Μεϊμαράκης: «Δεν συνεργάζομαι με τους αναξιόπιστους Τσίπρα – Καμμένο»

Τι λέει για τους αγρότες και την «σύγκρουση» παλιού και νέου

Κάθε είδους συνεργασία

με τους αναξιόπιστους όπως τους χαρακτηρίζει Τσίπρα – Καμμένο, αποκλείει μιλώντας στη «Σ» ο πρώην Πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Παράλληλα ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο για το αγροτικό, ενώ χαρακτήρισε επικοινωνιακό τέχνασμα την σύγκρουση παλιού και νέου στις επερχόμενες εκλογές την Κυριακή 20 του μήνα.

ΕΡ: Κύριε Μεϊμαράκη, αν είστε ο επόμενος αρχηγός της ΝΔ, θα βλέπατε το κόμμα σας σε μια κυβέρνηση συνεργασίας και κάτω από ποιες προϋποθέσεις; Υπάρχουν τομείς που θα μπορούσατε να στηρίξετε;

ΑΠ:  Πρώτα από όλα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχει τεθεί κανένα τέτοιο ζήτημα. Επιπλέον θέλω να επισημάνω ότι είναι άλλο συνεργασία, άλλο συνεννόηση και άλλο συναίνεση. Όπως γνωρίζετε, για την παράταξή μου το συμφέρον της πατρίδας αποτελεί πρώτιστο καθήκον. Για αυτό στηρίξαμε και μάλιστα χωρίς να σκεφτούμε το κόστος, την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους του προγράμματος. Δεν στηρίξαμε όμως τους φόρους και τις περικοπές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο κ. Τσίπρας υποσχόταν ψευδώς ότι δεν θα βάλει νέους φόρους, ότι δεν θα κόψει συντάξεις. Σήμερα δυστυχώς συμβαίνουν και τα δύο. Η Ν.Δ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ψηφίσει μέτρα που επιδεινώνουν την ανεργία και βυθίζουν τη χώρα στην ύφεση. Εμείς θα στηρίξουμε μόνο μεταρρυθμίσεις που οδηγούν στην ανάπτυξη, που ενισχύουν την ελεύθερη οικονομία και οδηγούν σε ένα έξυπνο και ευέλικτο κοινωνικό κράτος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε ή να συμπράξουμε με αναξιόπιστους συνομιλητές, όπως έχουν αποδείξει ότι είναι οι κ.κ. Τσίπρας-Καμμένος. Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με αυτούς, που αναζητούν δεκανίκια προκειμένου να ξεφύγουν από τα αδιέξοδα που δημιούργησε η πολιτική τους και το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψαν. Να σας θυμίσω ότι ο κ. Τσίπρας συγκάλεσε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών σε ένα προσχηματικό διάλογο χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο και ειδικά για το ασφαλιστικό χωρίς αναλογιστικές μελέτες. Η αναξιοπιστία του κ. Τσίπρα και η έλλειψη κοινού σχεδίου δεν αφήνει κανένα περιθώριο για  συνεννόηση,  συναίνεση ή συνεργασία.

ΕΡ: Να υποθέσουμε δηλαδή ότι δεν θα συναινέσετε ούτε στις ιδιωτικοποιήσεις; Επιπλέον έχετε δηλώσει στο παρελθόν ότι η φορολόγηση των αγροτών δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από το κόμμα σας. Βλέπετε λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα;

ΑΠ: Όπως ήδη σας είπα κάθε θετική πρωτοβουλία που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση, που έχει ως γνώμονα το εθνικό συμφέρον, είναι πρωτοβουλία που συνάδει με τις αρχές της παράταξής μας. Συνεπώς, οι ιδιωτικοποιήσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, έχουν εύλογο τίμημα και γίνονται με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες, είναι πρωτοβουλίες που έχουν την στήριξη της Ν.Δ. Σε ότι αφορά στο αγροτικό ζήτημα, λύση υπάρχει μόνο με την εφαρμογή των όσων είχαμε από το 2013 θεσπίσει. Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε και να ψηφίσουμε τα άδικα φορολογικά μέτρα και τον τριπλασιασμό των εισφορών στον ΟΓΑ. Η συγκεκριμένη πολιτική Τσίπρα-Καμμένου οδηγεί στον αφανισμό του πρωτογενούς τομέα και καθιστά τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα μη ανταγωνιστικά έναντι των ξένων. Δεν αντιλαμβανόμαστε τι και ποιον εξυπηρετεί αυτή η πολιτική. 

ΕΡ: Τι θα λέγατε στους ψηφοφόρους της Ν.Δ προκειμένου να προσέλθουν στις κάλπες και που πιστεύετε ότι θα πρέπει να στραφεί ιδεολογικά η Νέα Δημοκρατία την επόμενη ημέρα των εκλογών; Υπάρχει σύγκρουση παλιού και νέου;

ΑΠ: Πιστεύω ότι είναι καθήκον κάθε Νεοδημοκράτη να προσέλθει στην κάλπη και να αποφασίσει για τον αρχηγό της παράταξής του. Τους καλώ όλους να ψηφίσουν με  αποφασιστικότητα και συνυπευθυνότητα. Η μάχη που δίνουμε είναι μάχη ιδεών και όχι γενεών.

Στόχος μου είναι η ανασυγκρότηση και η αναδιοργάνωση της παράταξής μας, τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο. Προτεραιότητά μου θα είναι το άνοιγμα στην κοινωνία μέσα από συνεχή διάλογο και από την επαναλειτουργία των τοπικών μας οργανώσεων.

Την άνοιξη θα προχωρήσω σε ένα Συνέδριο ανοιχτό οριζόντων με τη συμμετοχή των μελών, των επαγγελματικών φορέων αλλά και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να προσδιορίσουμε την οργανωτική μας δομή και να επικαιροποιήσουμε το πρόγραμμα μας.  Η ΝΔ είναι το κόμμα που ακολουθεί το μεσαίο δρόμο και αποκλείει τα άκρα. Είναι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που εκφράζει τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και έχει στο επίκεντρό της πολιτικής της τον άνθρωπο.

Η πολιτική μας ιδεολογία είναι ξεκάθαρη και το διακύβευμα της εσωκομματικής μας αναμέτρησης είναι η ανάδειξη της νέας ηγεσίας που θα καταστήσει ξανά την παράταξή μας δύναμη αλλαγής, πολιτικής σταθερότητας και ασφάλειας. Δεν υπάρχει θέμα παλιού και νέου. Πρόκειται για επικοινωνιακό τέχνασμα και κάλπικο σύνθημα. Η ανανέωση απαιτεί ιδέες για αυτό και, όπως σας είπα παραπάνω, η μάχη που δίνω είναι μάχη ιδεών και όχι γενεών.

aggelopoulos