Αύξηση κονδυλίων εφημεριών των νοσοκομείων, αλλά… χωρίς γιατρούς

Αλλάζει ο υγειονομικός χάρτης στην Αιτωλοακαρνανία.

Έπονται συγχωνεύσεις ακόμα και καταργήσεις Κέντρων Υγείας!

Έγκαιρη παρέμβαση

για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα νοσοκομεία και ευαισθησία στην φροντίδα των ασθενών, ζήτησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας από τις Διοικήσεις των Δημοσίων νοσοκομείων (Διευθυντές Υπηρεσίας), κατά τη διάρκεια της προχθεσινής πρώτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με την συμμετοχή εκπροσώπων από την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα και την Ηλεία καθώς και της Διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», ζητήθηκε από τους υπηρεσιακούς Διοικητές, η στενή παρακολούθηση των καθημερινών λειτουργικών προβλημάτων των ιδρυμάτων, καθώς και η έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπισή τους, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ευαισθησία που πρέπει να επιδεικνύεται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των αναγκών αξιοπρεπούς φροντίδας των ασθενών.

Από την πλευρά τους, οι Διοικητές παρουσίασαν μια περιεκτική εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο (ελλείψεις σε προσωπικό, δυσκίνητο σύστημα προμηθειών κ.α.) και έθεσαν ένα γενικότερο προβληματισμό για την προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί το επόμενο χρονικό διάστημα για την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκαν, επίσης οι βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου και οι ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί με στόχο τη στήριξη του δημόσιου συστήματος περίθαλψης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καλή συνεργασία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των Διοικήσεων, των ΥΠΕ και του Υπουργείου αλλά και με το ανθρώπινο δυναμικό των νοσοκομείων.

Όλο το παρασκήνιο της πρώτης συνάντησης των υπηρεσιακών

Διοικητών των νοσοκομείων με την ηγεσία του Υπουργείου

Παράλληλα, η πολιτική

ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσίασε τα οικονομικά δεδομένα που αφορούν στην χρηματοδότηση των νοσοκομείων και του συστήματος υγείας για το 2016, τα κονδύλια για τις εφημερίες και τις υπερωρίες και την πορεία υλοποίησης του σχεδίου κάλυψης των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, εκφράζοντας την πεποίθηση, ότι με τις αυτές τις παρεμβάσεις θα σταθεροποιηθεί μέσα στο 2016 η λειτουργία του ΕΣΥ και θα υπάρξει μια αισθητή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Το ζητούμενο βέβαια είναι η πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς η αύξηση των κονδυλίων για τις εφημερίες είναι καλοδεχούμενη, επί της ουσίας όμως δεν θα υφίσταται αν δεν προσληφθεί προσωπικό. Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες της «Σ» ιδιαίτερη μνεία στη σύσκεψη από την πλευρά των Αιτωλοακαρνάνων που συμμετείχαν, δόθηκε στην άμεση στελέχωση των νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου. Για ένα θέμα εξάλλου, που οι πολίτες της περιοχής θα κατέβουν στους δρόμους στις 27 του μήνα μετά από σχετική απόφαση εκπροσώπων φορέων της περιοχής, κατόπιν πρωτοβουλίας της Δημοτικής Αρχής Αγρινίου. Η ηγεσία του Υπουργείου επιφυλάχθηκε να απαντήσει, ωστόσο ξεκαθάρισε, ότι επεξεργάζεται σχέδιο για την αναμόρφωση του χάρτη υγείας, μέσω του οποίου θα εξαλειφθούν σε μεγάλο βαθμό τα σημερινά προβλήματα.

Αλλάζει ο χάρτης της υγείας στην Αιτωλοακαρνανία 

Στο μεταξύ εντός του μήνα, η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ θα ανακοινώσει από την περιοχή στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, την αναμόρφωση του χάρτη στο χώρο της υγείας στην Αιτωλοακαρνανία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν αποκλείονται συγχωνεύσεις, ακόμα και λουκέτα σε Κέντρα Υγείας, ενώ άγνωστο για την ώρα παραμένει τι θα απογίνουν τα Περιφερειακά Ιατρεία της περιοχής, τα οποία ούτως ή άλλως βρίσκονται στον αυτόματο πιλότο, χωρίς γιατρούς και εφημερίες. Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται να δούμε τι θα πράξει η 6η ΥΠΕ αναφορικά με την Διοικητική ή μη συνένωση των δύο νοσοκομείων. Εξάλλου και πρόσφατα, οι φορείς του Μεσολογγίου επανέφεραν το θέμα του Διοικητικού διαχωρισμού από το νοσοκομείο Αγρινίου.   

aggelopoulos