Στους δρόμους οι καθαρίστριες του Αγρινίου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σιντριβάνι

Η αμοιβή τους δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ το μήνα!

Συγκέντρωση

διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Αγρίνιο από το Σωματείο Καθαριστριών – Καθαριστών Σχολικών Μονάδων. Η κινητοποίηση ήταν πανελλαδική και στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο του Αγρινίου πραγματοποίησε απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Παναγοπούλου (Σιντριβάνι). Οι διεκδικήσεις του σωματείου είναι η καταβολή των δεδουλευμένων, η επαναφορά τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και η μονιμοποίηση των συμβασιούχων του Σωματείου με πλήρη δικαιώματα.

Η Γραμματέας του Σωματείου Φωτεινή Γρίβα δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Διεκδικούμε από τη σημερινή κυβέρνηση την καταβολή των δεδουλευμένων μας, χωρίς φυσικά την παράνομη κράτηση του 10%. Ζητάμε την μονιμοποίηση των συμβασιούχων του κλάδου μας και την μεταφορά τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Στην Αιτωλοακαρνανία μας οφείλουν χρήματα από τον Σεπτέμβριο.

Η Ομοσπονδία μας

και οι εκπρόσωποι των σωματείων μας προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με τους Υπουργούς Παιδείας Νίκο Φίλη και Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη χωρίς όμως μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Οι συμβασιούχοι της περιοχής είναι 100 άτομα». Οι καθαρίστριες πληρώνονται ανάλογα με τις αίθουσες που έχουν αναλάβει, ενώ τα χρήματα που εισπράττουν γενικότερα είναι πενιχρά καθώς δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ!

Η Πρόεδρος του Σωματείου Σοφία Σαμαντά δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η Κυβέρνηση αδιαφορεί και μας εμπαίζει, αρνούμενη να καταβάλει ακόμα και τους πενιχρούς μισθούς που λαμβάνουμε.

Η μεγάλη πλειοψηφία των καθαριστριών απασχολούνται με συμβάσεις έργου και από ανάγκη επιβίωσης έχουν αποδεχθεί την συγκεκριμένη αμοιβή. Το κράτος μέχρι και τώρα, μας θεωρεί εργολάβους καθαρισμού κατ’ αποκοπή και χωρίς δικαιώματα! Αμειβόμαστε με 33,77 ευρώ μικτά τον μήνα για κάθε αίθουσα διδασκαλίας.

Το σύνολο των

μηνιαίων αποδοχών μας δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ, ασχέτως ωραρίου και με την υποχρέωση βέβαια να παραδίδουμε το σχολείο καθαρό και ασφαλές. Δεν έχουμε ούτε τα στοιχειώδη δικαιώματα στην άδεια, στην ασθένεια, στη μητρότητα. Αμειβόμαστε μόνο για τις αίθουσες, χωρίς η αμοιβή αυτή να περιλαμβάνει την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων,  όπως οι αυλές, οι τουαλέτες και τα γραφεία».

Την απεργιακή

συγκέντρωση των καθαριστριών στήριξαν με την παρουσία τους οι Αντιδήμαρχοι Παιδείας Νίκος Γκρίζης και Καθαριότητας Ανδρέας Καλαμπαλίκης, ο Πρόεδρος των Υπαλλήλων του Δήμου Αγρινίου Ευθύμιος Κομματάς, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Θανάσης Γαλατάς, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου Μιχάλης Κατσιγιάννης, ο Πρόεδρος του Κινήματος «Δικαίωμα στη Ζωή» Νίκος Καμζέλας, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανυπότακτο Αγρίνιο» καθώς και κλιμάκιο της Λαϊκής Ενότητας.

xondros1