Το 50% των νέων αστροναυτών της NASA είναι γυναίκες

Για πρώτη φορά, οι νέοι αστροναύτες της NASA είναι κατά 50% γυναίκες. Και  ο ίδιος ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι, σε 15 χρόνια από σήμερα, θα μπορούσαν όλες να επιλεγούν για το πρώτο ταξίδι στον Άρη.

Η κοντινότερη διαδρομή προς τον Άρη είναι 35 εκατομμύρια μίλια και το ταξίδι θα διαρκέσει από έξι έως εννέα μήνες. Μάλιστα, με την ανακάλυψη τρεχούμενου νερού εκεί, ο συγκεκριμένος προορισμός έχει πλέον ακόμα μεγαλύτερο επιστημονικό ενδιαφέρον. «Ο Άρης μπορεί να μας διδάξει πάρα πολλά για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον και του δικού μας πλανήτη», επισημαίνει η αστροναύτης Jessica Meir. Η ίδια και οι υπόλοιπες γυναίκες της NASA επιλέχθηκαν ανάμεσα σε περισσότερους από 6.000 υποψήφιους και πέρασαν από διετή εκπαίδευση, η οποία περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, πτήσεις με υπερηχητικά αεροσκάφη, ασκήσεις σε βάθος 12 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και ελεύθερη πτώση με αεροπλάνο.

Τρεις από τις τέσσερις γυναίκες αυστροναύτες οι οποίες είναι πρόθυμες να ταξιδέψουν στον Άρη είναι παντρεμένες και δύο είναι μητέρες. Το δυσκολότερο μέρος του ταξιδιού, όπως οι ίδιες αναφέρουν, θα είναι ο αποχωρισμός από τις οικογένειές τους για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Και στα θετικά, φυσικά, συγκαταλέγεται η μοναδική θέαση του πλανήτη μας από ψηλά. «Από το διάστημα», περιγράφει η αστροναύτης Anna McClain, «δεν βλέπεις σύνορα. Το μόνο που βλέπεις είναι έναν μοναχικό πλανήτη. Και ενώ, όσο βρισκόμαστε πάνω σε αυτόν, συμπεριφερόμαστε με θυμό ο ένας στον άλλον, μακάρι περισσότεροι άνθρωποι να μπορούσαν να δουν πόσο μικρή είναι η Γη και, τελικά, πόσο αλληλοεξαρτώμενοι είμαστε».

thetoc.gr