Πέθανε ο τελευταίος από το πλήρωμα του υποβρυχίου «Παπανικολής»!

Σε ηλικία 101 ετών έφυγε από τη ζωή και το τελευταίο μέλος του ηρωικού υποβρυχίου Παπανικολής, ο Νικόλαος Τασιάκος.

Γεννημένος στις 9 Αυγούστου 1915, ο Νικόλαος Τασιάκος είχε τιμηθεί, τον Οκτώβριο του 2014, από τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο με τον «Σταυρό Αξίας και Τιμής Α’ Τάξεως» για τις διακεκριμένες υπηρεσίες του προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και την πατρίδα, παρουσία σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας.

Ο Νικόλαος Τασιάκος πέθανε λίγες μέρες προτού συμπληρωθούν 75 χρόνια από τη χειμωνιάτικη εκείνη νύχτα του 1940, παραμονές Χριστουγέννων, όταν το Παπανικολής κατόρθωσε να βυθίσει στα Στενά του Οτράντο τρία ιταλικά οπλιταγωγά, που μετέφεραν όπλα και άλλο πολεμικό υλικό στα παράλια της Αλβανίας, προς ενίσχυση των ιταλικών δυνάμεων που μάχονταν κατά των Ελλήνων.
Λίγο μετά το φετινό καλοκαίρι, ο Νικόλαος Τασιάκος, σε μια μεγάλη εκδήλωση στη Δρακότρυπα, τόπο καταγωγής του, δώρισε στον Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο «Η Ανάπλαση» όλες τις τιμητικές του διακρίσεις και τα μετάλλια, τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε ειδική προθήκη.

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, στις 4μ.μ., στο κοιμητήριο Χαλανδρίου, από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το  «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» (Υ-2) είναι το Υ/Β που παρουσίασε την μεγαλύτερη δράση κατά τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο, ειδικότερα κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, με τις πρώτες επιτυχίες ενθουσίασε τον Ελληνικό Λαό, γιατί έδειξε ότί μπορούσαμε να αμφισβητήσουμε την κυριαρχία του πανίσχυρου Ιταλικού Στόλου στις κύριες γραμμές του ανεφοδιασμού του στην Αδριατική.

Το Υ/Β ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ ήταν το πρώτο Υ/Β που απέπλευσε την 28 Οκτωβρίου 1940 στις 16:00 με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη ΜΙΛΤΟ ΙΑΤΡΙΔΗ. Η ώρα αυτή είχε επιλεγεί ώστε να αποφύγει το ημερήσιο ταξίδι σεκατάδυση.

Στην δεύτερη περιπολία του τον Δεκέμβριο του 1940 εβύθισε 2 εμπορικά τα MS ANTOINETTA (22-12-40) και MV FIRENZE (24-12-40), τα οποία όμως επροστατεύοντο από συνοδά, τα οποια το καταδίωξαν χωρίς αποτέλεσμα.

Στην τρίτη περιπολία του, τα μεσάνυχτα της 29 Ιανουαρίου 1941 πλέοντας στην επιφάνεια εντόπισε ενα φορτηγό που το βύθισε με 1 Τ/ Λ ενώ μετά από λίγο καταδιώχθηκε από 3 Α/Τ επί αρκετό χρόνο. Αποτέλεσμα τωγ επιτυχιών αυτών ήταν η προαγωγή επ” ανδραγαθία του Κυβερνήτη του Υ/Β.

Στις 11 Ιουνίου 1942 βύθισε ένα μικρό ιστιοφόρο στο ακρωτήριο Μαλέα. Στις 22 Ιουνίου 1942 βύθισε τα Ελληνικά ιστιοφόρα ‘Κατίνα’ και ‘Αγία Αικατερίνη’ στο ακρωτήριο Μαλέα. Στις 13 Ιουνίου 1942 βύθισε Ελληνικό ιστιοφόρο στο ακρωτήριο Μαλέα. Στις 14 Ιουνίου 1942 βύθισε το ελληνικό ιστιοφόρο ‘Ευαγγελίστρια’. Στις 15 Ιουνίου 1942 βύθισε 2 ιστιοφόρα στο Σκαρπάντο. Στις 17 Ιανουαρίου 1943 βύθισε το ελληνικό ιστιοφόρο ‘Άγιος Στέφανος’ στο ακρωτήρι Μαλέα. Στις 18 Ιανουαρίου βύθισε το Ελληνικό ιστιοφόρο ‘Αγία Παρασκευή’ στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στις 16 Μαρτίου 1943 βύθισε τα ιστιοφόρα ‘Άγιος Στέφανος’ και ‘Fiamenta’ εμβολίζοντας τα κοντά στη Ρόδο. Στις 18 Μαρτίου 1943 βύθισε το Ελληνικό ιστιοφόρο ‘Ρίνα’ εμβολίζοντας το κοντά στο ακρωτήριο ‘Κριό’. Στις 8 Μαΐου 1943 εμβολίζει τα ιταλικά πλοία ‘Maria’ και ‘Vavara’ κοντά στην Κρήτη. Συνολικά υλοποίησε στη Μέση Ανατολή 10 ακόμα πολεμικές περιπολίες.

To «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» θα εκτελέσει πλήθος πολεμικών περιπολιών και κατά τη δεύτερη φάση του πολέμου,με Κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Ν.ΡΟΥΣΣΕΝ ο οποίος χάνει τελικά τη ζωή του κατά το κίνημα του Απριλίου του 1944. Ο πυργίσκος του σώζεται έξω από Ναυτικό Μουσείο.

 

War Report