«Πέρα από Διχοτομίες: Επανασυναρμολόγηση των παγκόσμιων προκλήσεων μέσω τοπικών»

Η Φωτογραφική Ομάδα Φιλιππιάδας Κα.Δρώ σας προσκαλεί την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016 στις 20.00 μμ στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου (ισόγειο του δημαρχείου Φιλιππιάδας ) στην παρουσίαση του φωτογράφου Δημήτρη Μπούρα με τίτλο :“Beyond Dichotomies: Reassembling Global Challenges through the Local”(“Πέρα από Διχοτομίες: Επανασυναρμολόγηση των παγκόσμιων προκλήσεων μέσω τοπικών”)

Ο Δημήτρης Μπούρας υπήρξε φωτορεπόρτερ από το 1980 και εργάζεται ως ανεξάρτητος ερευνητής και δημοσιογράφος σε ανθρωπιστικά ζητήματα, την κοινωνική αδικία, τη φτώχεια και τον πόλεμο γύρω απότον κόσμο . Έχει καλύψει ειδικές αποστολές στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, Σερβία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, τη Ρουμανία, την Ουκρανία, την Τουρκία, το Αφγανιστάν, την Αίγυπτο, τη Συρία, το Ιράκ, το « Κουρδιστάν » και σε άλλες χώρες .

Η παρουσίασή του θα επικεντρωθεί στο Ιράκ και τη Συρία, προσπαθώντας να εξηγήσει το «γιατί» – «πώς» – «τι θα γίνει», από ιστορική άποψη μέσα από πραγματικές ιστορίες και ένα χρονοδιάγραμμα που πηγαίνει πίσω στο 1916 (Sykes -Picot). Χρησιμοποιώντας ιστορίες και γεγονότα που θα παρουσιάσουν την κατάσταση στο εσωτερικό της Συρίας, του Ιράκ, τη δομή και την εξέλιξη της Daesh (ISIS / IS), τις μετακινήσεις πληθυσμών (εσωτερικά και σαν πρόσφυγες), την ζωή μέσα στα στρατόπεδα προσφύγων από τη Συρία στο Ιράκ.

Περιοχές (ευρύτερες και όχι απλά χώρες) που βιώνουν βαθιά κρίση, συνέπεια ιστορικών ‘σφαλμάτων’ και τρόπου ορισμού συνόρων ή και συνέπεια τρόπου διοίκησης και αποδοχής πραγματικότητας. Εικόνες που επαναλαμβάνονται – που εμείς επιτρέπουμε να επαναλαμβάνονται. Για την ιστορία που επαναλαμβάνεται, για τον αγώνα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Για την πάλη μέσα στα ερείπια και την απόγνωση, που απλόχερα ο πόλεμος ‘προσφέρει’.

Για το πώς και πού πρέπει να επέμβουμε για να πολεμήσουμε την εκμετάλλευση και την εμπορία ανθρώπου από άνθρωπο.

Σας περιμένουμε όλους!