Σκληρό Πόκερ για τα σκουπίδια της Ηλείας

Αντιδράσεις από Αγρίνιο και Βόνιτσα – Τι δηλώνει ο Γ. Παπαναστασίου

Σκληρό Πόκερ για τα σκουπίδια της Ηλείας

Αιχμηρές αναφορές Κουρουμπλή για τους Δημάρχους της Αιτωλοακαρνανίας

 

 

 

Ποδαρικό με έντονη πολιτική αντιπαράθεση καταγράφει το 2016 για την Αιτωλοακαρνανία, με σημείο αιχμής, την περιβόητη μεταφορά των απορριμμάτων της Ηλείας στους τρεις ΧΥΤΑ του νομού. Η σχετική Υπουργική απόφαση φαίνεται ότι λήφθηκε χωρίς η Κυβέρνηση να λογαριάζει τον ξενοδόχο και πιο συγκεκριμένα τις τοπικές κοινωνίες και τους Δημάρχους της Αιτωλοακαρνανίας. Ήδη οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στον Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας είναι αλυσιδωτές, με απόφαση μάλιστα από τοπικές κοινότητες και  Δημοτικό Συμβούλιο, να μην δεχθούν ούτε τόνο σκουπιδιών από την Ηλεία, θεωρώντας, ότι για μία ακόμη φορά η Πολιτεία θέλει να κερδίσει χρόνο ώστε να μονιμοποιηθεί η συγκεκριμένη λύση, η οποία ενδεχομένως επιφέρει κορεσμό και στους ΧΥΤΑ της περιοχής. Την ίδια στιγμή ο Αιτωλοακαρνάνας, αρμόδιος για το θέμα Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, εξαπολύει προειδοποιητικά πυρά προς τους Δημάρχους Αγρινίου, Ναυπακτίας και Ακτίου – Βόνιτσας, αναφέροντας μάλιστα χαρακτηριστικά σε ΜΜΕ της Ηλείας ότι «ο Νόμος είναι Νόμος και θα τηρηθεί. Και όταν κινδυνεύουν παιδιά υπάρχουν πολύ σοβαρές ευθύνες» διαβεβαιώνοντας ότι οι όποιες αντιδράσεις από τους Δημάρχους της Αιτωλοακαρνανίας για τα σκουπίδια του Πύργου, θεωρούνται λήξασες.

«Πρόκειται για ΧΥΤΑ για τους οποίους έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός και δεν είναι ιδιοκτησία ούτε του Υπουργού, ούτε του Δημάρχου, ούτε κανενός! Χάρη δε θα κάνει κανένας σε κανένα. Η Ελλάδα είναι ενιαία σε αυτά τα ζητήματα. Δεν υπάρχουν ιδιοκτησίες».

 

Ο κ. Κουρουμπλής επί της ουσίας και μέσω των δηλώσεων αυτών ρίχνει κι’ άλλο λάδι στη φωτιά προσθέτοντας πως «δεν μπορώ να δεχτώ καμία αντίρρηση όταν υπάρχει κίνδυνος έστω για ένα παιδί. Δεν θα επιτρέψω σε κανένα Δήμαρχο να εκμεταλλευτεί το σοβαρό αυτό ζήτημα για να παίξει διάφορα παιχνίδια».

 

Γ. Παπαναστασίου: «Προσωρινή ή μόνιμη λύση η μεταφορά των σκουπιδιών στην Αιτωλοακαρνανία;»

 

Ερωτηθείς από την «Σ» για το θέμα, ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου κατέθεσε ενστάσεις αλλά και φόβους για το αν η συγκεκριμένη επιλογή έχει χαρακτηριστικά προσωρινής ή μόνιμης λύσης.

«Υπάρχουν ενστάσεις από την πλευρά μας, για το αν το Υπουργείο έχει οριστική λύση για το θέμα και πότε αυτή θα υλοποιηθεί. Ειδάλλως θα πρόκειται για μια συνεχιζόμενη κατάσταση. Να υπενθυμίσω, ότι ο ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς Πύργου έπρεπε να λειτουργεί από τις 31 Δεκεμβρίου του 2015. Εξ’ αντιθέτου βρίσκεται στον αέρα» δήλωσε ο κ. Παπαναστασίου.

 

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής πάντως εμφανίστηκε σίγουρος ότι η μεταφορά των σκουπιδιών του Πύργου θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς όπως είπε, έχει ήδη μιλήσει με τους Δημάρχους της Αιτωλοακαρνανίας και τον έχουν διαβεβαιώσει ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα αποκλεισμού των κοντέινερ στους ΧΥΤΑ.
«Θα το ξεπεράσουμε το θέμα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην το ξεπεράσουμε. Έχω διαβεβαίωση από το Δήμαρχο της Ναυπάκτου – το Δημοτικό Συμβούλιο του οποίου συνεδριάζει τη Δευτέρα- ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, ενώ ξεκαθάρισα και στο Δήμαρχο του Αγρινίου κ. Παπαναστασίου ότι δεν δέχομαι καμία αντίρρηση όταν υπάρχει κίνδυνος έστω και για ένα παιδί. Από κει και πέρα νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ευθύνη διότι αυτές είναι μονάδες που τις έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός, δεν είναι ιδιοκτησία ούτε του Υπουργού, ούτε του Δημάρχου ούτε κανενός.

 

Το ζήτημα των απορριμμάτων της Ηλείας μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι δεν αποκλείεται το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου να επανέλθει στο θέμα

Νίκος Αγγελόπουλος