Μαραθώνιος 15 ημερών για ασφαλιστικό, «αγροτικό» ενοίκια και φόρους υπέρ τρίτων

Στην τελική ευθεία εισέρχεται από σήμερα η προετοιμασία για την μεγάλη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Η επίσημη πρώτη συνάντηση στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 18 Ιανουαρίου, αλλά  στην ουσία η διαπραγμάτευση έχει ήδη ξεκινήσει, ατύπως, με την ανταλλαγή στοιχείων εξ αποστάσεως.

Η «εντολή» προς τους θεσμούς θα δοθεί λίγες ημέρες πριν, στο Eurogroup της 14ης Ιανουαρίου και με το ΔΝΤ να παρίσταται ως παρατηρητής. Η Ελλάδα είναι – όπως και όλο το πρώτο εξάμηνο  – επίσημο θέμα στην ατζέντα των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, χωρίς ωστόσο να «ποντάρουν» για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, εν αντιθέσει με το σαφές πρόγραμμα ολοκλήρωσης εκθέσεων προόδου που έχει διαμορφωθεί για όλα τα υπόλοιπα κράτη του μνημονίου ή της μεταμνημονιακής «επιτήρησης».

Τα νέα μέτρα και το ασφαλιστικό
Η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες 15 ημέρες επιχειρεί να ολοκληρώσει την φαρέτρα εναλλακτικών μέτρων  – κυρίως από πλευράς εσόδων – για να  κλείσει το δημοσιονομικό «κενό» 900 εκατ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) το 2016 και άγνωστο ακόμη πόσων δις ευρώ την περίοδο έως το 2019. Ο λόγος για ένα δημοσιονομικό κενό που έχουν αποτυπώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, εγγράφως οι δανειστές και την ύπαρξή του ως «απαίτηση» παραδέχθηκε πλέον και ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην «Καθημερινή».

Το πρώτο και μεγαλύτερο «άνοιγμα» προκύπτει από το ασφαλιστικό που τίθεται σήμερα στο τραπέζι της πολιτικής διαπραγμάτευσης εντός και εκτός Ελλάδας.

Ωστόσο, στα δημοσιονομικά μέτωπα περιλαμβάνεται και το φορολογικό με μεγάλες εκκρεμότητες τις παρεμβάσεις στους αγρότες, στην φορολόγηση των ενοικίων, στους φόρους υπέρ τρίτων, αλλά και στα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για να αυξήσει τα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Ο ΥΠΟΙΚ χθες δεν απέρριψε σχέδιο για τέλος στις τραπεζικές καταθέσεις ή για την αύξηση των εισφορών, μιλώντας για εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται ως πρώτη και δεύτερη γραμμή στην διαπραγμάτευση.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση ανάγει σε μεγάλο στοίχημα και το «νοικοκύρεμα» των δαπανών του δημοσίου ώστε να στηριχθούν τα πλεονάσματα (σ.σ. πάντως, υπάρχει ακόμη αστερίσκος από τους δανειστές για την μείωση κατά 500 εκατ. ευρώ περίπου των αμυντικών δαπανών φέτος), αλλά και στην τόνωση της ανάπτυξης για να περιοριστεί η ανάγκη νέων μέτρων (σ.σ χθες ανακοινώθηκε η πλήρης υλοποίηση του προϋπολογισμού του ΠΔΕ το 2015 με δαπάνη 6,4 δισ. ευρώ, ενώ έχει προαναγγελθεί στόχος για κεφάλαια 8 δισ. ευρώ το 2016).

Ο χρόνος
Επίσημος στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την 1η αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο. Πάντως ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης μιλώντας στο «Βήμα» αναφέρθηκε και σε επάρκεια διαθεσίμων του ελληνικού δημοσίου, αφήνοντας έτσι ένα «παράθυρο» για σενάριο παράτασης. Αναφέρθηκε πάντως και στην ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση προαναγγέλλοντας 2 δισ. ευρώ από τις δόσεις που θα έρθουν για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες.

Τα πρόσθετα μέτρα
Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμούν μέτρα 2 δισ. ευρώ περίπου, τα οποία έχει ήδη δεσμευθεί η κυβέρνηση (στην συμφωνία του Αυγούστου) να λάβει για τα έτη 2017-2018, επιπλέον της «τρύπας» 900 εκατ. ευρώ περίπου που «βλέπουν» οι Θεσμοί στον προϋπολογισμό που ψήφισε η Βουλή για το 2016 ζητώντας πρόσθετα μέτρα ή επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων. Στο «λογαριασμό» προστίθενται και οι παρεμβάσεις 1,75 δισ. ευρώ περίπου που προσμετρούνται  στον προϋπολογισμό του 2016 αλλά δεν έχουν εφαρμοσθεί (στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στην περικοπή αμυντικών δαπανών και σε άλλα πεδία).  Τα μέτρα θα πρέπει να αποτυπωθούν στο Μεσοπρόθεσμο 2016-2019 που αποτελεί ένα από τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης.

Πέρα από τα δημοσιονομικά μέτωπα, εκκρεμεί και το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας, καθώς και πολλά άλλα πολύ μεγάλα πεδία για το εργασιακό, τα κλειστά επαγγέλματα, τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και την απελευθέρωση των αγορών.

Η αξιολόγηση  συνδέεται με δόσεις έως 10,6 δισ. ευρώ δόσεων που δικαιούται η Ελλάδα έως τον προσεχή Μάρτιο. Τα 5,7 δισ. ευρώ εξ αυτών είναι τα… δεδομένα, δηλαδή οι δόσεις που έπρεπε να έχουν ήδη έρθει στα κρατικά ταμεία (είχαν προβλεφθεί για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου), ενώ το υπόλοιπο ποσό είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης καθώς έχει σχεδιαστεί για το α΄ τρίμηνο του 2016.

capital.gr