Καλάβρυτα: Παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου η επέτειος του Ολοκαυτώματος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θα τιμήσει με την παρουσία του τις σημερινές εκδηλώσεις στα Καλάβρυτα, για την επέτειο του Ολοκαυτώματος, ο οποίος θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Καλαβρύτων, σύμφωνα με σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της μαρτυρικής πόλης.

Ειδικότερα, στις 10.40 σήμερα το πρωί θα τελεστεί στον καθεδρικό ναό των Καλαβρύτων πάνδημο μνημόσυνο για τους Καλαβρυτινούς που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 13 Δεκεμβρίου 1943, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει ομιλία από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Χασάπη.

Στις 11.00 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο τόπο θυσίας και θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Στην συνέχεια, σε ειδική τελετή που θα γίνει το αρχοντικό της Παλαιολογίνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Καλαβρύτων και ο δήμαρχος Γιώργος Λαζουράς θα του επιδώσει το χρυσό κλειδί της πόλης.

Επίσης, ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επισκεφθεί το δημοτικό μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και θα παραδώσει τα έπαθλα στους νικητές – δρομείς του δρόμου θυσίας, που διοργανώνεται, φέτος, για πρώτη φορά, σε συνεργασία του δήμου με το υπουργείο Εθνικής “Αμυνας και το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο δρόμος θυσίας, στον οποίο έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 800 δρομείς, θα διεξαχθεί σε απόσταση 10.000 μέτρων, με αφετηρία την μαρτυρική κοινότητα Ρογών. Εκεί, στις 8 Δεκεμβρίου του 1943, τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτέλεσαν 65 άνδρες κατοίκους του χωριού και στην συνέχεια το πυρπόλησαν. Ο τερματισμός θα γίνει μπροστά από την ιστορική εκκλησία της Κοιμήσεως Θεοτόκου των Καλαβρύτων και συγκεκριμένα κάτω από το ρολόι του καμπαναριού, που έχει σταματήσει, στις 13 Δεκεμβρίου 1943 και δείχνει την ώρα της καταστροφής τής εκκλησίας, δηλαδή 2.35 μ.μ..