«Επιδημία» τα τηλέφωνα τρόμου στο Αγρίνιο

Συνεχίζει την δράση της η σπείρα με το πρόσχημα των δήθεν τροχαίων ατυχημάτων

«Βροχή» καταγγελιών στις Αρχές από δεκάδες πολίτες 

Χαρακτήρα επιδημίας

έχουν αποκτήσει τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα του κυκλώματος απατεώνων, που τηλεφωνούν σε γονείς με το πρόσχημα ότι μπορούν να παρέχουν βοήθεια στα παιδιά τους, τα οποία δήθεν προκάλεσαν θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα. Ένα θέμα που είχε αναδείξει στις 8 Δεκεμβρίου η εφημερίδα «Σ».

Οι καταγγελίες των πολιτών είναι απανωτές και οι περισσότερες από αυτές έχουν καταγράφει στην τοπική αστυνομία, από έντρομους γονείς οι οποίοι τηλεφωνούν για να ενημερώσουν για την δράση των εκβιαστών, που γίνεται συνήθως νυχτερινές ώρες στην προσπάθεια των δραστών να πιάσουν στον… ύπνο τα θύματά τους. Πάντως φαίνεται ότι τις τελευταίες μέρες τα μέλη του εν λόγω κυκλώματος άλλαξαν δράση. Αρχικά υποδύονταν στο τηλέφωνο τους αστυνομικούς ζητώντας χρηματικά ποσά από τους γονείς για να αφεθεί ελεύθερο το παιδί τους που δήθεν νωρίτερα είχε προκαλέσει θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα. Πλέον όμως έχουν ξεπεράσει κάθε όριο θράσους καθώς έχουν φτάσει στο σημείο να παριστάνουν τα ίδια τα παιδιά των δύσμοιρων γονέων. Και λέμε δύσμοιρων γιατί την ώρα που δέχονται το τηλεφώνημα, χάνουν κυριολεκτικά τη γη κάτω από τα πόδια τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γυναίκας από το Αγρίνιο, η οποία θέλοντας βέβαια να κρατήσει την ανωνυμία της μίλησε στη «Σ» περιγράφοντας τις στιγμές αγωνίας που έζησε προ ημερών όταν χτύπησε το τηλέφωνο στο σπίτι της. «Έχω μπλέξει σε τροχαίο μαμά. Βοήθησέ με γρήγορα» την ώρα που την στιγμή εκείνη και τα δύο της παιδιά βρισκόταν εκτός σπιτιού.

Λίγα λεπτά μετά

την γυναικεία φωνή που καλούσε σε βοήθεια, το τηλέφωνο πήρε ένας άνδρας ο οποίος υποστήριζε οτι για να ξεμπλέξει το παιδί της από το συμβάν του τροχαίου που είχε προκαλέσει τον τραυματισμό ατόμου, πρέπει η μητέρα άμεσα να καταβάλει το χρηματικό ποσό των 20.000 χιλιάδων ευρώ. Πάλι καλά που η Αγρινιώτισσα μητέρα μετά το αρχικό σοκ, διατήρησε την ψυχραιμία της και διαπίστωσε ότι πρόκειται για απάτη, καθώς βεβαιώθηκε για την κατάσταση των παιδιών της. Αντίστοιχα περιστατικά σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταγραφεί τις τελευταίες μέρες και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου.

Τα στοιχεία που έχουν

στην διάθεσή τους οι αρχές είναι ελάχιστα καθώς σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα τηλέφωνα γίνονται με απόκρυψη αριθμού πιθανότατα από τηλεφωνικούς θαλάμους (καρτοτηλέφωνα) γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο των εντοπισμό των δραστών, καθώς και άρση τηλεφωνικού απορρήτου να γίνει, έναν τηλεφωνικό θάλαμο χρησιμοποιούν καθημερινά εκατοντάδες πολίτες. Άρα μάλλον οι Αρχές ψάχνουν ψύλλους στ’ άχυρα. Άξιο αναφοράς μάλιστα είναι το γεγονός ότι μόνο 4 περιστατικά έχουν καταγραφεί στην περιοχή της Σκουτεράς.

Δυτική Ελλάδα:

Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τις εξαπατήσεις πολιτών μέσω τηλεφώνων

«Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, στα πλαίσια της πρόληψης του φαινομένου εξαπάτησης ατόμων, παρακαλεί τους πολίτες και ιδίως τους ηλικιωμένους να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστα άτομα τους τηλεφωνούν και με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο ή εμπλοκή του σε τροχαίο ατύχημα) προσπαθούν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού.

Παράλληλα οι

πολίτες δεν πρέπει να ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.) με άτομα τα οποία τους ζητούν χρήματα και πρέπει να επιδιώκουν πάντα να επικοινωνούν οι ίδιοι, από δική τους τηλεφωνική συσκευή, με το γνωστό-συγγενικό τους πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.

Σε κάθε ανάλογη

περίπτωση, οι πολίτες παρακαλούνται να επικοινωνούν άμεσα με τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα».

aggelopoulos