Ανοίγει στο Taxis η εφαρμογή για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η εφαρμογή στο Taxis Net για να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι για το ύψος και τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμμένου, απέδωσε τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην έναρξη της διαδικασίας στα γραφειοκρατικά εμπόδια, καθώς όπως σημείωσε απαιτούνται δεκάδες υπογραφές από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου.

Αναφερόμενος στα κριτήρια που θα ισχύσουν υπογράμμισε ότι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει για τους άγαμους τις 12.000 ευρώ και τις 20.000 ευρώ για τους έγγαμους, το οποίο θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί. Επιπλέον, θα ισχύει και όριο στην ακίνητη περιουσία, το οποίο όπως διευκρίνισε ο κ. Αλεξιάδης, θα είναι στις 100.000 ευρώ για τους άγαμους και στις 200.000 ευρώ για τους έγγαμους.

Όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης, η υποβολή των αιτήσεων και η χορήγηση του βοηθήματος θα γίνει σε δυο φάσεις: για αγορές έως το τέλος του έτους το βοήθημα θα καταβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου και για αγορές μέχρι τα τέλη Μαΐου η ενίσχυση θα αποδοθεί στις 30 Ιουνίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απάντησε με αιχμηρό ύφος στην κριτική που ασκείται για τα πισωγυρίσματα που αποδίδονται στο υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας: «Η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης είναι στο στόχαστρο ορισμένων που δεν έχουν καταλάβει ότι η προεκλογική περίοδος έχει τελειώσει και επιδίδονται σε μυθεύματα, ψέματα και παραπληροφόρηση. Θα πάρουν την απάντησή τους με το νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση – Τα βασικά σημεία

Υπογράφηκε από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών η απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, το πλήρες κείμενο της οποάς έχει σταλεί για δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Όπως προκύπτει, σε σχέση με αυτό της προηγούμενης χειμερινής περιόδου, στο φετινό επίδομα θέρμανσης είναι όλα …λιγότερα: μικρότερο το ποσό του βοηθήματος ανά λίτρο, χαμηλότερη η ποσότητα που επιδοτείται, λιγότερα τα τετραγωνικά των ακινήτων που λαμβάνονται υπόψη για τους δικαιούχους όπως και πιό μική αντικειμενική αξία των ακινήτων.

Άλλη βασική διαφορά σε σχέση με πέρσι είναι ότι στην φετινή απόφαση για την χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης δεν προβλέπεται προκαταβολή, που πέρσι έφθανε το 25% του συνολικού για όλη την περίοδο ποσού του επιδόματος για κάθε δικαιούχο. Αυτόν τον χειμώνα, ο δικαιούχος θα βάλει πετρέλαιο, θα το πληρώσει ο ίδιος και θα έχει λαμβάνειν απο το Κράτος.

Τα βασικά σημεία της απόφασης:

1. Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν:

Α) Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 12.000 Ευρώ για άγαμο και 20.000 για έγγαμο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 Ευρώ για κάθε τέκνο.

Β) Η αξία της ακίνητης περιουσίας τους να μην υπερβαίνει το ποσό των 100.000 Ευρώ για τους άγαμους και το ποσό των 200.000 Ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

2. Νομοί: Έγινε πιο δίκαιη η κατανομή σε κλιματικές ζώνες των νομών, με αποκατάσταση αδικιών που υπήρχαν (Π.χ. Ιωάννινα, Μαγνησία).

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ

ΖΩΝΗ

ΝΟΜΟΙ
ΖΩΝΗ Α Γρεβενών, Δράμας,  Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας
ΖΩΝΗ Β Αρκαδίας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής
ΖΩΝΗ Γ Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας,  Πρέβεζας,  Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου
ΖΩΝΗ Δ Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων

3. Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα για τους άγαμους και για τα πρώτα 100 μέτρα για τους έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ

Ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό.

Ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κύρια κατοικία που ανήκει σε

Άγαμο

Έγγαμο ή Μονογονεϊκή Οικογένεια

Α΄ ΖΩΝΗ

25

2000

2500

Β΄ ΖΩΝΗ

15

1200

1500

Γ΄ ΖΩΝΗ

8

640

800

Δ΄ ΖΩΝΗ

5

400

500

4. Ποσό επιδόματος: 0,25 Ευρώ κάθε λίτρο κατανάλωσης, του δικαιούμενου ορίου ανώτατης κατανάλωσης.

5. Το διάστημα χορήγησης του επιδόματος θα είναι για αγορές από 15 Οκτωβρίου 2015 μέχρι και την 30 Απριλίου 2016, μετά από σχετική αίτηση που υποβάλλεται μέχρι 30 Μαΐου 2016.

6. Η διαδικασία χορήγησης θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω του TAXISNET. Για αιτήσεις που θα κατατεθούν έως τις 31.12.2015 η πληρωμή θα γίνει μέχρι τις 2.2.2016. Για αιτήσεις που θα κατατεθούν από 1.1.2016 έως και 30.5.2016, η πληρωμή θα γίνει μέχρι τις 30.6.2016.

ANT1news.gr