Οι πολίτες εμφανίζονται στα Δικαστήρια ανυπεράσπιστοι

Δεν προσλαμβάνουν δικηγόρο κι ας κινδυνεύουν με φυλάκιση!

Το 80% των κατηγορούμενων παρουσιάζονται χωρίς δικηγόρο λόγω κρίσης, ακόμα και για περιπτώσεις κακουργημάτων

Η Δικαιοσύνη πλέον

δεν είναι απλώς τυφλή, αλλά και ανυπεράσπιστη έναντι νομοθετημάτων που πλήττουν το κύρος της και συντάσσονται από τους δανειστές μας! O Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Μάριος Παπαθεοδώρου περιέγραψε με μελανά χρώματα στη «Σ» την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα Δικαστήρια, αλλά και όσα πρόκειται να λάβουν χώρα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και θα αφορούν όχι μόνο το νομικό κόσμο, αλλά και τους πολίτες!

Το 70% με 80% όσων κατηγορούνται για αστικής φύσεως υποθέσεις εμφανίζονται στις αίθουσες των Δικαστηρίων χωρίς δικηγόρο, αποκλειστικά και μόνο λόγω έλλειψης χρημάτων! Όπως σημείωσε μιλώντας στη «Σ» ο κ. Παπαθεοδώρου, λόγω οικονομικής αδυναμίας πολλοί που έχουν υποθέσεις αστικής φύσεως, όπως διαζύγια, εμπράγματες διαφορές, ή οφείλουν χρήματα, παρουσιάζονται στις δίκες χωρίς δικηγόρο. Ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε μάλιστα ότι κατηγορούμενοι ακόμα και για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα εμφανίζονται στα δικαστικά μέγαρα χωρίς υπεράσπιση κινδυνεύοντας άμεσα με φυλάκιση. Για το ζήτημα αυτό τόνισε πως «στις πολύ σοβαρές υποθέσεις του ποινικού κώδικα, αν ο κατηγορούμενος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, τότε βοηθούν φίλοι και συγγενείς για να καλυφθεί το οικονομικό.  Το 10% περίπου στα κακουργήματα παρουσιάζεται στα δικαστήρια χωρίς δικηγόρο και τότε αναγκάζεται η Πολιτεία να ορίσει δικηγόρο». ο φαινόμενο αρχίζει να παίρνει διαστάσεις, παρότι μπορεί να κινδυνεύει κάποιος, ακόμη και με ισόβια κάθειρξη στις ποινικές υποθέσεις εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας. Στις περιπτώσεις αυτές ζητούν από τους δικαστές να του ορίσουν δικηγόρο υπεράσπισης. «Ο κόσμος έρχεται μόνος, χωρίς να τον υπερασπίζεται δικηγόρος» υπογράμμισε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Μεσολογγίου.

Ξεκίνησαν αποχή οι δικηγόροι σε Πανελλαδικό επίπεδο

Η χθεσινή απόχη που ξεκίνησαν οι δικηγόροι σε πανελλαδικό επίπεδο, πραγματοποιείται διότι από την 1η Ιανουαρίου του 2016 θα ισχύσει ο νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας και τότε ο πολίτης θα είναι εντελώς ανυπεράσπιστος.

«Τα αιτήματά μας δεν είναι συντεχνιακά. Αγωνιζόμαστε  για να μην εφαρμοστεί ο νέος κώδικας που απαίτησαν οι δανειστές μας να νομοθετηθεί, με πρόσχημα την καλύτερη απονομή της Δικαιοσύνης» αναφέρει μεταξύ άλλων ο δικηγορικό κόσμος.

xondros1