Κουραμπιέδες και μελομακάρονα με το μέτρο… λόγω κρίσης

Μειωμένη κατά 30% αναμένεται η κίνηση φέτος τα Χριστούγεννα στα ζαχαροπλαστεία

Την οικονομική

δυσπραγία των πολιτών αντιλαμβάνονται αυτές τις μέρες οι ζαχαροπλάστες του Αγρινίου βλέποντας τους καταναλωτές να μην έχουν την αγοραστική συμπεριφορά που είχαν τα προηγούμενα χρόνια. «Κάθε πέρσι και καλύτερα» δηλώνουν αρκετοί ζαχαροπλάστες συμπληρώνοντας πως «όσο και να προσπαθούμε να γλυκάνουμε τους πελάτες μας και τον κόσμο, τα προβλήματα δεν μας αφήνουν».  Μεγάλο πλήγμα για τον κλάδο της ζαχαροπλαστικής ήταν η επιβολή ΦΠΑ 23%, όπως επισημαίνουν μεταξύ άλλων, αρκετοί επαγγελματίες του κλάδου.

Η εορταστική κίνηση ξεκίνησε χαλαρά και σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές η πτώση υπολογίζεται στο 30%. Μια νοικοκυρά παλιότερα διέθετε τουλάχιστον 50 ευρώ για γλυκά. Φέτος, δεν δίνει περισσότερα από 25 ευρώ, ενώ παράλληλα δεν αγοράζει τα παραδοσιακά γλυκά όπως μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες. Πλέον, οι περιπτώσεις αυτές είναι ελάχιστες, δεδομένου ότι οι περισσότερες γυναίκες ή οικογένειες προμηθεύονται μισό ή ένα κιλό και αν χρειαστούν κάτι επιπλέον, τότε φροντίζουν να σπεύσουν στο ζαχαροπλαστείο για να καλύψουν την ανάγκη τους.   Οι τιμές των γλυκισμάτων παραμένουν οι ίδιες σχεδόν τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, τα μελομακάρονα, όπως και οι κουραμπιέδες κοστίζουν περίπου 10ευρώ το κιλό, ενώ οι δίπλες κυμαίνονται περίπου στα 10 με 12 ευρώ. Η εορταστική περίοδος διαρκεί μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

«H εορταστική

περίοδος αρχίζει για εμάς στις αρχές του Δεκέμβρη και τελειώνει στα μέσα Ιανουαρίου. Όπως και στα περισσότερα είδη, η αγοραστική κίνηση στα γλυκά έχει μειωθεί. Τα ποσά ποικίλουν ανάλογα με την περίπτωση, (πελάτη ή εκδήλωσης). Σίγουρα ο κόσμος ξοδεύει λιγότερα χρήματα για αγορά δώρων. Τα προϊόντα μας δεν μπορούν να διατηρηθούν για πολύ καιρό και είναι εύλογο πως οι πελάτες ψωνίζουν πολλές φορές στη διάρκεια των γιορτών και ποτέ μονομιάς. Οι τιμές παραμένουν σταθερές εδώ και χρόνια για να μπορούν οι πελάτες να ανταποκρίνονται. Φυσικά τα μελομακάρονα είναι το νούμερο ένα αυτή την περίοδο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν προτιμούνται και τα υπόλοιπα γλυκά» δήλωσε στη «Σ» η Μαρία Βρέκου (Ζαχαροπλαστείο Sweet Corner Π.Βρέκος).

«Υπάρχει μεγάλη

δυσκολία στον κλάδο μας καθώς ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Κάθε πέρσι είναι και καλύτερα. Φέτος υπάρχει σημαντική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν παρ’ ότι διατηρούμε ίδιες τις τιμές των προϊόντων μας εδώ και χρόνια. Ότι χρήματα δίνουν οι καταναλωτές φέτος τα δίνουν με μεγάλη δυσκολία και δεν αγοράζουν ποσότητες, όπως γίνονταν χρόνια πριν. Περιμένουμε την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για να δούμε κόσμο στα μαγαζιά μας και να θυμηθούμε τα παλιότερα χρόνια» δήλωσε από την πλευρά του ο Δημήτρης Βλάχος (ζαχαροπλαστείο Εσπέρια).   

xondros1