Αποκάλυψη: Φόρμουλα για ένταξη του Παλιού Νοσοκομείου Αγρινίου στο ΕΣΠΑ 2014-2020 – Διαβάστε όλο το παρασκήνιο

Σειρά συναντήσεων και επαφών της 6ης ΥΠΕ για την  αξιοποίηση του κτιρίου

Επίκειται ραντεβού και με τον Δήμο Αγρινίου.  Η «Σ» αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο και τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη

Φόρμουλα για ένταξη

του Παλιού Νοσοκομείου Αγρινίου στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 αναζητά η 6η Υγειονομική Περιφέρεια όπως είχε αποκαλύψει η «Σ» για την αξιοποίηση των κτιριακών υποδομών που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στο έλεος του Θεού. Το θέμα απασχολεί έντονα και τους αυτοδιοικητικούς φορείς της πόλης, ενώ κατά την διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ο Δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου είχε ζητήσει την παραχώρηση του κτιρίου από το Υπουργείο Υγείας για την μετεγκατάσταση των τριών Πανεπιστημιακών τμημάτων που λειτουργούν στο Αγρίνιο, ώστε να ισχυροποιηθεί η παραμονή τους στην πόλη. Αρμόδια βέβαια για το κτίριο είναι η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ η οποία από την πλευρά της επιθυμεί την μεταφορά υπηρεσιών υγείας της περιοχής στο παλιό νοσοκομείο και την ταυτόχρονη λειτουργία ενός κέντρου υγείας αστικού τύπου. Σύμφωνα με τους παράγοντες της ΥΠΕ η πρότασή τους είναι κατά πολύ πιο συμφέρουσα από αυτή της δημοτικής αρχής, η οποία ωστόσο δεν απορρίπτεται.

Για το λόγο αυτό ο Αγρινιώτης Υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Μιλτιάδης Ζαμπάρας, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε. για την αξιοποίηση του παλιού Νοσοκομείου Αγρινίου. Η συζήτηση διήρκησε αρκετή ώρα και επικεντρώθηκε γύρω από την ανάλυση τεχνικών και οικονομικών ζητημάτων και κυρίως με τον τρόπο εύρεσης χρηματοδοτικών εργαλείων για την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος που στεγάζονταν μέχρι το 2013 το Νοσοκομείο του Αγρινίου. Η συγκεκριμένη εταιρία του δημοσίου, δημιουργήθηκε ως προϊόν της συγχώνευσης Δημόσιων κατασκευαστικών εταιρειών: της ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε.(υπεύθυνη για την κατασκευή των νοσοκομείων) και της ΟΣΚ Α.Ε.(υπεύθυνη για την κατασκευή και τον εξοπλισμό Σχολικών Μονάδων).

Ερωτηθείς από την «Σ»

για το θέμα της αξιοποίησης του Παλιού Νοσοκομείου Αγρινίου, ο κ. Ζαμπάρας ανέφερε ότι «η αξιοποίηση του παλιού Νοσοκομείο Αγρινίου είναι ένα κεφαλαιώδες ζήτημα για την περιοχή και τους κατοίκους του Αγρινίου και στη βάση αυτή η αναζήτηση πόρων μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, μπορεί να δώσει λύση στην εξεύρεση των απαραίτητων κεφαλαίων, που σήμερα δεν μπορούν να δοθούν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Τα τελευταία χρόνια η περιοχή γύρω από το Νοσοκομείο έχει υποβαθμιστεί σημαντικά. Θα πρέπει να βάλουμε ένα τέλος λοιπόν και αυτό περνάει μόνο μέσα από την αξιοποίηση των κτιριακών υποδομών που στεγάζονταν το Νοσοκομείο.

Το κοινωνικό όφελος για τους κατοίκους της περιοχής και συνολικά για την πόλη του Αγρίνιου θα είναι τεράστιο.

Το στοίχημα μας είναι

η «απογκετοποίηση» της περιοχής δίνοντας ζωή σε ένα «κτίριο φάντασμα» και δίνοντας ανάσα ζωής και επίπεδο διαβίωσης στουπολίτες της περιοχής. Η περιοχή θα συνδεθεί ξανά με τον αστικό ιστό της πόλης όπως ήταν, όταν σε αυτή λειτουργούσε το Νοσοκομείο. Επιμένω και θα το λέω συνεχώς, ότι εδώ υπάρχουν ευθύνες, πως ένα Νοσοκομείο από την ημέρα που μεταφέρθηκε σε ένα νέο κτίριο, εγκαταλείφτηκε στη μοίρα του, χωρίς καμία μέριμνα και φροντίδα.  Αυτό σήμερα αυξάνει σημαντικά το κόστος ανακατασκευής και αναδιαμόρφωσης του, κάτι που πρέπει να λάβουμε υπόψη στους σχεδιασμούς μας. Όπως και να έχει όμως, σήμερα είμαστε στη θέση να μιλάμε με καλύτερους όρους, γιατί υπάρχει η βούληση να βγούμε από το τέλμα, αξιοποιώντας δημόσιες δομές προς όφελος της κοινωνίας. Για παράδειγμα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι βρισκόμαστε στην τελική φάση που η 6η ΥΠΕ θα παραχωρήσει προς αξιοποίηση το παλιό Νοσοκομείου Ζακύνθου- ένα κόσμημα για την περιοχή- στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την δημιουργία Διοικητηρίου και Συνεδριακού Αναπτυξιακού Κέντρου. Κάτι αντίστοιχο αναζητάμε να γίνει και στο Αγρίνιο».

Οι επαφές αναμένεται να συνεχιστούν και κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ενώ όπως είχε αποκαλύψει η «Σ» επίκειται συνάντηση των Διοικούντων της 6ης ΥΠΕ με τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στις δύο πλευρές προς όφελος της πόλης.

aggelopoulos