Δικαιώθηκαν 11χρόνια μετά για την καταβολή αποζημιώσεων οι συγγενείς του Σινούκ

Ο Προκόπης Παυλόπουλος ένας από τους συνηγόρους τους στο ΣτΕ

 

Ανοίγει και επίσημα πλέον ο δρόμος της καταβολής αποζημιώσεων ευρώ στους 30 και πλέον συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας με το μοιραίο ελικόπτερο Σινούκ, που παρέσυρε στον θάνατο τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρο, την 11μελή συνοδεία του και το πενταμελές πλήρωμα, οι οποίες θα ξεπεράσουν τα  7.000.000.

Το αεροπορικό δυστύχημα σημειώθηκε 11 χρόνια πριν στις 7 Σεπτεμβρίου 2004 στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, συγκλονίζοντας την Ελλάδα επί ώρες, που αναζητούσαν τα σωστικά ατυχήματα τα συντρίμια και τις σωρούς.

Οι συγγενείς των θυμάτων είχαν δικαιωθεί από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, αλλά στην πορεία το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών εξέφρασε εντελώς αντίθετη άποψη, κρίνοντας πως δεν δικαιούνται αποζημίωση.

Αμέσως προσέφυγαν στο ΣτΕ, παρουσιάζοντας τις γνωματεύσεις ότι ο κυβερνήτης είχε χαρακτηριστεί οριακά έμπειρος χειριστής του συγκεκριμένου τύπου ελικοπτέρων και ο συγκυβερνήτης δεν είχε χαρακτηριστεί έμπειρος χειριστής και δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας.

Τελικά το ΣτΕ εξέδωσε συνολικά 13 αποφάσεις με το χαρακτηρισμό ότι δεν ήταν «ορθές» οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και η κρίση του «δεν είναι νομίμως και επαρκώς αιτιολογημένη».

Μεταξύ άλλων τους συγγενείς των θυμάτων εκπροσώπησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.