Απ. Τζιτζικώστας: «Έφτασε η ώρα για αλλαγή προσώπων στη ΝΔ»

«Άνοιξε πληγή στην παράταξη η αναβολή των εκλογών»

Τι είπε για την Αιτωλοακαρνανία

Για όλους και για όλα μίλησε αποκλειστικά στη «Σ» ο Υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Τζιτζικώστας, σε μία συνέντευξη που θα συζητηθεί. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας σχολιάζει τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις τόσο σε Κυβερνητικό, όσο και σε εσωκομματικό επίπεδο προεξάρχοντος της αναβολής των προγραμματισμένων εκλογών στις 22 Νοεμβρίου. Ξεχωριστή αναφορά κάνει ο κ. Τζιτζικώστας για το νομό Αιτωλοακαρνανίας και τον αγροτικό κόσμο.

Ερ.- Κ. Τζιτζικώστα πιστεύετε ότι το φιάσκο με την αναβολή των εκλογών στις 22 Νοεμβρίου θα αποθαρρύνει τους Νεοδημοκράτες να προσέλθουν στις κάλπες στις 20 Δεκεμβρίου; Τι μήνυμα τους στέλνετε;

Μόνο μια ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία μπορεί να σταματήσει τον κατήφορο της χώρας από την ανικανότητα και τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο αν η κεντροδεξιά παράταξη αλλάξει νοοτροπία, δομές, τρόπο λειτουργίας, ακόμη και πρόσωπα, θα ξαναγίνει ελκυστική και θα μπορέσει να ξαναγίνει σύντομα μεγάλη. Την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, πάμε να κερδίσουμε γιατί άλλος χρόνος για την Παράταξη μας δεν υπάρχει. Για να κλείσει γρήγορα και οριστικά η πληγή η οποία άνοιξε την Κυριακή που δεν έγιναν οι εκλογές. Η Ελλάδα μας μπορεί να ξαναγίνει μια χώρα ελευθερίας, δικαιοσύνης, ελπίδας και δημιουργίας πλούτου για όλους. Αρκεί να έχει μια παράταξη που θα μπορεί να εμπνεύσει για να νικήσει τον μοιραίο και καταστροφικό κ. Τσίπρα. Οι εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου δεν αφορά μόνο την επιλογή ενός προσώπου. Είναι υπόθεση όλων μας.  Δε ζητώ απλά το αξίωμα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Ζητώ να οικοδομήσουμε μαζί τον πολιτικό φορέα της επόμενης μέρας, που θα διαμορφώσει το όραμα της Ελλάδας των επόμενων ετών.

Ερ.- Τι θα πράξετε σε περίπτωση που δεν εκλεγείτε; Θα παραμείνετε ενεργό στέλεχος του κόμματος, ή θα περιοριστείτε στο έργο σας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;

Το μήνυμα της αλλαγής που παίρνω από τον κόσμο, μου δίνει τη σιγουριά και την αισιοδοξία πως στις 20 Δεκεμβρίου, η Νέα Δημοκρατία θα γυρίσει σελίδα. Όμως, σε κάθε περίπτωση, ήμουν και θα είμαι πάντα στρατιώτης αυτής της παράταξης.

Ερ. – Έχετε μιλήσει για αναγέννηση της χώρας αλλά και της Νέας Δημοκρατίας σε περίπτωση που αναλάβετε την Προεδρία του κόμματος και στη συνέχεια εκλεγείτε Πρωθυπουργός. Πως αυτό θα επιτευχθεί και μάλιστα άμεσα;

Η χώρα  χρειάζεται μια νέα, μεγάλη Κοινωνική Συμφωνία για ένα Εθνικό Σχέδιο Αναγέννησης. Είμαι αποφασισμένος να μην επιλέξω τον εύκολο δρόμο της λιτότητας αλλά τον δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Γιατί ξέρω πως το μόνο παράλληλο πρόγραμμα και το μόνο ισοδύναμο που μπορεί σήμερα να σώσει τη χώρα, είναι η στροφή στην ελεύθερη οικονομία και την παραγωγή πλούτου.

Με βασικότερους άξονες της οικονομικής πολιτικής:

1)Τις διαρθρωτικές αλλαγές για ένα κράτος ευέλικτο και ανταγωνιστικό, που δεν βάζει εμπόδια στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

2)Την ενίσχυση της ρευστότητας με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση του ΕΣΠΑ και έναν νέο Αναπτυξιακό Νόμο.

3)Τις αποτελεσματικές και γρήγορες αδειοδοτήσεις, που δεν βάζουν εμπόδια στον επενδυτή, που τον διευκολύνουν.

Για να σταθεί στα πόδια της η χώρα, για να έρθουν επενδύσεις, να ευνοείται η επιχειρηματικότητα.

Με πρωταρχικές μεταρρυθμίσεις:

1)Την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε μεγάλη κλίμακα με δυναμικό τρόπο ώστε να στοχεύει κεντρικά, στην ανάπτυξη της οικονομίας όχι απλά στην είσπραξη του λεγόμενου εύλογου αντιτίμου.

2)Την Μεταρρύθμιση στην γραφειοκρατική διαδικασία που απλώνεται σε κάθε σημείο της δημόσιας διοίκησης και όχι απλά δυσκολεύει αλλά ακυρώνει στην ουσία την ιδιωτική πρωτοβουλία, τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα.

3)Την επένδυση στην Παιδεία. Χωρίς σύγχρονη ανοιχτή εκπαίδευση ειδικά στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση  χωρίς δηλαδή την αξιοποίηση του καλύτερου δυναμικού της χώρας μας, του ανθρώπινου δυναμικού της, η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει πραγματικά παραγωγική και καινοτόμος χώρα. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 παράλληλα με την σύνδεση των Πανεπιστημίων μας με την αγορά εργασίας, θα δώσει διέξοδο στους νέους επιστήμονες και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Αναφορικά με την παράταξη έχω ήδη μιλήσει για ένα κόμμα ανοικτό και συμμετοχικό, με θητείες σε όλα τα μέλη του, και πάνω από όλα με θητεία στον Πρόεδρο. Έχω μιλήσει για ένα κόμμα σύγχρονο και διαφανές στα οικονομικά του. Η ανανέωση στον κομματικό οργανισμό της Νέας Δημοκρατίας θα είναι συνολική, ώστε να μπουν μπροστά οι νέες ιδέες, τα φρέσκα μυαλά.

Ερ. – Στις ομιλίες σας έχετε αλλεπάλληλες φορές αναφερθεί για την ανάγκη ανανέωσης στη Νέα Δημοκρατία. Θεωρείτε ότι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης εκφράζει το «παλιό»;

Σέβομαι και τιμώ την ιστορία και την προσφορά όλων των στελεχών της παράταξης. Ήρθε όμως η ώρα η Νέα Δημοκρατία να αποκτήσει και πάλι επαφή με την κοινωνία. Γιατί υπενθυμίζω πως εκεί έχασε τη μάχη. Από το 2004 έως σήμερα μετακινήθηκαν 2εκ. ψηφοφόροι, ενώ στις πρόσφατες εκλογές, με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να υπογράφει το τρίτο Μνημόνιο, η παράταξη έχασε άλλους 200.000 ψηφοφόρους από τις εκλογές του Ιανουαρίου. Για αυτό το δίλημμα είναι ένα: ή θα αλλάξουμε ή θα ξαναχάσουμε.

Ερ. – Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, συμπεριλαμβάνεται στις φτωχότερες περιοχές σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, με υψηλότατα ποσοστά ανεργίας. Ποιο μήνυμα στέλνετε στους Αιτωλοακαρνάνες και κατ’ επέκταση της Δυτικής Ελλάδας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι ένας ευλογημένος τόπος με συγκριτικά πλεονεκτήματα που μένουν αναξιοποίητα.

Από τον Αχελώο μέχρι την Τριχωνίδα και από τα εξαιρετικά  αγροτικά προϊόντα της Αιτωλοακαρνανίας και τις μεγάλες γεωργικές εκτάσεις

Σε αντίθεση με τις εμμονές και τις ιδεοληψίες του κ. Τσίπρα που βάζουν νέους φόρους στον αγροτικό τομέα  για να οικοδομήσουν ένα μεγάλο υδροκέφαλο κράτος, πρέπει να αντιτάξουμε ένα Εθνικό Σχέδιο Αναγέννησης που θα έχει ως βασικό πυλώνα την Περιφερειακή Ανάπτυξη με στόχο την παραγωγή πλούτου και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Περιφέρειες πρέπει να θωρακιστούν με πόρους, να ενισχυθούν με αρμοδιότητες και κυρίως να απεγκλωβιστούν από τον “βραχνά” της γραφειοκρατίας.

Την επόμενη ημέρα, μαζί με την Περιφέρεια  και την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα σχεδιάσουμε ένα ολοκληρωμένο πλάνο ανάπτυξης, αξιοποιώντας αυτά ακριβώς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής με ένα βασικό στόχο: νέες θέσεις εργασίας.

aggelopoulos