Πτώση 90% στον κλάδο των κατασκευών στην Αιτωλοακαρνανία!

Μεγάλο κύμα συνταξιοδοτήσεων στην περιοχή

Με μελανά χρώματα

περιγράφει στη «Σ» τον κλάδο των κατασκευών στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κώστας Ρόκος. Από το 2009 μέχρι και σήμερα, η πτώση στον κλάδο των κατασκευών αγγίζει το 90%, σύμφωνα με τον κ. Ρόκο, ο οποίος επισημαίνει πως «στο κομμάτι των ιδιωτικών κατασκευών γίνεται μόνο το 10% των έργων που πραγματοποιούνταν, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια».

Το 10% των μηχανικών της περιοχής ενημερώνεται ή έχει υποβάλει αιτήσεις ώστε να διαγραφεί

από ΤΕΕ για να μην πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές!

«Η πτώση αυτή, έχει μάλιστα άμεση επίπτωση σε όλους τους κλάδους των μηχανικών, αλλά και σε συναφή επαγγέλματα, όπως οι προμηθευτές» διευκρίνισε ο κ. Ρόκος, ο οποίος συμπλήρωσε πως «το ΤΕΕ έχει 1.450 μέλη. Αρκετοί είναι αυτοί που αναχώρησαν από την Αιτ/νια για το εξωτερικό, περίπου στα 200 άτομα συνταξιοδοτήθηκαν στο διάστημα από το 2009 μέχρι και σήμερα, ενώ περίπου το 10% των μηχανικών ενημερώνεται ή έχει υποβάλει αιτήσεις, ώστε να διαγραφεί από το ΤΕΕ για να μην πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές».

Συνυπολογιζόμενων όλων των παραπάνω, το ασφαλιστικό θα οδηγήσει και άλλους μηχανικούς σε έξοδο από το επάγγελμα, αλλά και την χώρα. Σύμφωνα με τον κ. Ρόκο, «η οικονομική κρίση βλάπτει καίρια τους μικρούς ή μεσαίους εργολήπτες, την εποχή που η ρευστότητα δεν υπάρχει, κάτι που σημαίνει πως θα αδυνατούν να εκδώσουν εγγυητικές».

Το ασφαλιστικό, όπως

σημείωσε ο κ. Ρόκος και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΤΕΕ Αιτ/νιας «σύμφωνα με το προσχέδιό του, ένας νέος Μηχανικός με ετήσιο εισόδημα 24.000 ευρώ, μετά τις νέες ασφαλιστικές εισφορές και τις φοροδοτικές του υποχρεώσεις, θα έχει πραγματικό εναπομείναν ετήσιο εισόδημα 5.930 ευρώ ή 494,20 ευρώ μηνιαίο, αποδίδοντας το 75% του εισοδήματός του στο κράτος, ενώ νέος Μηχανικός με ετήσιο εισόδημα 7.032 ευρώ, μετά τις νέες ασφαλιστικές εισφορές και τις φοροδοτικές του υποχρεώσεις, θα έχει εναπομείναν ετήσιο εισόδημα 1.370 ευρώ ή 114 μηνιαίο, αποδίδοντας το 80,50% στο κράτος!».

Επίσης, ερωτηθείς ο Πρόεδρος του ΤΕΕ για το νόμο 4178 περί τακτοποίησης αυθαιρέτων που έχει καταληκτική ημερομηνία 08/02/16 τόνισε πως «μετά τις δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού θα υπάρχει παράταση μέχρι να εκδοθεί ο νέος νόμος το καλοκαίρι, με πιθανή αύξηση των προστίμων σε σχέση με τα όσα προβλέπει ο σημερινός νόμος, αλλά και με αποκλεισμό αυθαιρέτων που δεν θα μπορούν να ρυθμιστούν, καθώς στο νέο νόμο θα εισέλθουν και περιβαλλοντικές ρυθμίσεις. Είναι σοφό όσοι γνωρίζουν ότι έχουν στην ιδιοκτησία τους αυθαίρετη κατασκευή, γιατί υπάρχουν και ιδιοκτήτες που δεν το γνωρίζουν και θα πρέπει να σπεύσουν μέχρι τις 08/02 να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους».

xondros1