Δώρο – άδωρο η σύνταξη

Περασμένα μεγαλεία λένε οι συνταξιούχοι και αναπολούν τις εποχές της 13ης σύνταξης 

Δραματικές οικογενειακές ιστορίες στη «Σ»

Ξεκίνησε χθες

η καταβολή των συντάξεων με πρώτους κατά σειρά συνταξιούχους που παίρνουν τον Χριστουγεννιάτικο «μποναμά» να είναι αυτοί του δημοσίου, ενώ από σήμερα μπαίνουν στη σειρά για είσπραξη, οι συνταξιούχοι άλλων ταμείων, όπως του ΟΓΑ, του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ. Βέβαια, όπως μαρτυρούν στη «Σ» οι συνταξιούχοι, τα χρήματα «δεν φτάνουν για τίποτε».

Όπως περιγράφουν, η είσπραξη από τους συνταξιούχους γίνεται με την συνοδεία των παιδιών τους, όχι μόνο για λόγους ασφαλείας, υπό τον φόβο των ιουδαίων, αλλά γιατί τα χρήματα πλέον πάνε στις οικογένειες των παιδιών τους! «Παίρνουμε τα φάρμακά μας και τα υπόλοιπα χρήματα τα δίνουμε στα παιδιά μας» είπε ο κ. Γιάννης, ενώ ο φίλος τους ο κ. Φώτης συμπλήρωσε πως «ο μήνας αυτός είναι πολύ δύσκολος. Πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας, τελειώνουν και ο προθεσμίες από άλλες οικονομικές υποχρεώσεις, πρέπει να περάσουμε τις γιορτές, περιμένουμε και τα παιδιά μας από την Αθήνα». Όλοι οι συνταξιούχοι που ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί για να πάρουν τον πολυπόθητο αριθμό προτεραιότητας στην τράπεζα, συμφωνούν πως έχουν περάσει οι εποχές που η σύνταξη επαρκούσε, κάλυπτε τις ανάγκες, αλλά και τις υποχρεώσεις τους.

Ακόμη και όσοι δεν έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές στη σύνταξή τους και δεν διαθέτουν πολλά χρήματα για τα φάρμακά τους, παρά μόνο 50 περίπου ευρώ τον μήνα, δεν μπορούν να ανταποκριθούν με ευκολία, όπως επισημαίνει η κ. Σπυριδούλα. «Όλη μου την σύνταξη την δίνω στο παιδί μου γιατί είναι άνεργο, έχασε την δουλειά του και δεν γίνεται να είναι σπίτι όλη μέρα, ενώ πρέπει να καλύψουμε και τις υποχρεώσεις μας» επισήμανε η κ. Θεοφανία.

Τα τελευταία χρόνια, η κοπή του δώρου από τους συνταξιούχους αποδείχθηκε πολύ πιο ζημιογόνος, γιατί, μέσω του δώρου καλύπτονταν έκτακτες ανάγκες αλλά και τα δώρα των εγγονιών. «Δυσκολευόμαστε να κάνουμε ένα δώρο στο εγγόνι μας, ενώ πολλοί παππούδες το έχουμε κόψει. Σε λίγο θα περιμένουμε στην ουρά για το συσσίτιο. Εκεί μας έχουν καταντήσει» είπε ο κ. Χρήστος. Οι περικοπές, όπως είπαν πολλοί συνταξιούχοι που περίμεναν υπομονετικά για να λάβουν την σύνταξή τους, που έχει μετατραπεί σε μποναμά λόγω των περικοπών, τους έχει οδηγήσει να περικόψουν σε μεγάλο βαθμό τις άλλοτε καθημερινές τους συνήθειες, όπως είναι το καφενείο, ενώ παράλληλα αρκετοί είναι αυτοί που αναγκάζονται να δανειστούν για να καταλήξουν, όπως λένε να είναι διπλά χρεωμένοι!      

xondros1