Ούτε κρύο ούτε ζέστη για τους Αγρινιώτες εμπόρους η εορταστική περίοδος

Έβλεπαν αλλά… δεν ψώνιζαν οι καταναλωτές

Ούτε κρύο ούτε ζέστη για τους Αγρινιώτες εμπόρους η εορταστική περίοδος

Προβληματισμός επικρατεί για την συνεχή πτώση που καταγράφεται

 

 

Ταμείο… κάνει ο εμπορικός κόσμος του Αγρινίου, μετά την κίνηση που κατεγράφη κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ενώ τα κουκιά δεν φαίνεται να βγαίνουν… Αν και οι έμποροι προετοιμάστηκαν καλά και παρείχαν πληθώρα προϊόντων στους καταναλωτές σε καλές τιμές, δεν είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα ούτε το τριήμερο των Χριστουγέννων, ούτε της Πρωτοχρονιάς. Το κλίμα, σύμφωνα με αρκετούς εμπόρους που μίλησαν στη «Σ»,  έδειχνε πως τα Χριστούγεννα θα καταγράφονταν άνοδος στην υποτονική τάση που είχε διαπιστωθεί το διάστημα πριν τις γιορτές, κάτι που έγινε, αλλά όχι στον αναμενόμενο βαθμό. Δεδομένου αυτού, όλοι ανέμεναν το ενδιαφέρον των καταναλωτών να μεταφραστεί σε αγορές πριν την Πρωτοχρονιά, διαπιστώνοντας τελικά πως η μεγαλύτερη κίνηση στα εμπορικά καταστήματα παρατηρήθηκε τις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και μόνο μια μέρα πριν την Πρωτοχρονιά.

Οι ετεροδημότες, κατά πολλούς επιχειρηματίες, στήριξαν την τοπική αγορά, ενώ υπήρξαν και αντίθετες γνώμες. Αν και η κίνηση φέτος στις γιορτινές μέρες ήταν αισθητά πτωτική, όλοι επισημαίνουν πως η καθοδική πορεία, που έχει αγγίξει το 50%, έχει ξεκινήσει τα τελευταία 5 χρόνια. «Όλοι οι καταναλωτές πήραν τα απαραίτητα δώρα, φυσικά αν και εφόσον είχαν την δυνατότητα» δήλωσε στη «Σ» Αγρινιώτης έμπορος, συμπληρώνοντας πως αρκετοί ήταν αυτό που αναμένουν την περίοδο των εκπτώσεων που ξεκινά στις 11 Ιανουαρίου.

Σωκράτης Κωστίκογλου έμπορος - Γενικός Γραμματέας Επιμελητηρίου Αιτνιας
Σωκράτης Κωστίκογλου έμπορος – Γενικός Γραμματέας Επιμελητηρίου Αιτ/νιας

Ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Σωκράτης Κωστίκογλου, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «τις τελευταίες μέρες προ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς υπήρξε βελτίωση σχετικά με την αγοραστική κίνηση. Κάνοντας ένα μικρό απολογισμό σε σχέση με πέρσι εκτιμώ ότι δεν υπήρξε σημαντική βελτίωση. Οι ετεροδημότες ως είθισται στήριξαν την αγορά. Τα εμπορικά του Αγρινίου ανέκαθεν προσέφεραν καλά προϊόντα και καλές τιμές».

Μάκης Γιαννόπουλος έμπορος ρούχων
Μάκης Γιαννόπουλος έμπορος ρούχων

Η χρήση κάρτας στα γιορτές κυμάνθηκε μεταξύ 10% και 20%, με κύριους χρήστες τις νεαρότερες ηλικίες και τους ετεροδημότες. «Φέτος στις γιορτές δουλέψαμε λίγες μέρες. Όλη η χρονιά πάντως κύλησε άσχημα» επισήμανε μεταξύ άλλων ο έμπορος ένδυσης Μάκης Γιαννόπουλος.

Κώστας Παυλίδης έμπορος καλλιντικών
Κώστας Παυλίδης έμπορος καλλυντικών

«Η αγορά ήταν πολύ πεσμένη σε σύγκριση με πέρσι. Οι ετεροδημότες προτιμούν περισσότερο τις αλυσίδες και όχι τα μικρά καταστήματα» τόνισε μεταξύ άλλων ο έμπορος καλλυντικών Κώστας Παυλίδης, ο οποίος συμπλήρωσε πως «πλέον οι καταναλωτές διαθέτουν συνεχώς λιγότερα χρήματα στην τοπική αγορά.

Θανάσης Τσούνης έμπορος γυναικέιων ειδών
Θανάσης Τσούνης έμπορος γυναικέιων ειδών

Ο έμπορος γυναικείων ρούχων Θανάσης Τσούνης, επισήμανε πως «από την αρχή της εορταστικής περιόδου οι καταναλωτές ρωτούσαν για τις εκπτώσεις. Το ενδιαφέρον τους ήταν μεγάλο, ενώ περιορίστηκαν κυρίως σε έρευνα αγοράς».

Κων/νος Χονδρός