Λίγες μέρες μόνο «έζησε» το 37 μέτρων χρυσοβαμμένο άγαλμα του Μάο

Άδοξο τέλος είχε το 37 μέτρων άγαλμα του Μάο Τσετούνγκ, που ανεγέρθη στην επαρχία Χενάν της Κίνας.

Το επιβλητικό άγαλμα του ιδρυτή της Λαοκρατικής Δημοκρατίας, βαμμένο στο χρώμα του χρυσού, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε, στις αρχές τις εβδομάδας.

Με το κόστος κατασκευής να υπολογίζεται στα 3 εκατομμύρια γουάν (περίπου 400.000 ευρώ), πολλοί σχολιαστές ανέφεραν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως τα χρήματα θα μπορούσαν να είχαν δαπανηθεί για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω πείνας στη Χενάν κατά το «μεγάλο άλμα προς τα εμπρός» που επιχείρησε το καθεστώς Μάο τη δεκαετία του 1950.

Στον απόηχο της κριτικής, την Παρασκευή η εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος People’s Daily μετέδωσε ότι το άγαλμα κατεδαφίστηκε, καθώς οι δημιουργοί του δεν είχαν λάβει την απαραίτητη άδεια από τις Αρχές. Το μνημείο φέρεται να παραγγέλθηκε από επιχειρηματίες και χωρικούς στην περιοχή Τονγκξού της Χενάν.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν τη διάλυση του αγάλματος, το κεφάλι του καλυμμένο με ένα μεγάλο μαύρο πανί. Η αυθεντικότητα των εν λόγω φωτογραφιών δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί.
Σαράντα χρόνια μετά το θάνατό του, ο πρώτος ηγέτης της κομμουνιστικής Κίνας παραμένει εμβληματική φυσιογνωμία στη χώρα, όμως το Πεκίνο σε γενικές γραμμές προσπαθεί να αποφεύγει την ανοιχτή και υπέρμετρη απόδοση δόξας στον Μάο.

Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις. Ενδεικτικά, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ο νυν πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ – ίσως ο ισχυρότερος πρόεδρος από την εποχή του Μάο – απηύθυνε τον χαιρετισμό του για την 70ή επέτειο από τη νίκη εναντίον της Ιαπωνίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο φορώντας ρούχα που θύμιζαν τον Μάο και στεκόμενος σε ένα αυτοκίνητο της εποχής του ιστορικού ηγέτη.

skai.gr