Ενστάσεις για το ασφαλιστικό από 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

«Πάγος» από τις Βρυξέλλες και μπλόκο από 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις εισφορές των ελ. Επαγγελματιών. Τρέχει και δεν φτάνει το υπουργείο Εργασίας για να βρει λύση

Το ασφαλιστικό αποτελεί το κύριο θέμα στην κυβερνητική ατζέντα μετά και από τα πρώτα μηνύματα που ήρθαν από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο από την πλευρά των δανειστών που προμηνύουν μακρά διαπραγμάτευση για το θέμα και προϊδεάζουν για νέες οδυνηρές παρεμβάσεις ακόμα και στις κύριες συντάξεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος στις συναντήσεις που είχε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε αλλά και με τον επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, έλαβε το μήνυμα ότι το ασφαλιστικό δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για την Ελλάδα και πως ο δρόμος για την πρώτη αξιολόγηση δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δανειστές θα αναζητήσουν λύση- πακέτο με άλλα προαπαιτούμενα μέτρα συμπεριλαμβανομένου και του ασφαλιστικού (το δημοσιονομικό κενό για το 2016) και θα ζητήσουν την ανάληψη νέων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση.

Αυτή η εξέλιξη από μόνη της προμηνύει την χρονική επιμήκυνση της διαπραγμάτευσης ενώ η επιμονή του Βερολίνου, των Βρυξελλών αλλά και της Ουάσιγκτον για την ολική επαναφορά του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα προαναγγέλλει δραστικές και οδυνηρές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ είχε ταχθεί εξ αρχής υπέρ μίας μόνιμης λύσης στο ασφαλιστικό και υποστήριζε την μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων με στόχο την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος.

Αλλά και στο εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πληθαίνουν τα προβλήματα και οι φωνές που ζητούν αλλαγές στην πρόταση για το ασφαλιστικό. Στην τελευταία συζήτηση μεταξύ του αρμόδιου υπουργού Γ. Κατρούγκαλου και των μελών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό περίπου 30 βουλευτές έθεσαν βέτο για τις υψηλές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Το μπλόκο των 30 βουλευτών για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών φαίνεται ότι ευαισθητοποίησε εκ των υστέρων και τον Πρωθυπουργό που ζήτησε από τον Γ. Κατρούγκαλο να αναζητήσει τρόπους για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που σε μερικές κατηγορίες φτάνει και το 34% του εισοδήματος.

Ο υπουργός Εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών αναζητούν λύση στο πρόβλημα των αυξημένων εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες μετά και την προτροπή το Μ. Μαξίμου να γίνουν αλλαγές στον αρχικό σχεδιασμό. Για το ασφαλιστικό των αγροτών, υπάρχουν βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που εκτιμούν ότι θα περάσει με μεγαλύτερη ευκολία από τους αγρότες καθώς προβλέπει χαμηλές εισφορές για όσους έχουν μικρά εισοδήματα. Από την πλευρά των αγροτών όμως δεν φαίνεται να υπάρχει η ίδια εκτίμηση καθώς προετοιμάζονται ανά την Ελλάδα για να αντιδράσουν στην πρόταση Κατρούγκαλου.

Από την άλλη πλευρά όμως η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει και να ξεκινήσει την αντιπαράθεση με την ΝΔ που είναι πλέον υπό την ηγεσία του Κ. Μητσοτάκη. Ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις πρώτες δηλώσεις του έχει διαμηνύσει ότι εάν η κυβέρνηση αντιμετωπίσει πρόβλημα δεδηλωμένης με το ασφαλιστικό τότε θα πρέπει να παραιτηθεί και να αναζητηθεί νέα λύση από την υπάρχουσα βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης έχει στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η ΝΔ δεν προτίθεται να βάλει πλάτη σε θέματα όπως το ασφαλιστικό και παράλληλα ότι θα αναζητηθούν κυβερνητικές λύσεις όχι με εκλογές αλλά με συμφωνία από την υπάρχουσα βουλή.

thetoc.gr