Απ. Κοιμήσης : Πρέπει να σηκώσουμε το γάντι

Δεν είμαστε σε μια κανονική χώρα. Η Αυτοδιοίκηση δεν έχει βιώσει ποτέ, σας μιλάω ειλικρινά, από το 1986 που είμαι σε αυτό το Όργανο μέχρι…

c9c99e4d0b87fc2f6830ba44e7bacdea_M-300x200

Δεν είμαστε σε μια κανονική χώρα. Η Αυτοδιοίκηση δεν έχει βιώσει ποτέ, σας μιλάω ειλικρινά, από το 1986 που είμαι σε αυτό το Όργανο μέχρι σήμερα, τέτοιες αντιφατικές πολιτικές και τέτοιο θεσμικό παραλογισμό που βιώνει σήμερα. Άλλοι λένε ότι αυτό είναι τυχαίο. Άλλοι λένε ότι είναι ενταγμένο σε ένα σχέδιο. Σημασία έχει ότι ο Α΄ Βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι ένας θεσμός ανάδελφος.

Και παρά το γεγονός ότι είμαστε εμείς , είμαστε οι γεννήτορες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, στην ουσία, εφαρμόζοντας την πολιτική Σένγκεν στα σύνορά μας, μεταξύ των δύο Βαθμών, δηλαδή την ελεύθερη διακίνηση, αυτοί  κάθε φορά που μας επισκέπτονται κρυφίως κάτι μας κλέβουν, κάτι μας υφαρπάζουν.

Μεταφορές των μαθητών. Υπάρχουν σήμερα παιδιά στη χώρα που θα χάσουν τη σχολική χρονιά γιατί δεν γίνονται μεταφορές των μαθητών. Και προσέξτε, το κόστος αυτό το πληρώσαμε εμείς από τους ΚΑΠ. Και ενώ εμείς είχαμε αναλάβει την υποχρέωση να κάνουμε το μεταφορικό έργο με 140 εκατομμύρια ευρώ, σήμερα οι δαπάνες είναι πάνω από 200. Και συζητάνε να βρούνε ισοδύναμα 15, 20 εκατομμυρίων ευρώ, για να σώσουνε συντάξεις και δαπάνες οι οποίες αφορούν σε σημαντικά κομμάτια της πρόνοιας και της κοινωνικής ασφάλισης.

Κοινωνική πολιτική. Από πότε οι Περιφερειάρχες απέκτησαν τη δυνατότητα να ασκούν κοινωνική πολιτική, στερούμενοι παντελώς στοιχειωδών δομών; Ούτε μία δεν έχουν. Πολιτικά το απέκτησαν το δικαίωμα και θεσμικά σε δεύτερη φάση. Προσέξτε, η αθώα υπόθεση του ΤΕΒΑ, δεν είναι τόσο αθώα, γιατί στην ουσία χαρακτηρίζει όλη την διάρκεια του νέου ΕΣΠΑ ως προς την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής. Και σημαίνει δηλαδή αυτό ότι έχουμε μια σημαντική υποχώρηση του δικού μας ρόλου.

Θα δείτε γρήγορα ποιες θα είναι οι συνέπειες στην κοινωνία. Θα σας πω μόνο ένα παράδειγμα. Όταν οι πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, ένας θεσμός ο οποίος δεν ήταν τόσο εγγύς στον πολίτη, είχε την αρμοδιότητα της κατανομής των προνοιακών επιδομάτων, αυτά στοίχιζαν στο ελληνικό Δημόσιο 1.250.000.000 κάθε χρόνο. Ξέρετε πόσο είναι η σχετική δαπάνη σήμερα που η αρμοδιότητα είναι στους Δήμους; 670.000.000 μόνο. Υποδιπλασιασμός κόστους δηλαδή.

Γιατί; Γιατί εμείς όταν βλέπαμε τους τυφλούς να έρχονται με τα αυτοκίνητα να πάρουν το επίδομα τυφλότητας, κατευθείαν διαπιστώναμε την σαφή παραβίαση του νόμου και κάναμε τις σχετικές περικοπές. Η αρχή της εγγύτητας είναι που κατοχυρώνει την αποτελεσματική άσκηση της εξουσίας, όταν αυτή έχει σχέση με την παροχή υπηρεσιών ποιότητας στον πολίτη. Και αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε.

Η δική μας η δύναμη, η κοινωνική, η πολιτική, είναι τεράστια και ανεξάντλητη. Θα πω τι πρέπει να κάνουμε παρακάτω.

Βοσκότοποι. Φαίνεται για ορισμένους ακόμα και περιφερειακούς Δήμους, όχι μόνο τους αστικούς, ότι είναι μια ασήμαντη αρμοδιότητα. Τι λέτε; Είναι άλλο πράγμα να υπάρξει η δυνατότητα κατανομής των βοσκησίμων εκτάσεων σε επίπεδο Περιφέρειας, που σωστά έγινε το 2014 και με την δική μας συμφωνία, ώστε να μπορεί να υπάρξει ένα αμορτισέρ κατανομής, για να μην υπάρξουν κτηνοτρόφοι οι οποίοι δεν θα επιδοτούνται και είναι άλλο πράγμα να πάρεις την αρμοδιότητα που είναι η παλαιοτέρα στους Δήμους της χώρας, από τον Α΄ Βαθμό και να την πας κρυφά, νύχτα, χωρίς να ζητήσεις καν γνώμη, στον Β΄ Βαθμό.

Ποιες θα είναι οι συνέπειες; Αμέσως θα δημιουργηθεί μια δευτερογενής αγορά οικονομικής και πολιτικής διαπλοκής, τεράστιες επιχειρήσεις , εμπλοκές, και εμείς θα εισπράττουμε τα απόνερα αυτών των πολιτικών. Ο Α΄ Βαθμός δηλαδή, οι Δήμοι.

Δεν είναι τόσο το τέλος βοσκής, το οποίο πράγματι ήταν χαμηλό και ήταν μια ένεση στην παραγωγική μηχανή. Όμως σκεφτείτε το τοπίο τον Απρίλη, όταν ο παραγωγός, ο κτηνοτρόφος, θα έχει ήδη υποστεί τον διπλασιασμό της προκαταβολής της φορολογίας, θα έχει υποστεί τον τριπλασιασμό των εισφορών στον ΟΓΑ, θα έχει ήδη υποστεί την προμήθεια των εφοδίων με 23% ΦΠΑ σε όλα τα επίπεδα και θα έχει υπάρξει και η κατάργηση της επιστροφής ΦΠΑ. Τότε να έρθουμε να συζητήσουμε για να δείτε ποιο θα είναι το τοπίο στη χώρα, με την εγχώρια παραγωγή αποδιαρθρωμένη.

Έχουν αυτές τις μέρες κατατεθεί πολλές τροπολογίες του ΥΠΕΣ στο νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες, χωρίς η ΚΕΔΕ να γνωρίζει τίποτα. Και ακούσαμε ότι έχει θεσμοθετηθεί ο διάλογος με την Κεντρική Ένωση. Δεν ξέρω πού είναι αυτός, δεν ξέρω πώς γίνεται. Μπορεί να γίνεται μέσω twitter, όπως γίνεται και η εξωτερική πολιτική. Μπορεί να γίνεται μέσω άλλων τρόπων. Θεσμικά δεν γίνεται όμως.

Από τις  τροπολογίες που έχουν κατατεθεί, στο νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες, από το Υπουργείο Εσωτερικών, διαπιστώνουμε νέο δωράκι στους Περιφερειάρχες. Μπορούν να αποσπούν από το Δημόσιο όσους και όποιους υπαλλήλους θέλουν, χωρίς μάλιστα να επιβαρύνει η σχετική δαπάνη αυτούς. Να μην τους πληρώνουν δηλαδή οι Περιφέρειες. Ζητήσαμε εδώ και πολύ καιρό να ισχύσει το ίδιο για τους Δήμους. Για να μπορούν οι μικροί Δήμοι, που υποτίθεται είναι στη σφαίρα του ενδιαφέροντος της Πολιτείας, να αντιμετωπίζουν στοιχειωδώς τα τρέχοντα προβλήματα. Γιατί δεν έγινε αυτό; Δεν είναι προσλήψεις. Γιατί δεν έγινε για τους Δήμους;

Και υπάρχει και άλλη μία τροπολογία η οποία αφορά στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Δεν αφορά το σύνολο των Δήμων. Είναι μια αρμοδιότητα η οποία αφορά όμως πάρα πολλούς συνανθρώπους μας, συντοπίτες μας.

Το διάστημα που ήταν κενό μεταξύ της εφαρμογής του τωρινού ΕΣΠΑ που τελειώνει και του καινούργιου που θα αρχίσει, θα το επιβαρυνθούν οι Δήμοι, που οφείλουν να κάνουν σχετικές εγγραφές στον προϋπολογισμό τους. Έχετε, συνάδελφοι εσείς που έχετε τις αντίστοιχες δομές, προβλέψει τις αντίστοιχες δαπάνες για να πληρώσετε τους υπαλλήλους; Σας ενημέρωσε κανείς θεσμικά, το Υπουργείο ή η Κεντρική Ένωση, για να δούμε, πού είναι αυτός ο περίφημος διάλογος; Λόγια , λόγια , λόγια.

Άκουσα με πολλή προσοχή τον Υπουργό Εσωτερικών , με τον οποίο είναι αλήθεια ότι είχαμε κοινή πορεία για πολλά χρόνια, να λέει ότι: με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, θα πατάξουμε τη γραφειοκρατία. Καλό είναι αυτό. Μα είναι κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο όμως. Και από τον Ιούνιο, καθυστερεί αδικαιολόγητα ο σχετικός διαγωνισμός αναμόρφωσης του «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και δεν μπορούμε να αναρτήσουμε ούτε μία απόφαση. Η πεζή πραγματικότητα, πόσο σκληρή και αμείλικτη είναι όταν την αγνοείς.

Οι υπάλληλοί μας κάθονται ξενύχτες, 2.00 και 3.00 η ώρα το πρωί για να μπορέσουν να κάνουν αναρτήσεις, για να μην πάμε φυλακή, υλοποιώντας αποφάσεις οι οποίες είναι με τη μορφή του κατεπείγοντος. Ξέρετε πολύ καλά, ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν εάν δεν γίνει η σχετική ανάρτηση. Και το «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» είναι καθισμένο, γιατί το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το φορτίο, γιατί είχε σχεδιαστεί αλλιώς.

Όμως ο διαγωνισμός του Υπουργείου καθυστερεί από τον Ιούνιο, από το καλοκαίρι. Ποιος κυβερνάει και ποιος ευθύνεται  για αυτό το οποίο συμβαίνει; Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι υπεύθυνο για να κάνει αυτόν τον διαγωνισμό.

Η αρμοδιότητα – και εδώ είναι ένα πιάτο το οποίο τρώγεται κρύο και αναφέρομαι στις Περιφέρειες – που αφορούσε στις εγκρίσεις των Διαχειριστικών Σχεδίων για την διαχείριση των απορριμμάτων, μας έφυγε. Χωρίς να υπάρξει κανένας διάλογος. Πήγε στο κράτος. Κλασική αρμοδιότητα.

Υπάρχει μία διαπιστωμένη τάση συγκεντρωτισμού, η οποία προκύπτει από την πολιτική ανασφάλεια. Ότι δεν το ελέγχουμε, το καταργούμε. Αυτό είναι το μοτίβο της ελληνικής διακυβέρνησης σήμερα. Για αυτό υπάρχει και αυτός ο θεσμικός παραλογισμός που σας είπα προηγούμενα.

Τι έγινε με τα ανταποδοτικά τέλη των παραχωρησιούχων; Μα αυτή η πρόταση είχε ξανάρθει πάλι. Και μου προκάλεσε κατάπληξη ο Πρόεδρος – δεν είναι και εδώ πέρα – ο κύριος Πατούλης, που είπε ότι, έκανε ενέργειες – λέει – ο Υπουργός και μετρίασε το αποτέλεσμα. Ποια είναι η μετρίαση του αποτελέσματος; Δήμοι που έχουν προϋπολογίσει τα έσοδα αυτά, χάνουν από 2 έως 3,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Και τα χρήματα αυτά τα παίρνουν οι παραχωρησιούχοι. Οι νταβατζήδες, για πολλούς, μέχρι τώρα ήταν οι ιέρακες κατακεραύνωσης των πάντων.

Και επειδή έχουμε εθιστεί να λέμε ότι και οι προηγούμενοι τα ίδια έκαναν, οι προηγούμενοι δεν έκαναν τα ίδια. Κοίτα πώς ήρθε τώρα η ώρα, να υπερασπιστώ εγώ τον Μιχελάκη, έτσι; Γιατί όταν πήγε να γίνει αυτό επί Υπουργίας Μιχελάκη, η Κεντρική Ένωση εξήγησε για ποιο λόγο δεν πρέπει να συμβεί αυτό. Και αυτό το λογικό επιχείρημα, το προφανές δηλαδή, υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και ως ριπή οφθαλμού αποσύρθηκε η σχετική διάταξη από το κοινοβούλιο. Εκείνοι γιατί τα κατάφεραν τότε που ήταν γερμανοτσολιάδες και αυτοί εδώ, οι μάγκες που διαπραγματεύονται και χορεύουν οι ξένοι, δεν τα κατάφεραν;

Έχει ο καιρός γυρίσματα. Και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα και υπάρχει η καχυποψία μεταξύ μας σε αυτά που ακούστηκαν. Δεν μπορεί να γίνουν πιστευτά, γιατί έχουν ειπωθεί πάρα πολλά ψέματα.

Συνάδελφοι, 1η του μήνα και από σήμερα, μπαίνουμε σε ορισμένες διαχειριστικές περιπέτειες οι οποίες θα μας πλήξουν ανεπανόρθωτα. Ιδίως θα πληγούν αυτοί οι οποίοι είναι ανίσχυροι από πλευράς διοικητικής υποστήριξης.

Λήγει η περίοδος χάριτος όσον αφορά την πληρωμή μόνο τόκων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Πρέπει όλοι να βρούμε τρόπους να εξασφαλίσουμε τα αντίστοιχα ποσά. Υπάρχει η διαδικασία της αναχρηματοδότησης των δανείων, μακροχρονίως, αλλά με πολύ υψηλά επιτόκια. Τι θα γίνει γι΄ αυτό;

Τεχνική βοήθεια του ΕΣΠΑ, τελειώνει. Οι Δήμοι οι μικροί, που όλοι κλαίνε δήθεν γονυπετείς για αυτούς, οι Δήμοι οι νησιωτικοί, πώς θα αναπληρώσουν αυτό το έλλειμμα; Στο Υπουργείο Ανάπτυξης δεν υπάρχει σχετική εγγραφή για τεχνική βοήθεια στο νέο ΕΣΠΑ για τους Δήμους της χώρας. Παρά το γεγονός ότι είχε υπάρξει δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας να υπάρξει ισόποση ενίσχυση στους Δήμους μικρού και μεσαίου μεγέθους και ιδίως στους ορεινούς και δυσπρόσιτους, διπλασιασμός της υποστήριξης. Πόσο είναι αυτό το κονδύλι, φαντάζεστε; Μην φαντάζεστε ότι είναι τίποτα απίθανα δισεκατομμύρια. 15 εκατομμύρια ευρώ. Για αυτά τα ποσά μιλάμε, και υποκριτικά κλαίμε πάνω στα συντρίμμια των μικρών Δήμων.

Μισθοί των υπαλλήλων που μεταφέρθηκαν, από τις πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Ποιος θα τους πληρώσει; Εντάξει, η Δημοτική Αστυνομία. Έγινε πρόβλεψη. Τους άλλους; Κόψτε το λαιμό σας;

Σήμερα είναι 1η του μήνα. Καλό μήνα. Ξέρετε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε εφαρμογή των ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων; Σας έχει μιλήσει κανένας; Ξέρει το κράτος ότι από σήμερα πρέπει να εφαρμοστεί αυτό; Κανείς δεν ξέρει. Ξέρετε τι σημαίνει στην πράξη αυτό; Διακοπή όλων των δημοπρασιών στα έργα.

Για τις υπηρεσίες, είχε υπάρξει παράταση μέχρι τέλος του χρόνου. Είχαμε ζητήσει και ζητάμε και για αυτό να υπάρξει παράταση, όχι γιατί δεν θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε το σύστημα των ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Αλλά δεν υπάρχει το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ», δεν υπάρχει η πλατφόρμα.

Η πολιτική για τον Άρη, τα οράματα είναι καλά. Όταν έχεις λύσει όμως την πεζή πραγματικότητα. Όχι όταν όπου κάνεις βήματα, ανοίγεις και ένα καινούργιο πρόβλημα.

Τι να πω; Να συνεχίσω για τις ΔΕΥΑ, που είναι με θεσμικές ελλείψεις χρηματοδοτήσεων 2 χρόνια; Το έχετε μάθει. Πάει η ΔΕΗ και κόβει το ρεύμα. Ξέρετε γιατί κόβει στους Δήμους η ΔΕΗ το ρεύμα και στις ΔΕΥΑ; Για να πιέσει τον κόσμο, να τον τρομοκρατήσει και να πάει να πληρώσει αυτούς που λέγανε παλιά: δεν πληρώνω, δεν πληρώνω. Και νόμιζαν οι αφελείς ότι θα τα γλιτώσουν. Και τώρα έρχονται όλα μαζεμένα.

Εμείς είμαστε ο πολιορκητικός κριός άσκησης των κυβερνητικών πολιτικών ανέκαθεν. Για αυτό και η ΔΕΗ έχει το υψηλότερο τιμολόγιο στους Δήμους, σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο καταναλωτή μικρό ή μεγάλο. Εμείς είμαστε ο μεγαλύτερος. Και μάλιστα η χρέωση δεν γίνεται με την πραγματική κατανάλωση της ενέργειας, αλλά με τη λεγόμενη χρέωση του μεγιστοδείκτη. Όταν ξεκινάνε τα αντλιοστάσια να δουλεύουν, που τραβάνε τη μεγαλύτερη ενέργεια, η ΔΕΗ χρεώνει με εκείνη ακριβώς την τιμή. Στην ουσία, μεγιστοποιεί τα δικά της κέρδη, μέσω των δικών μας υποχρεωτικών ανταποδοτικών τιμολογιακών πολιτικών.

Οι προϋπολογισμοί δεν κλείνουν. Και όσοι έκλεισαν είναι πλασματικοί. Και η Υπουργική Απόφαση η κοινή που μας δόθηκε σαν εγκύκλιος, περιλαμβάνει μέσα έσοδα τα οποία ξέρουμε μετά βεβαιότητας ότι δεν θα τα εισπράξουμε. Σας λέω λοιπόν, για να αποφύγετε την βάσανο των προμηθευτών και των εργολάβων, μην προχωρήσετε σε δημοπρατήσεις έργων με βάση τα ποσά τα οποία σας έχουν πει να προϋπολογίσετε. Από εθνικούς πόρους.

Γιατί αυτό; Γιατί το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την Αυτοδιοίκηση το 2016, είναι κουτσουρεμένο κατά 560 εκατομμύρια. Ποιος είπε εδώ μέσα ότι δεν υπάρχει καμία περικοπή πόρων για το 2016; Επειδή αφαιρέθηκαν το 2015; Δύο φορές λοιπόν αφαιρούνται τα χρήματα, όχι μία.

Και το ’15 που δεν αποδόθηκαν, και το ’16 που δεν θα δοθούν. Είναι 1.100.000.000€ τα χρήματα που θα λείψουν από τις τοπικές Αρχές. Για αυτό υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά την δημοπράτηση έργων τα οποία ακουμπούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αφού κυριολεκτικά το εθνικό σκέλος δεν υπάρχει.

Το ΕΣΠΑ, έχουμε πόσο καιρό που φωνάζουμε για την ιστορία των δυσμενών επιπτώσεων των capital controls στη δική μας λειτουργία. Και ορισμένοι Υπουργοί που ζουν σε ροζ συννεφάκια, βαίνουν και λένε: μα οι επιπτώσεις δεν ήταν και τόσο δραματικές. Οι άνθρωποι είναι βαθιά νυχτωμένοι, γιατί δεν ζουν στην Ελληνική πραγματικότητα. Δεν ξέρουν τι τους γίνεται.

Τα έργα που είναι σε φάση διακοπής και δεν θα ολοκληρωθούν μέχρι τέλος του χρόνου, έχουν πρόβλημα ρητρών, οι οποίες δεν είναι επιλέξιμες από το ΕΣΠΑ. Και βαρύνουν τον φορέα υλοποίησης. Εμάς δηλαδή, όχι την κυβέρνηση. Φυσικά εγγράφονται στο έλλειμμα του τακτικού προϋπολογισμού, γιατί και εμείς είμαστε φορείς γενικής κυβέρνησης. Δηλαδή το έλλειμμα της χώρας θα αυξηθεί εκ των πραγμάτων. Και θα αυξηθεί δραματικά, γιατί τα έργα δεν είναι μόνο της κλίμακας που έχουμε εμείς, είναι και τα μεγάλα έργα της χώρας.

Όσα δε έργα δεν προλάβουν να ολοκληρωθούν, θα πληρωθούν από τους φορείς υλοποίησης. Από εμάς. Πού θα βρούμε τα λεφτά; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που την αναθεματίζουμε, δηλαδή αυτοί φταίνε για όλα και εμείς είμαστε οι πονηροί της ιστορίας, έκανε ένα έξυπνο τρικ για να μας διασώσει. Αντί να κάνει παράταση, που δεν μπορεί, γιατί ήθελε ολόκληρη γραφειοκρατία και αποφάσεις από κοινοβούλια και τα λοιπά, χάρισε το ελάχιστο ποσοστό της εθνικής συμμετοχής το οποίο είχε μείνει. Και σου λέει: κράτα τα αυτά, βάλε τα σε μια άκρη, για να μπορέσεις να αποπληρώσεις αυτές τις οφειλές στο 2016 και να κλείσεις όσα έργα είναι σε φάση ολοκλήρωσης.

Δεν μιλάω για εκείνα που σας είπαν να υπογράψετε υπεύθυνες δηλώσεις ότι θα τα δημοπρατήσετε τον Οκτώβρη και θα τα τελειώσετε μέχρι τον Δεκέμβρη. Γιατί αυτό είναι αστεία υπόθεση. Δεν το συζητάω. Μιλάω για τα άλλα τα έργα, τα εξελισσόμενα.

Όπου υπάρχει όμως χρήμα και το πάρουν μυρωδιά, εξαφανίζεται εν ριπή οφθαλμού. Δεν θα υπάρξει Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2016.

Τι απομένει λοιπόν για εμάς; Μόνο το ΕΣΠΑ. Εκεί ξαναπέφτουμε πάλι στην ιστορία των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων. Κάναμε μία ρύθμιση η οποία αφορά στις Επιτροπές Παρακολούθησης, αλλά αυτά τα πράγματα είναι μόνο σε επίπεδο δημοσιότητας και να λάβεις γνώση. Δεν έχεις βαθμό αποτελεσματικότητας. Δεν αποφασίζεις εσύ. Δεν καθορίζεις τις προτεραιότητες τις δημοτικές εσύ με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Ετεροπροσδιορίζεσαι.

Και τι είπαμε για αυτό; Να μπορέσει να υπάρξει ένα αυτοτελές πρόγραμμα 2 δισεκατομμύρια, είτε μέσω της ΕΕΤΑΑ ως φορέα διαχείρισης, είτε μέσω των υφισταμένων διαχειριστικών μονάδων των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα εμείς με τους Περιφερειάρχες. Ούτε αυτό.

Όμως, πώς θα συντηρηθούν τα έργα τοπικής υποδομής που έχουν σχέση με την τοπική οικονομία, με την τοπική παραγωγή, με την τοπική ανάπτυξη, το 2016; Πώς θα αντέξει αυτό το φορτίο της διαχείρισης ο Α΄ Βαθμός;

Δεν θέλω να πω άλλα. Θα ακουστούν. Θα σας πω όμως τι πρέπει να κάνουμε.

Πρέπει να σηκώσουμε το γάντι τώρα και να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε τα πράγματα μέχρι σήμερα ως Αυτοδιοίκηση. Η τακτική της επιστολικής διαμαρτυρίας, έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική. Δεν μας ακούνε. Μπορεί να εμφανίζουμε μια πληθωρικότητα στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, αλλά ο τρόπος αυτός απεδείχθη ότι δεν φέρνει αποτέλεσμα.

Τη δύναμη την έχουμε στα χέρια μας, με την παρουσία μας. Χρειάζεται αυτοπρόσωπη παρουσία, κάθε φορά που διαπιστώνουμε – γιατί ποτέ δεν θα μας το πούνε – ότι υπάρχει ευθεία επίθεση στον θεσμό είτε για να υπάρξει θεσμική οπισθοχώρηση, είτε για να υπάρξει οικονομική υφαρπαγή. Πενήντα, εκατό Δήμαρχοι παρόντες εάν ήμασταν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, να είστε βέβαιοι, δεν θα τολμούσε να περάσει αυτό το νομοσχέδιο το οποίο πήγε για ψήφιση στη Βουλή.

Προτείνω, να μην προβούμε σε ενέργειες οι οποίες θα αποβούν σε βάρος των δημοτών, των πολιτών, της κοινωνίας. Δεν μας φταίνε σε τίποτα. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε εμείς ομήρους τους πολίτες.  Θα είμαστε παρόντες, πλήττοντας τον αντίπαλο, γιατί είμαστε πλέον σε έναν ανοιχτό πόλεμο, με τα ίδια μέσα που και αυτός επιχειρεί. Και εμείς είμαστε πιο αποτελεσματικοί.

Θα προχωρήσουμε σε σταδιακή διακοπή παροχής κάθε μορφής υπηρεσίας, προς όλο το κράτος. Όπου και αν αυτό αναπτύσσεται. Είτε αυτά είναι δίκτυα αποχέτευσης, είτε είναι δίκτυα ύδρευσης, είτε είναι αποκομιδή απορριμμάτων.

Θα σταματήσουμε να κάνουμε διεκπεραίωση κρατικών αρμοδιοτήτων εξυπηρετώντας το κράτος. Θα σταματήσουμε να δίνουμε στοιχεία στις επερωτήσεις των Βουλευτών. Θα σταματήσουμε να κάνουμε επιδόσεις σε πολίτες για τα δικαστήρια, για τον ΟΣΔΕ, για οφειλές που έχουν απέναντι στο κράτος.

Θα σταματήσουμε και δεν θα παραλάβουμε καθόλου απορρίμματα από τους παραχωρησιούχους. Να βρουν τρόπους και χώρους να πάνε να τα διαχειριστούν, εάν δεν αλλάξει αυτή η διάταξη.

Δεν θα προβούμε σε καμία αύξηση ανταποδοτικών τελών, ούτε και οι Δήμοι οι οποίοι εμφανίζονται να είναι κόκκινοι, πράσινοι, κίτρινοι, προβληματικοί θα έλεγα εγώ, που και αυτό χρήζει ειδικής μελέτης για να δεις πώς έχει φτάσει ένας Δήμος να είναι εκεί.

Και προφανώς, η μη απόδοση των πόρων που είχε προγραμματίσει, τον έκανε ακόμα προβληματικότερο. Δηλαδή, στα ανταποδοτικά τέλη καμία αύξηση.

Θέλω να κάνω εδώ πέρα μία παρένθεση.

Τα ανταποδοτικά τέλη και το Παρατηρητήριο, ήταν μία de facto εφαρμογή του Παρατηρητηρίου. De facto εφαρμογή. Όποιος προσφεύγει για εξυγίανση, στην ουσία είναι σαν να αποδέχεται ότι εκχωρεί όλο το μερίδιο της πολιτικής εντολής που έχει πάρει σε γραφειοκράτες.

Όταν είχε γίνει αυτή η πρόταση, δεν είχαμε απλώς αντιταχθεί, δεν είχαμε απλώς αντιδράσει, είχαμε αρνηθεί να συμμετάσχουμε σε αυτή την παρωδία. Γιατί κοιτάξτε, κανένας δεν είναι πιο ικανός από το  Δημοτικό Συμβούλιο να καθορίσει τις δικές του πολιτικές. Όταν υπάρχουν όμως παρεκκλίσεις, με συγχωρείτε, πόσοι  ελεγκτικοί μηχανισμοί υπάρχουν για να ελέγχουν τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων; Αυτοί οι 14 – 15 θεσμοί ελέγχου, δεν είδαν ότι υπάρχει ενδεχομένως πρόβλημα στη λειτουργία κάποιων; Τα αποτελέσματα διαπιστώνουν; Οι πάντες το διαπιστώνουν αυτό. Τότε γιατί υπάρχουν;

Στο Παρατηρητήριο πρέπει να είμαστε πάντα αμείλικτοι και απλώς καμία συμμετοχή, γιατί καταργεί την αυτοτέλεια μας. Καμία απόδοση φόρου, είτε τεκμαρτού, είτε από εισόδημα προς το Δημόσιο. Πρέπει να πληρώνουμε φόρους; Αυτοί δεν πληρώνουν τίποτα σε εμάς. Δεν θα πληρώσουμε φόρο στο Δημόσιο. Δεν μιλάω για τις εισπράξεις υπέρ τρίτων. Θα τα καταργήσει η τρόικα αυτά. Μιλάω για την απόδοση φόρων. Δεν θα αποδώσουμε φόρο στο Δημόσιο.

Αυτά σε πρώτη φάση, μετά από εξειδίκευση την οποία θα κάνει η ΚΕΔΕ, εφόσον δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά μας. Τα ανέφερε ο Πρόεδρος και οι προηγούμενοι συνάδελφοι.

Θα σταματήσουμε εδώ; Όχι.

Προτείνουμε, μέσα στον Γενάρη, επειδή οι οικονομικές εξελίξεις είναι απόρροια της θεσμικής μας υποχώρησης, μέσα στο Γενάρη πρέπει να κάνουμε καταστατικό  συνέδριο.

Συνάδελφοι, όπως ακριβώς έχουμε πει, όπου θα μιλήσουμε για την κατεδάφιση αυτού του κράτους που ταλανίζει τη χώρα μας σήμερα, που είναι υπαίτιο για την κατάντια στην οποία έχουμε καταλήξει. Αυτό το κράτος δεν διορθώνεται, πρέπει να κατεδαφιστεί.

Πρέπει να μιλήσουμε για αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση. Πρέπει να ζητήσουμε συνταγματική κατοχύρωση των δύο βασικών ευρωπαϊκών αρχών, της εγγύτητας και της επικουρικότητας. Πρέπει να τολμήσουμε να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, της άσκησης φορολογικής εξουσίας, φυσικά λαμβάνοντας υπόψη την φοροδοτική ικανότητα του τοπικού πληθυσμού και με την ύπαρξη ενός μηχανισμού αναδιανομής ο οποίος θα λειτουργεί εξισορροπητικά για να αίρει τις ανισότητες.

Πρέπει να τολμήσουμε να σηκώσουμε το γάντι, να μη φοβηθούμε τις συνέπειες.

Τολμήστε και θα δείτε ότι θα είμαστε νικητές. Το αξίζει η χώρα και εμείς έχουμε την ευθύνη να το κάνουμε. Αν είμαστε μόνοι μας, μόνοι μας. Αν έχουμε και άλλους μαζί, ακόμα καλύτερα. Καλό αγώνα και καλή δύναμη, συνάδελφοι.

*Εισήγηση στην έκτακτη ΓΣ της ΚΕΔΕ του Απόστολου Κοιμήση, επικεφαλής παράταξης  «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» , Δήμαρχο Αμφιλοχίας.

newsTA.gr