Σύρος πρόσφυγας- πρωταθλητής του kick boxing κολύμπησε 7 ώρες από Τουρκία- Ελλάδα

Δεν επρόκειτο για έναν κολυμβητικό διάπλου Τουρκίας-Ελλάδας αλλά για έναν αγώνα για την επιβίωση. Ο Αμίρ Μετρ κολύμπησε εφτά ώρες για να φτάσει από τα τουρκικά παράλια στη Σάμο, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Ο Σύριος πρόσφυγας δεν μπορούσε να πληρώσει τα χρήματα που ζητούσαν οι δουλέμποροι, ώστε να ανέβει σε μία βάρκα και να ταξιδέψει από την Τουρκία στην Ελλάδα. Έπρεπε να αναζητήσει άλλον τρόπο για να το κάνει και ο μοναδικός που υπήρχε, ήταν να διασχίσει το Αιγαίο κολυμπώντας. Κόντρα στην κόπωση και στα ύψους 1 μέτρου κύματα, κολύμπησε οχτώ χιλιόμετρα για να πατήσει σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Η φωτογραφία της άφιξής του στη Σάμο έγινα αμέσως viral μέσω των socialmedia. Μετά την εφτάωρη κολύμβηση, χρειάστηκε να περπατήσει για 7,5 ώρες ώστε να φτάσει στο λιμάνι και να ακολουθήσει πεζοπορία για έναν ακόμα μήνα μέχρι να φτάσει στη Σουηδιά, που ήταν ο τελικός του προορισμός.

«Κάθε δευτερόλεπτο της πορείας αυτής νόμιζα ότι θα πεθάνω. Συνέχισα όμως να πηγαίνω. Κοίταζα μπροστά μου τα βράχια και σκεφτόμουν ‘εδώ είναι το μέλλον μου’», δήλωσε στη Sunday Times, που τον εντόπισε σε ένα άσυλο στη Σουηδία. Ο Αμίρ έφυγε από τη Δαμασκό, μετά το θάνατο ενός φίλου του από ελεύθερο σκοπευτή της κυβέρνησης και την καταστροφή του σπιτιού του από τον πόλεμο.

Ο νεαρός αθλητής πήγαινε στο κολυμβητήριο από τα πέντε του χρόνια. «Με απείλησαν για να καταταγώ στο στρατό. Δεν ήθελα να πάω να πεθάνω και εξαιτίας του ποιος ήμουν, αποτελούσα κίνδυνο για την οικογένειά μου. Στη Συρία το καθεστώς βλέπει όλους τους νέους άνδρες ως απειλή», συνέχισε ο Μετρ.

Στο Λίβανο έκανε προπονήσεις στη θάλασσα για αρκετούς μήνες και προσεκτικά σχεδίασε την πορεία που θα ακολουθούσε από την Τουρκία για το ελληνικό νησί. Μόλις πλησίασε στα τουρκικά παράλια, κυνηγήθηκε από την τουρκική αστυνομία και απελπισμένος έτρεξε κατευθείαν στη θάλασσα και άρχισε να κολυμπάει. «Έτρεχα για μια ώρα και ήμουν πολύ κουρασμένος, όμως η αστυνομία ερχόταν κι έπρεπε να μπω στη θάλασσα και να αρχίσω να κολυμπάω».

Γύρω από τη μέση του έδεσε κάποια από τα προσωπικά του αντικείμενα που μπορούσε να κουβαλήσει, μεταξύ των οποίων και η στολή της εθνικής Συρίας, μιας και είναι ελίτ αθλητής του κικ μπόξινγκ.

Όπως αποκάλυψε μάλιστα, δεν είναι ο μόνος που επιλέγει αυτόν τον τρόπο για να έρθει στην Ελλάδα, ενώ ο ίδιος μέσω facebook δίνει συμβουλές για όσους το επιχειρήσουν. Αυτή την περίοδο βέβαια λόγω χαμηλής θερμοκρασίας κανείς δεν έρχεται κολυμπώντας. Ο Αμίρ αυτή τη στιγμή δουλεύει ως μεταφραστής στη Σουηδία και περιμένει να προχωρήσει η διαδικασία της αίτησης ασύλου από τις σουηδικές αρχές.

zoogla.gr