Τις επόμενες μέρες κηρύσσεται σεισμόπληκτος ο Δήμος Λευκάδας

Για τις επαφές που είχε σε συνάντηση του με υπουργεία και αφορούν το σεισμό και τις συνέπειές του στο νησί,  αναφέρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Λευκάδας Κώστα Δρακονταειδής.

Όπως ανέφερε,  επιβεβαιώθηκε ότι ο Δήμος Λευκάδας θα κηρυχθεί σεισμόπληκτος. Ο ίδιος ωστόσο διευκρίνισε,  ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση,  καθώς για να γίνει αυτή η διαδικασία  πρέπει  να ολοκληρωθούν οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι, οι οποίοι ξεκίνησαν στις επτά του μήνα  και το σημαντικότερο έχει να κάνει με τα αιτήματα που υπάρχουν για εκτίμηση ζημιών από γειτονικούς νομούς διότι αυτή η απόφαση θα πρέπει να είναι μία απόφαση που θα συμπεριλαμβάνει όλο το πακέτο των πληγέντων που δεν είναι μόνο Λευκάδα.

Ο δήμαρχος Λευκάδας  υπογράμμισε ότι ζήτησαν να εκδοθεί πολύ γρήγορα η  απόφαση για τις έκτακτες ανάγκες του Δήμου και το ενάμισι 1,5  εκατομμύριο ευρώ  με την απάντηση του υπουργείου να είναι ότι τις επόμενες 15 περίπου μέρες θα έρθει η γραπτή απόφαση.

Επίσης ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες  θα γίνει σύσκεψη   μεταξύ Δήμου,  Περιφέρειας και Υπουργείου σε ό,τι αφορά τα ζητήματα του συντονισμού που υπάρχουν, με σκοπό  να επιτευχθεί ένας ακόμα καλύτερος συντονισμός από αυτόν  που ήδη υπάρχει και να δοθούν  λύσεις  κυρίως για τα ζητήματα της υλοποίησης και όχι μόνο σχεδιασμού.

Ο κύριος  Δρακονταειδής αναφέρθηκε και στη συνάντηση του με τον αναπληρωτή υπουργό άμυνας κύριο Βίτσα για το θέμα της έλευσης  της ΔΕΔΕΡΓΩΝ πρώην ΜΟΜΑ,  με το Δήμο να έχει ζητήσει από τις πρώτες να έρθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στο νησί.

Επίσης είχε συνάντηση στο υπουργείο υγείας με τον υπουργό κύριο Ξανθό, με θέμα το κέντρο υγείας της Βασιλικής όπως και τα θέματα υγείας στο νομό γενικότερα.  Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αυτά,  το υπουργείο ανέφερε ότι τις επόμενες 15 μέρες γίνεται η προκήρυξη για την πρόληψη 1000 περίπου γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο μετά από πολλά χρόνια,  με το πρόβλημα ωστόσο να εστιάζεται στον χρόνο προσλήψεων  οποίος μπορεί να κρατήσει περίπου και 12 μήνες.

Για  το Κέντρο Υγείας  Βασιλικής, ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο και  την υγειονομική περιφέρεια να  είναι στην κατεύθυνση ώστε να λυθεί το πρόβλημα και να καλύπτεται με  εφημερίες  όλο το εικοσιτετράωρο.

Όσον αφορά τις δράσεις του δήμου στο νησί ότι ο Δρακονταειδής,  αναφέρθηκε στους λυόμενους οικίσκους οι οποίοι κατέφθασαν την Παρασκευή που μας πέρασε για να καλυφθούν οι ανάγκες του γυμνασίου της Βασιλικής,  που σημαίνει πρακτικά ότι από αύριο ή μεθαύριο το σχολείο θα μπορεί να λειτουργήσει ξανά.

Στο θέμα των οικίσκων για τους συμπολίτες μας, αλλά και την επιδότηση ενοικίου ότι Δρακονταειδής ανέφερε ότι οι οικίσκοι μπορούν  να έρθουν ακόμα και αύριο,  ωστόσο πρέπει να συμπληρωθούν τα απαραίτητα έγγραφα τα οποία έχουν δοθεί στους τοπικούς αντιδημάρχους,  παρατηρώντας ότι έχει σημειωθεί μεγάλη καθυστέρηση σε αυτή τη διαδικασία.

Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μέχρι την προηγούμενη Πέμπτη που επισκέφτηκαν το υπουργείο είχαν καταθέσει μόλις δύο συμπολίτες μας τα χαρτιά τους. Τέλος ο κύριο Δρακονταειδής έδωσε κάποια στοιχεία των ελέγχων που έγιναν από τις επιτροπές λέγοντας ότι 48 σπίτια δηλαδή ποσοστό 18,5% χαρακτηρίστηκαν  ως πράσινα 132 ποσοστό 76,3%   κίτρινα και 9 δηλαδή ποσοστό 5,2% έως κόκκινα.

lefkadatoday.gr