Αγρίνιο: Χιλιάδες οι αιτήσεις δανειοληπτών στο Ειρηνοδικείο – Σε 6-7 χρόνια η εκδίκασή τους

Το 80% των περιπτώσεων αφορά στεγαστικά δάνεια πρώτων κατοικιών

Χιλιάδες αιτήματα

δανειοληπτών του Αγρινίου εκκρεμούν στο Ειρηνοδικείο, με πολλά από αυτά να έχουν πάρει ημερομηνία τακτικής δικασίμου, για μετά από 6 και 7 χρόνια!

Το 70 με 80% αυτών των αιτημάτων αφορά στην δικαστική διευθέτηση στεγαστικών δανείων πρώτων κατοικιών, με τους δανειολήπτες να ευελπιστούν ότι έστω και μετά από 7 χρόνια θα περισώσουν τα σπίτια τους μέσω της δικαστικής οδού.

Οι δανειολήπτες αυτοί τις επόμενες ημέρες θα λάβουν τα ειδοποιητήρια των τραπεζών, για να προβούν σε ρυθμίσεις, ωστόσο όπως τόνισε στη «Σ» ο Αιτωλοακαρνάνας Πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης, «οι δανειολήπτες έχουν μπει σε ένα άτυπο καθεστώς ομηρίας εξαιτίας της Κυβέρνησης που τους έχει μπλέξει σε γραφειοκρατικά γρανάζια, άνευ ουσία για την εξυπηρέτηση και μόνο του τραπεζικού συστήματος. Η επικαιροποίηση των δανείων, στο πλαίσιο του νόμου του περασμένου Αυγούστου, το μόνο που προκαλεί είναι μία απίστευτη ταλαιπωρία για χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι καθημερινά βιώνουν τον Γολγοθά της απώλειας της κατοικίας τους».

100 δόσεις: «Ξαφνικός θάνατος» για χιλιάδες οφειλέτες – Οι νέες προθεσμίες για τις οφειλές

Την ίδια στιγμή νέο πονοκέφαλο δημιουργεί η εφαρμογή της νέα διάταξη του πολυνομοσχεδίου που «πετά» εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων όσους οφειλέτες δημιουργούν νέα χρέη στο Δημόσιο.

Έτσι, από χθες μέχρι και τις 30 Ιουνίου, όλοι οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στις 100 δόσεις είναι υποχρεωμένοι να ρυθμίζουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο σε διάστημα 30 ημερών από την ημέρα που καθίστανται ληξιπρόθεσμες.

Σε περίπτωση που δεν το κάνουν, θα τεθούν αυτομάτως εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων και θα απολέσουν όλα τα πλεονεκτήματα.

Υπενθυμίζουμε ότι

το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα ήθελε τους οφειλέτες να εξοφλούν τα χρέη τους σε διάστημα 30 ημερών από την λήψη του ειδοποιητηρίου το οποίο όμως σε αρκετές περιπτώσεις καθυστερούσε. Πλέον ο οφειλέτης πρέπει να πληρώσει τη νέα του οφειλή από την στιγμή που εκείνη καθίσταται ληξιπρόθεσμη και όχι από την στιγμή που θα λάβει το ειδοποιητήριο.

«Μιλάμε για ένα

ακόμη χτύπημα σε βάρος χιλιάδων οφειλετών που εν μέσω κρίσης, ύφεσης και ανεργίας δημιούργησαν οφειλές προς το Δημόσιο χωρίς οι ίδιοι να ευθύνονται, καθώς την κρίση την δημιούργησαν οι Κυβερνήσεις. Πρόκειται για ένα ηχηρό πλήγμα που θα οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες ανά τη χώρα εκτός της ρύθμισης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεχουρίτης.

aggelopoulos