ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΑποτέφρωση και θρησκευτική κηδεία διά νόμου

Αποτέφρωση και θρησκευτική κηδεία διά νόμου

Αποτέφρωση και θρησκευτική κηδεία διά νόμου

Νόμος σύμφωνα με τον οποίο η Εκκλησία θα τελεί κηδεία στις περιπτώσεις που έχει επιλεγεί η αποτέφρωση, ήρθε στη Βουλή από το «παράθυρο».

Στις 17 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες μετά την ψήφιση του νόμου για την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, έρχεται ο νόμος ο οποίος προβλέπει τη θρησκευτική κηδεία ακόμα κι αν ακολουθεί αποτέφρωση.

Το επίμαχο άρθρο, που αποκαλύπτει το orthodoxia.info, βρίσκεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, από το υπουργείο Εσωτερικών κι έχει τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις».

Το άρθρο το οποίο προορίζεται ως συμπλήρωμα του νόμου 344/1976 Περί Ληξιαρχείων, έχει τρεις παραγράφους και σύμφωνα με αυτό, οι Έλληνες πολίτες μπορούν να πάνε σε έναν οποιονδήποτε Συμβολαιογράφο και να δηλώσουν τον τύπο της τελετής που επιθυμούν και τον τρόπο της ταφής τους. Σύμφωνα με τον νομοθέτη, αυτή η συμβολαιογραφική πράξη είναι δεσμευτική τόσο για τους συγγενείς των ανθρώπων αυτών, ανεξαρτήτως βαθμού συγγένειας, όσο και για τους αρμόδιους φορείς.

Το άρθρο όπως έχει κατατεθεί στη Βουλή έχει ως εξής:

1. Η επιλογή του τόπου ενταφιασμού είναι δικαίωμα του προσώπου.

2. Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί ελεύθερα με ρητή, χωρίς όρο ή αίρεση, δήλωση του ενώπιον συμβολαιογράφου να ορίσει τον τύπο της τελετής της κηδείας του και τον τόπο ενταφιασμού του. Με τη δήλωση του αυτή ορίζονται τα πρόσωπα, συγγενικά ή μη που θα εκτελέσουν την επιθυμία του, τα οποία με σχετική δήλωση τους στο ίδιο συμβολαιογραφικό έντυπο αποδέχονται τη δήλωση του προσώπου και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να την εκτελέσουν.

3. Εφόσον τηρηθεί ο κατά τα ανωτέρω τύπος και η διατυπωθείσα επιθυμία του θανόντος δεν αντίκειται σε κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή στα χρηστά ήθη, τα αρμόδια όργανα ή οι υπηρεσίες, που επιμελούνται της ταφής του νεκρού οφείλουν να συμμορφώνονται στη διατυπωθείσα επιθυμία του θανόντος χωρίς οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση ή διαδικασία ακόμη κι αν εναντιωθούν συγγενείς οποιουδήποτε βαθμού».

Τι σημαίνει ο νόμος

Βάσει του νόμου, που δεν έχει ακόμα ψηφιστεί, οι πολίτες μπορούν με συμβολαιογραφική πράξη να δηλώσει την επιθυμία του σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα τελεστεί η κηδεία του. Μπορεί δηλαδή, να τελέσει θρησκευτική κηδεία και στη συνέχεια αποτέφρωση, αρκεί να μην αντίκειται  «…σε κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή στα χρηστά ήθη».

Να σημειωθεί ότι, μία μέρα πριν τα Χριστούγεννα ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε σε διακήρυξη για τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε αποφασιστεί ομόφωνα από το ΔΣ του Δήμου Θεσσαλονίκης η αγορά χώρου για τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης. Από πλευράς της Εκκλησίας δεν έχει υπάρξει, μέχρι στιγμής, καμία αντίδραση, επίσημη ή μη.

 

Ant1news.gr

 

Το σχετικό νομοσχέδιο

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr