Αίτημα και πρωτοβουλίες για ανανέωση στην κεντροαριστερά από τους 4

Σε ένα κατάμεστο από κόσμο βιβλιοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη συνάντηση που διοργάνωσαν οι Θανάσης Χειμωνάς, Συγγραφέας, ο Θοδωρής Δουλουμπέκης, Πολιτικός Μηχανικός, ο πολιτικός επιστήμονας Πασχαλης Αγανίδης και η αρχιτέκτονας Αλεξανδρα Νταλιάνη με πρόταγμα την ανασύσταση και ανανέωση του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα.

Τα 4 νέα ανερχόμενα στελέχη από τον χώρο της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, παρουσίασαν τις προτάσεις τους για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα σύγχρονο προοδευτικό κίνημα, περιέγραψαν το προφίλ των ανθρώπων που μπορούν να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση του χώρου και αναζήτησαν τη νέα προοδευτική πρόταση που θα βγάλει την Ελλαδα από την οικονομική και κοινωνική κριση.

Τη συζήτηση συντόνισε ο καθηγητής Παναγής Παναγιώτοπουλος, ενώ ακολούθησε ένας μεγάλος και ουσιαστικός διάλογος με ιδιαίτερα σημαντικά συμπεράσματα αποδεικνύοντας οτι η προσπάθεια των διοργανωτών για ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες του προοδευτικού χώρου πρέπει να συνεχιστεί.

Η ανάγκη για ένα ανοιχτό δημοκρατικό κίνημα που θα βασίζεται στη μόνιμη συμμετοχή των μελών του, που θα είναι βασισμένο πάνω στο σύγχρονο τρόπο δόμησης και λειτουργίας της κοινωνίας και που θα έχει ως βασικό πρόταγμα την κοινωνική δικαιοσύνη, ένα κόμμα διαφανές με σύγχρονους τρόπους κοινωνικής εμπλοκής στις διαδικασίες του ήταν το περίγραμμα της πρότασης του Ρεθυμνιώτη συντονιστή Κρήτης κι εθνικού συντονιστή των PES Activists Θοδωρή Δουλουμπέκη.

kinisi-4-2

Ο Πασχαλης Αγανίδης σημείωσε μεταξυ άλλων οτι η φορά των πραγμάτων δεν είναι με το μέρος του δημοκρατικού και προοδευτικού κινήματος σημείωσε δίνοντας ομως ταυτόχρονα την προοπτική οτι οποίος καταφέρει να ενσαρκώσει την αγωνία των πολιτών για τα μεγάλα κοινωνικά και θεσμικά διλήμματα και να την μετατρέψει σε κοινωνική ανάγκη θα μπορεί να ξανασυγκροτήσει προοδευτικό πολιτικό υποκείμενο εντάσσοντας σε αυτά τα πλαίσια την προσπάθεια των διοργανωτών.

Ο συγγραφέας και μέλος της ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ Θανάσης Χειμωνάς τόνισε οτι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος και περισσότερες πραγματικές στους νέους του προοδευτικού χωρου στην Ελλαδα που υπαρχουν αλλα δεν εχουν την ευκαιρία να εκφραστούν. Τόνισε δε την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ οφείλει να καλύψει το κενό που άφησε ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ στην προοδευτική σκέψη.

kinisi-4-1

Τέλος, η Αλεξάνδρα Νταλιάνη στάθηκε στο οτι ο Προοδευτικός χώρος, για να μπορέσει να ξαναμιλήσει στην κοινωνία πρέπει να εντάξει στο λόγο του την αναγκαιότητα εφαρμογής στοιχείων του φιλελευθερισμού εμπνέπντας εμπιστοσύνη ότι έτσι θα βελτιωθεί η ζωή των πολιτών. Να στραφεί στον φιλελεύθερο σοσιαλισμό: μια κοινωνία φιλελεύθερη με ιδανικά κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες σύντομα η πρωτοβουλία αυτη θα μεταφερθεί και στην Κρήτη  απο τους διοργανωτές με σκοπό να δωσει κι εκεί την ευκαιρία σε νέα άτομα του χωρου να εκφραστούν και να διεκδικήσουν μαζι τους ενα ισχυρό ανανεωμένο προοδευτικό χώρο.

flashnews.gr