Έκρηξη στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης με τουλάχιστον 10 νεκρούς και πολλούς τραυματίες

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίσθηκαν σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη κατά την ισχυρή έκρηξη, που πιθανότατα οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια, σύμφωνα με τις αρχές, η οποία συγκλόνισε το ιστορικό κέντρο της πόλης, την πλατεία του Σουλτάναχμετ, δίπλα στην Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί.

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε στην Άγκυρα επείγουσα σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν υπεύθυνοι του τομέα της ασφάλειας, ανάμεσά τους ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλα και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών MIT Χακάν Φιντάν, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.
Γερμανοί και Νορβηγοί τουρίστες περιλαμβάνονται μεταξύ των τραυματιών από την ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε την καρδιά της Κωνσταντινούπολης και έγινε αισθητή σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής δημοσιογραφικές πληροφορίες, αλλά και τις ελληνικές προξενικές αρχές στην Κωνσταντινούπολη, δεν έχουν αναφερθεί Ελληνες μεταξύ των νεκρών και τραυματιών.

Η έκρηξη σημειώθηκε δίπλα σε ομάδα γερμανών τουριστών. Αναφέρεται επίσης ότι μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν έξι γερμανοί, ένας νορβηγός και ένας περουβιανός πολίτες.

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της κρίσης, στην Αγκυρα.

Πολλά ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στον τόπο της έκρηξης και ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αποκλείσει την περιοχή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, η έκρηξη πιθανότατα να έγινε από καμικάζι αυτοκτονίας. Η Χουριέτ επικαλείται αυτόπτη μάρτυρα που φέρεται να είδε έναν άνθρωπο να φορά ζώνη με εκρηκτικά.

Το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι οι αρχές ερευνούν για τον τύπο των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν και για τους υπεύθυνους της έκρηξης.Οι τουρκικές αρχές υποψιάζονται ότι η ισχυρή έκρηξη είναι τρομοκρατική ενέργεια, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης

«Υποψιαζόμαστε τρομοκρατική ενέργεια» δήλωσε ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται επιβεβαιώνοντας τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων

Εν τω μεταξύ αναστάτωση έχει προκληθεί και από μια φωτιά σε ξενοδοχείο σε άλλη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, το Μάλτεπε, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Πτώση καταγράφουν οι τιμές των τουρκικών μετοχών και ομολόγων καθώς και η ισοτιμία της τουρκικής λίρας μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε τουριστική περιοχή της Κωνσταντινούπολης, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε 0,2% στις 3,0438 λίρες ανά δολάριο, χάνοντας κέρδη έως 0,2% που σημείωνε νωρίτερα. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Borsa Istanbul 100 αντέστρεψε τα κέρδη έως 0,7% που σημείωνε και καταγράφει απώλειες 0,4%. Οι τιμές των τουρκικών 10ετών ομολόγων μειώθηκαν, ωθώντας τις αποδόσεις τους σε άνοδο 8 μονάδων βάσης στο 11,39%.

«Πολιτικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι κινούν και πάλι τις εγχώριες αγορές. Αυτό θα φέρει το νόμισμα σε αρνητικό έδαφος. Περιμένω περαιτέρω πωλήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής συναλλαγών της τράπεζας ING στην Κωνσταντινούπολη.

e-typos.gr