστεί από την βουλή δεν είναι δυνατόν ένας αγρότης για παράδειγμα που έχει 10.000€ καθαρό εισόδημα να πληρώνει την εφορία, να πληρώνει ΕΛΓΑ, να πληρώνει τέλη επιτηδεύματος και να ζητούν αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και στο τέλος να ζητούν και προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος. Σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουμε κάνει με 10.000€ εισόδημα οι φόροι φτάνουν 8.300€. Είναι δυνατόν να ζήσει καθώς και να επενδύσει αυτός ο άνθρωπος και η οικογένεια του με 1.700€;

Τι ζητάει η ομοσπονδία και το συντονιστικό;

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Όχι στην προκαταβολή φόρου. Δεν ζητάμε να μην πληρώσουμε φόρους, απλά γιατί αυτό θα φέρει ολική καταστροφή των αγροτών.

Κανένας αγρότης να μην πληρώνει ΕΛΓΑ, είναι ένα όργανο που δεν βοηθάει κανέναν  και προτιμούμε όλοι να περάσουμε σε ιδιωτικές ασφαλιστικές.

Θα ήθελες να συμπληρώσεις κάτι άλλο;

Θα ήθελα να συμπληρώσω μόνο αυτό.

Απορώ με τις κινήσεις των μεγάλων αγροτοπατέρων όπως αυτές του κ. Μπούτα ο οποίος τα τελευταία χρόνια ήταν άφαντος και θυμήθηκε τώρα να βοηθήσει το κοινό συμφέρων όλων μας. Τα προηγούμενα χρόνια που οι κυβερνήσεις περνούσανε πάλι μέτρα που ήταν;  AG.

www.agrotes.eu