Αυξάνεται η ανεργία στη Δυτική Ελλάδα παρά την πανελλαδική πτώση!

Αυξάνεται η ανεργία στη Δυτική Ελλάδα παρά την πανελλαδική πτώση!

 

Δυσοίωνες οι προβλέψεις της ΓΣΕΕ – Πρώτοι στη λίστα νέοι και γυναίκες

 

 

Μπορεί το γ’ τρίμηνο του 2015 η ανεργία στη χώρα μας να καταγράφει μείωση των ποσοστών της (24% από 24,6%) ωστόσο και στους τρείς νομούς της Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία) συνεχίζει να καταγράφει ανοδική πορεία χτυπώντας «κόκκινο».

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας φαίνεται και από τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή) ότι δεν επωφελήθηκε από το τουριστικό ρεύμα, καταγράφοντας άνοδο των ποσοστών ανεργίας, με την ανεργία στους μέχρι και 24 ετών να κινείται κοντά στο 50% και ειδικά στις νέες γυναίκες ανέρχεται στο 54,5%.

Πιο συγκεκριμένα η ανεργία στην Δυτική Ελλάδα εκτινάχθηκε στο 28,1% από 27,5% που κινούνταν στο αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Ηλικιακά, το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στα άτομα 15- 24 ετών (48,8% το γ΄ τρίμηνο 2015 από 49,5% το γ΄ τρίμηνο 2014) και 25- 29 ετών (34,3% από 39,7%). Ακολουθούν οι ηλικίες 30- 44 ετών (23,4% από 24,7%), 45- 64 ετών (18,4% από 18,5%) και 65 ετών και άνω (10,8% από 9,3%).

«Να γνωρίζει ο κόσμος ότι τα συγκεκριμένα ποσοστά είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερα, καθώς συμπεριλαμβάνονται στους δείκτες απασχόλησης εργαζόμενοι υπό καθεστώς ολιγόμηνων συμβάσεων εργασίας. Ουσιαστικά μιλάμε για εργαζόμενους οι οποίοι μετά από περίπου τέσσερις μήνες θα επιστρέψουν στις λίστες της ανεργίας. Να υπολογίζετε ότι τα όποια ποσοστά κατά καιρούς δημοσιεύονται από την ΕΛΣΤΑΤ, είναι κατά περίπου 10% υψηλότερα. Η Δυτική Ελλάδα και ιδιαίτερα η Αιτωλοακαρνανία και η Ηλεία, είναι νομοί που είναι πλήρως αποκομμένοι από την Ηπειρωτική και Κεντρική Ελλάδα, λόγω έλλειψης οδικών δικτύων. Το γεγονός αυτό αποθαρρύνει επιχειρηματίες να επενδύσουν στις συγκεκριμένες περιοχές, με συνέπεια οι ενεργοί εργασιακά άνθρωποι να μένουν για αρκετό καιρό στις λίστες της ανεργίας. Τα σύγχρονά μέσα μεταφοράς απουσιάζουν παντελώς, καθώς στην περιοχή δεν υπάρχουν ούτε σιδηρόδρομοι, ενώ και τα αεροδρόμια του Ακτίου και του Αράξου επί της ουσίας υπολειτουργούν. Όλα αυτά που προανέφερα να ξέρετε ότι παίζουν ρόλο στην διαμόρφωση της ανεργίας, καθώς δεν δίνουν κίνητρο για νέες αναπτυξιακές επενδύσεις» ανέφερε στη «Σ» ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος για να συμπληρώσει λέγοντας ότι «θα πρέπει άμεσα να ληφθούν από την Κυβέρνηση μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα και όχι υφεσιακά. Αν η φορολογία και η λιτότητα συνεχιστούν, σε λίγους μήνες οι ανεργία στη χώρας μας θα έχει παγιωθεί στο μισό του ενεργού πληθυσμού. Στο 50% δηλαδή. Τότε οι συνταξιούχοι θα είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το μέλλον μιας χώρας. Δεν μπορεί η μοναδική ανάπτυξη πλέον στη χώρα μας να είναι οι καφετέριες. Το Αγρίνιο και η Πάτρα έχουν κατακλυστεί από καφέ, που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Δεν μπορεί όμως μια πόλη να στηριχθεί μόνο στην εστίαση και στην αναψυχή».

Το προφίλ των ανέργων

Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (46,9%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή µμεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (13,2%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθµιας εκπαίδευσης (20%).

Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν µισθωτή απασχόληση, το 12% αναζητεί αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 82,4% αναζητεί πλήρη αλλά, στην ανάγκη, είναι διατεθειµένο να εργαστεί και µε µερική απασχόληση. Τέλος, το 5,6% είτε αναζητεί µερική απασχόληση είτε δεν ενδιαφέρεται εάν θα βρει µερική ή πλήρη απασχόληση.

aggelopoulos