Πτωτικές τάσεις στις πωλήσεις κρεάτων για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Πως διαμορφώνονται οι τιμές.Υποτονική κίνηση αναμένουν φέτος οι κρεοπώλες λόγω κρίσης

Προγραμματισμό για

τις Χριστουγεννιάτικες προμήθειες κρέατος κάνουν ήδη οι κρεοπώλες  προσπαθώντας παράλληλα να «ζεστάνουν» την αγορά, ώστε οι καταναλωτές να ψωνίσουν στα καταστήματά τους παρά τα περιορισμένα τους εισοδήματα. Ως είθισται, στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή, η αγοραστική κίνηση για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ξεκινά την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, την τελευταία δηλαδή εβδομάδα, ενώ όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αναμένεται επάρκεια σε όλα τα παραδοσιακά προϊόντα.

Φέτος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Κρεοπωλών Αγρινίου και Περιχώρων Βασίλη Παπαθανάση, «η κίνηση αναμένεται να μειωθεί κατά 20% σε σχέση με πέρσι. Οι Αγρινιώτες συνεχίζουν να προτιμούν τα χοιρινά κρέατα, των οποίων η τιμή θα κυμανθεί από 5 ευρώ έως και 5,80. Όλα τα κρέατα είναι ντόπια, ενώ στην δεύτερη θέση στην προτίμηση των συμπολιτών μας έχει καθιερωθεί εδώ και δεκαετίες το αρνί και το κατσίκι, των οποίων η τιμή αναμένεται να κυμανθεί από 8,50 μέχρι 9 ευρώ το κιλό, ενώ υπάρχει και ποσοστό που επιλέγει το κοτόπουλο, ως οικονομικότερη λύση».

Η παραδοσιακή γαλοπούλα στο Αγρίνιο και στην ευρύτερη περιοχή, κάθε χρόνο χάνει όλο και περισσότερο έδαφος στην προτίμηση των καταναλωτών, με αποτέλεσμα πέρσι, να καταγράψει πτώση της τάξεως του 70%!

Όπως επισημαίνει

ο κ. Παπαθανάσης στη «Σ», «οι καταναλωτές όσο και να θέλουν, δεν μπορούν να ξοδέψουν πολλά χρήματα. Κατά το παρελθόν οι καταναλωτές δαπανούσαν τουλάχιστον 70 ευρώ για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ενώ πέρσι ο κύριος όγκος των καταναλωτών διέθεσε 30 με 50 ευρώ, ενώ υπήρχε και ποσοστό καταναλωτών, της τάξεως του 20% με 30%, που διέθεσε μόλις 15 ευρώ για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι πως οι κρεοπώλες και πέρσι ανέμεναν πολύ «χαμηλές πτήσεις» στις πωλήσεις τους, αλλά τελικά το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο, χωρίς ωστόσο να επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις τους.

xondros1