Αναστάτωση χιλιάδων οδηγών για το ΚΤΕΟ

Αναστάτωση χιλιάδων οδηγών για το ΚΤΕΟ

 

Τι ισχύει για το πρόστιμο του ΚΤΕΟ και όσους δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο τα αυτοκίνητά τους ως το τέλος του έτους

 

Σύγχυση και αναστάτωση έχει προκληθεί στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που πρέπει να περάσουν ΚΤΕΟ τα οχήματά τους, αφού οι πληροφορίες είναι συνεχώς αντικρουόμενες, την ώρα που τα πρόστιμα μεγαλώνουν. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη με αριθμό πρωτοκόλλου 78387/6468 έχει ουκ’ ολίγες φορές παρερμηνευτεί με συνέπεια η κατάσταση αυτή να προκαλεί αλαλούμ και στο Αγρίνιο.

Τι θα ισχύσει τελικά από την 01/01/16; Ο Πρόεδρος του ΚΤΕΟ Αγρινίου Autovision Γιώργος Σωτηρόπουλος, εξηγεί στη «Σ» πως «αν στις 31/12/15 το δελτίο τεχνικού ελέγχου ενός αυτοκινήτου συμπληρώνει 6 μήνες εκπρόθεσμο, τότε, από 01/01/16 το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη του οχήματος θα χρεωθεί με πρόστιμο 150 ευρώ. Όταν βεβαιωθεί το πρόστιμο αυτό στην Δ.Ο.Υ δεν θα επιβάλλεται το πρόστιμο της τροχαίας, γιατί το κράτος απαγορεύει να επιβληθεί δύο φορές η ίδια παράβαση».

Επί της ουσίας δηλαδή, όταν η τροχαία κατά το παρελθόν επέβαλε πρόστιμο ύψους 400ων  ευρώ στον ιδιοκτήτη ενός αυτοκινήτου για έλλειψη εγγράφων ελέγχου ΚΤΕΟ του οχήματός του και εντός κάποιου χρονικού διαστήματος ο εν λόγω ιδιοκτήτης περνούσε το όχημά του από ΚΤΕΟ, τότε πλήρωνε 50 ευρώ. Η διαφορά πλέον θα είναι ότι κατευθείαν θα του επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ, χωρίς να υφίσταται η παραπάνω διαδικασία!

Επίσης, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει μέχρι και σήμερα, χωρίς ωστόσο να αποκλείει νεότερες διευκρινήσεις, για ένα αυτοκίνητο αν η προθεσμία για το ΚΤΕΟ λήξει στις 31/10/15 και δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ εντός του εξαμήνου, μέχρι δηλαδή και τις 31/12/15 το πρόστιμο θα του επιβληθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2016, διότι η Δ.Ε.Ο.Ε (Διεύθυνση Ελέγχου Οχημάτων και Εγκαταστάσεων) θα επιβάλει τα πρόστιμα δύο φορές το χρόνο και συγκεκριμένα στην αρχή κάθε εξαμήνου. Ακόμη, με το νέο μέτρο ο πολίτης θα έχει το δικαίωμα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά να προσφύγει στη Δ.Ο.Υ και στο μηχανολογικό της περιοχής του, για να καταθέσει τις ενστάσεις του, για την διαγραφή του προστίμου.

xondros1