Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό με 47 νεκρούς στη Λιβύη

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο Ζλίτεν της Λιβύης, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 47 ανθρώπους, όπως μεταδίδει η αμερικανική υπηρεσία SITE, που παρακολουθεί την προπαγανδιστική δραστηριότητα των τζιχαντιστών.

Σε ανάρτησή τους στο διαδίκτυο, οι τζιχαντιστές ισχυρίζονται ότι σκότωσαν 80 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 150, χτυπώντας στρατόπεδο «αποστατών» στη Λιβύη.

Στόχος της επίθεσης ήταν ένα κέντρο εκπαίδευσης της Αστυνομίας. Το χτύπημα έλαβε χώρα το πρωί της Πέμπτης, όταν ένα φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά ανατινάχτηκε τη στιγμή που εκατοντάδες εκπαιδευμένοι συγκεντρώνονταν στο χώρο.

Ο ακριβής απολογισμός από την επίθεση δεν είναι γνωστός. Πηγές του πρακτορείου Reuters και του BBC τοποθέτησαν τον αριθμό των νεκρών σε τουλάχιστον 47, ενώ άλλα μέσα ενημέρωσης έχουν μεταδώσει ότι τα θύματα υπερβαίνουν τα 50 ή και τα 60.

Το σχετικά μικρό νοσοκομείο της Ζλίτεν κατακλύσθηκε άμεσα από τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, με συνέπεια να ζητηθεί βοήθεια από νοσοκομεία στην Τρίπολη και την Μισράτα.

Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση αναρχίας από την ανατροπή του δικτάτορα Μουαμάρ Γκαντάφι το 2011. Στη βορειοαφρικανική χώρα συνυπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις, μία φιλοδυτική που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και μία ισλαμιστική που ελέγχει την πρωτεύουσα Τρίπολη. Οι δύο κυβερνήσεις βρίσκονται σε κόντρα παρά την πρόσφατη συμφωνία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για συνεργασία.

Σε μεγάλες εκτάσεις πάντως επικρατεί απόλυτη ανομία ή βρίσκονται υπό τον έλεγχο πολιτοφυλακών.

skai.gr